Like?:)

vineri, 9 iulie 2010

Alte unghiuri, alte abordări

E straniu cum, după decenii, poţi să te schimbi în câteva luni. De când am plecat din oraş ochii mi se deschid altfel, văd lucrurile din jurul meu într-o altă lumină, mi se modifică scara valorică, priorităţile, coordonatele pe care le credeam clare, ferme şi evident bune, întâmplările capătă alte înţelesuri.
Am alergat o eternitate să am şi aia, şi aia, şi aia; credeam că viaţa e o cursă continuă, când lucram la cotidian dacă stăteam zece minute pe-un scaun sau mă trezeam cu o jumătate de oră mai târziu mă simţeam vinovată, aveam continua senzaţie că am uitat să fac un ceva nedefinit. Acum văd că de fapt anii treceau pe lângă mine când ce-mi trebuia era liniştea, iar pentru ea e nevoie de atât de puţine lucruri; îmi trebuia libertate, iar ea mi-a fost la-ndemână tot timpul.
Trebuia să fiu la curent cu tot şi toate, urmăream buletinele de ştiri la mai multe posturi de televiziune, zapp-am încercând să identific ştirea de agenţie. Acum ştiu că nu preţuiam informaţia, ci o luam „la kil”, vrac, şi-o consideram materie finită. E-o mare bucurie să pot uita de ştiri şi de vitrine, să văd - c-o neintuită degajare, dincolo de ambalajul sclipicios - că imaginea nu-i nici pe departe totul, conţinutul în schimb contează.
Mă încearcă un zâmbet când îmi amintesc cum, în urmă cu vreo zece ani, am coborât din creieri de munte la Câmpulung, vreo 20 de km, după cinci zile de cabană, ca să intru într-un internet-cafe; mi-am pornit mobilul şi am stat acolo vreo patru ore, simţeam cum respir, îmi încărcam bateriile, era de-a dreptul terapie, apoi am urcat iar la cabană. Acum intru pe net acasă când am cu-adevărat nevoie, îmi doresc zilele de computer free şi îmi permit să tot uit, din noiembrie încoace, să probez pe înregistrare writer-ul de dual layere.
Multe s-au schimbat în mine, în ochii mei în aste luni. Am învăţat să ascult pământul, să privesc cerul. E linişte în suflet, în casă, în curte, în viaţă, e lumină şi noaptea, când luna şi stelele ard în luciri domoale chiar şi când e înnorat, iar viaţa se aude peste tot, într-un fundal sonor continuu - şi el, parte a liniştii.
Timpul curge altfel, existenţa mi se regândeşte, valorile se schimbă iar bucuria izbucneşte din nebănuite direcţii.
E straniu cum, după decenii, poţi să te schimbi în câteva luni.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Nu mi se pare atât de straniu câtă vreme ați avut disponibilitatea de a vă muta. Dacă ați fi avut vreo clipă dubii cu privire la acomodarea într-un alt mediu, probabil nu ați fi făcut mutarea atât de ușor. Oricum, mi se pare că mediul în care vă aflați acum vi se potrivește perfect. E foarte... hippy.

simf spunea...

@Adi, nu ni s-ar fi potrivit mai bine mai... heavy?:)

omudelamunte spunea...

Schimbă-l te rog pe "Tipul(care)curge altfel.." de la sfârşitul textului!
Alterează bunătate de text. Este alegerea ta dacă dai drumul la acest comment sau doar corectezi cele indicate.Bunătăţi în viaţă vă doresc!

simf spunea...

@omudelamunte - sarumana pentru corectura. facutus.

Aimée spunea...

Simona, ferice de tine! :)

Anonim spunea...

În "atunci"-ul tău, sigur, abandonându-te, ai greşit. Vezi, acum, nu persevera, dac-ai înţeles,lepădându-te de vreunul; creştem, nu ne înnoim.

M.R.

simf spunea...

@crenguta, mersic. mi-ar placea sa ai si tu posibilitatea "transformarii" mele.
@M.R. - continuu ne innoim...

Mikka spunea...

"E straniu cum, după decenii, poţi să te schimbi în câteva luni."

Imi place extraordinar schimbarea asta. Si tu stii... stii ca de aia imi place de tine. Tocmai pentru acest stil de viata.

Schimbarea in cateva luni?
Se face si-ntr-o zi, si-ntr-o ora, cand te scuturi de ce nu-i esential.

Miezul e foarte simplu si foarte cuprinzator si asteapta uneori decenii intregi ca sa ne scuturam...

Aimée spunea...

Simona, asta e subiect de taifas, la un pahar de ceva, intr-un balansoar in gradina sau la o masa, la umbra. :p

Pe scurt, ma tot transform, de ceva timp deja, doar ca factorii care au dus / duc la asta sunt diferiti de cei din cazul tau.

Macar din anumite puncte de vedere, pot sa spun ca mi-am gasit fericirea. :)

simf spunea...

@Mikka - mai binem ai tarziu decat niciodata (scuturarea). in alta ordine de idei, am facut foc in gradina si ne-am gandit la tine
@Crenguta - in chiosc nu merge?:) te astept.

Aimée spunea...

Adica foisor, ai foisor? :D Pai asa trebuia sa incepi! :p Dar ce te faci daca nu mai scapi de mine apoi si voi vrea sa ma mut in foisorul tau?:P

simf spunea...

@Crenguta, am si chiosc si acum ma laud cu el: acolo sta de obicei hamacul cu suport. Cu mutatul trebuie sa te inscrii pe lista de programari, vara asta nu prea mai sunt locuri:)

:-D