Like?:)

vineri, 10 septembrie 2010

Carte la metru

Uneori, mă loveşte brusc realitatea şi mă întreb uimită cum de n-am văzut lucruri mai mult decât evidente?! Ultima stupefacţie - faptul că românii au vocaţie de colecţionar, şi nu numai cei bogaţi!
Până în 89, românul colecţiona bibelouri, pescari chinezeşti şi fete cu cofiţe, peşti curcubelii pe televizor şi răpiri din Serai pe pereţi. Vitrinele erau pline de pahare şi „servicii” de cafea, de sticle de whiskey cu ceai de zahăr ars înăuntru şi de pachete de Kent pline cu Cişmigiu.
Mai erau milieurile şi „lasetele” care inundau rafturi, mese, servante, scrinuri, comode, apoi floricelele croşetate agăţate la chei şi nu în ultimul rând golbenurile, nenumărate în sufragerii.
„Astăzi moda s-a schimbat”, vitrinele sunt pline cu cărţi scoase de „Adevărul” şi „Jurnalul naţional”. Titluri alese pe sprânceană (nu a mea, desigur!), legate frumos şi care dau fain în raft. Şi e must have să ai colecţie completă!
Om bun, posezi peste 50 de ani şi chiar n-aveai înainte nici un titlu din ce-au publicat aste ziare*? Şi-atunci de ce-ţi trebuie acum? Că oricum nu le citeşti! Aaa, înţeleg, pentru copii, pentru nepoţi… Cărţile au fost mereu o avere… Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar dacă tu n-ai citit, copiii tăi – la fel, minuna-m-aş ca nepoţii să strice tradiţia.
Lasă metri liniari pe care-i deţii cu mândrie, ia-ţi nepotul de mână şi du-l într-o librărie de unde să-şi aleagă el ce-i place. Dar fă-o când încă e mic şi trebuie să-i citeşti tu. Apoi lasă-l să treacă şi prin cine ştie ce saga cu vampiri, prin SF, prin cărţi poliţiste, gustul se formează în timp. Abia apoi se educă, dar nu la metru liniar.

* Ziare a căror iniţiativă e de salutat, de altfel.

10 comentarii:

Geocer spunea...

Ce sfatoasa ai devenit tu asa dintr-o data!

Geocer spunea...

Uite, fiu-meu a citit din Dostoievsky de care eu nici macar nu m-am atins.

simf spunea...

george, eu cred ca-s doar cinic la obiect.

simf spunea...

@Geocer - nu te suspectez ca strangi carti pentru decor. nici n-am spus ca fii e musai sa citeasca ceea ce-au citit parintii. doar ca deprinderea se formeaza la varste mici si se mentine prin exercitiu.
si... cand te-apuci de dostoievski?:)

Geocer spunea...

Simf, nu cred ca o sa ma apuc de Dostoievsky. Sau... cine site? Poate la pensie!

simf spunea...

George, macar incearca. Nu-ti merge acum la citit, il lasi pentru la pensie. Dar macar incearca.

cititorul în stele şi în cafea la dozator spunea...

asta cu cărţile la ziare e o idee prostească. mai bine dădeau bibelouri şi mileuri, că erau mai uşor de şters de praf. acu' dacă tot s-au gândit să dea cărţi, de ce nu dă cărţi de tarot, de şeptică sau tabinet?
le poate citi oricine, că are şi poze.

simf spunea...

@cititor - nu mai bine carti de colorat? din cele cu pagina dreapta colorata ca model, stanga pentru productie proprie.

Minnie spunea...

Mda, eu una nu salut initiativa. Ambele ziare intrerup cartile, taie fragmente din ele pentru a iesi numarul de pagini dorite de ei. De asemenea, numele de orase si de persoane sunt reduse doar la initiala, orasul Y, d-na F. Sunt lucruri traite de mine, nu zic "din auzite".Daca oamenii ar si citi cartile in loc sa le colectioneze poate nu le-ar mai face vanzare.

simf spunea...

@Minnie - pai rostul lor e sa fie noile bibilouri in principiu, daca se mai intampla ca un cititor profesionist sa dea iama prin ele... ghinionul lui.

:-D