Like?:)

marți, 7 septembrie 2010

Schimb confort urban pe libertate rurală (41). Tomnatic proces-verbal

* Am coafat copaci (iar), am tăiat crengile care, după ce că n-aveau fructe, mi se mai şi încurcau în plete şi-mi asigurau un mini-duş la prima oră, în tandem cu băile de picioare aplicate de troscotul din curte, discret. A venit toamna.
* Avem ceapă pentru… o vreme. Recolta noastră depăşeşte o lădiţă de fructe neagră, iar cepele au dimensiuni impresionante: aş putea spune că am recoltat kilograme boabe la hectar. Fiind aşa mică, e esenţă de ceapă, cu toţii ştim că esenţele se ţin în recipiente mici.
* Am cules recolta de vreo şapte roşii şi mai mulţi ardei pe care în mare parte i-am copt şi m-a surprins cât de gustoşi sunt. O fi soiul… O fi de la faptul că n-au urmă de chimicale… O fi autosugestie… Până la urmă nici nu contează. Faptul că sunt ai noştri îi face oricum speciali şi ştiu că a venit toamna.
* Am vatră de foc şi nu mi-e frică s-o folosesc, chiar dacă pentru moment îmi trebuie mânuşi de protecţie şi tablă apărătoare de văpaie. Mă învăţ eu cu ea. Sau ea cu mine.
* Avem măsuţă de loz în plic, surprinzător de utilă; avem şi umbrelă, şi asta de ceva vreme, dar nu şi un loc în care să ne fie de folos. Oricum, acum a venit toamna.
* Merele sunt delicioase. Cel mai gustos e că le luăm direct din pom, le ştergem pe pantaloni şi mmm…
* Miruna a avut pentru o perioadă sunetele naturii în coş: nişte vrăbii hărnicuţe îşi făcuseră acolo o casă de vacanţă. Le-a stricat Răzvan distracţia, a venit vremea să facem focuri în sobe. Deja am probat bolierul Dodo şi iarăşi m-a învăluit o stare de bine, iarăşi m-am bucurat de trosnetul lemnelor. A venit toamna.
* Gata şi ultima coasă a lucernei pe anul acesta, prilej cu care am descoperit mere, multe mere pe jos. Urmează să mai strângem curând hamacul şi piscina.
* Pădurea se colorează, iarba foşneşte a uscat, aerul miroase tot a „mere, pere în panere/şi gutui amărui cu puf galben ca de pui”. Doamne, e deja atât de toamnă!

4 comentarii:

vic spunea...

la vatra aia ies placinte si cozonaci minunati.
si mai ales piine cu scortisoara.

simf spunea...

@vic, pai... cum? vatra = caramizi + o tabla deasupra. pana la cuptor mai va.

Geocer spunea...

Ehei, fata mosului, eu am facut foarte multa ceapa. Si alba, si rosie! Am facut si usturoi.
Doar rosii si ardei am facut tot cam ca tine : in jur de 10 bucati din fiecare.
Acum mai astept sa vad daca are de gand sa dea vreo recolta conopida, dar nu cred. Tot din piata o sa cumpar ca sa pun muraturi.
Iar muraturile mi le-a programat deja Ema cui sa le dau, cica sa nu le pun pentru mine.

simf spunea...

@Geocer, stiu, am citit la momentul respectiv pe blogul tau. dar la noi a fost o minune minunata, n-as fi crezut ca o sa apucam sa avem recolta! avem si usturoi - tot foarte tare si iute -, ardei sunt zeci si zeci de rosii asteapta sa se coaca. nu stiu de vor mai avea vreme.
legumele pentru murtauri din piata au fost programate, din piata le luam.

:-D