Like?:)

miercuri, 4 mai 2011

Schimb confort urban pe libertate rurală (120). Consideraţii şi răutăţi

Ploile din ultima vreme au făcut ca totul să miroase într-un mare fel (expresia Mikkăi), verdele îmi inundă porii şi mă trezesc mereu cu fruntea destinsă şi cu un zâmbet uşor pe chip; cât de puţine lucruri ne trebuie ca să fim fericiţi… De-ar fi după mine, n-aş mai pleca de-acasă, în câteva ore se schimbă multe în grădină şi tare frustrant e că nu pot să urmăresc creşterea plantelor cum mi-ar fi drag; asta este, accidental avem nevoie de un venit pentru a trăi. Încerc să mă încarc câte puţin zilnic: simpla plimbare de „inventar ce-a mai crescut” sau zece minute de scos bălării, tăiat florile trecute deja sau pus un sprijin unei plante, udat pământul când îl văd însetat sau afânat pe porţiuni mici, când o cere - gesturi mici, dar tare eficiente pentru liniştea mea.
Revenind la pragmatismul uzual, a venit nea Costică şi ne-a arătat cum trebuie săpaţi căpşunii (el a început, eu am terminat), a completat rândurile cu stoloni, i-a arătat domnului meu cum se curăţă via (cu explicaţii amănunţite). Am eu impresia că vrea să ne îndrume cum să ne descurcăm singuri, dar nu ştiu cum o vom face când avem atât de puţin timp disponibil; oricum, şi faptul că voi şti ce trebuie făcut va fi o mare realizare, măcar dacă aducem oameni la muncă să am idee ce să le cer. În rest, am toaletat forsiţia şi iasomia de iarnă ca să se îndesească, am scos plantele de ghiveci afară, pe suportul măreţ, pentru că domnul Jinx a „confundat” unul dintre lămâi cu litiera lui cu nisip. I-am schimbat bietului lămâi ghiveciul, pământul, să vedem ce va fi, că pe Jinx nu-l pot schimba. Dar am putut să-i stric una din marile plăceri: sferele din cristal, pe care le dărâma ca sancţiune când nu voiam noi să facem ce ne cerea el, puse pe un raft în bibliotecă, au fost mai nou mutate între geamuri, pe tocul interior al ferestrei dintre extindere şi hol. Sferele arată fain acolo şi-i delicioasă indignarea motanului negru care priveşte la ele de pe trepte, frustrat, fără să le poată atinge. Păi ce, numai el să aibă răutăţi?

5 comentarii:

vic spunea...

in pamintul din gradina ai rime? si ce faci cu ele? sunt daunatoare plantelor? cum scapi de ele?

simf spunea...

@vic - am din belsug, ceea ce dovedeste ca pamantul are multe substante nutritive pentru plante, si asta e de bine, ca ramele transforma resturile in humus, exista si ferme care cresc rame pentru cei care au nevoie de ele in gradini.
la apartament ma certam cu ramele din ghivece, acolo chiar faceau rele.

daiana spunea...

cui ii prisosesc , sa-mi trimita mie un vagon ca puisorii mei sunt morti dupa ele. e batalie mare cand le gasesc :)

vic spunea...

nu am rime in jardiniere, ci in fata blocului, unde incerc sa pun diverse. cum bag hirletul ala mic sa sap, cum apar rime. am pus acum stinjenei si ma gindesc ca poate ii rod.

as cumpara pui, dar terenul nu-i imprejmuit si i-ar minca maidanezii. si nici nu ar avea cine sa-i ingrijeasca.

simf spunea...

@vic- nu-ti fa griji pentru stanjenei, o vor duce bine. faptul ca-s rame acolo arata ca pamantul e fertil.

:-D