Like?:)

marți, 14 iunie 2011

Schimb confort urban pe libertate rurală (140). Când roşul se-nverzeşte

Cum în cursul săptămânii suntem „rurali-urbani”, de vineri până duminică încercăm să compensăm şi, implicit, să ne umplem bateriile pentru o nouă tură de „activi la oraş”.
Eu am demarat un experiment - am pus la făcut macerat de găinaţ conform instrucţiunilor de la tanti Marieta - şi am fertilizat legumele conform reţetei (crunt miroase), domnul meu s-a hărnicit şi mi-a rărit din tufănele, inclusiv pe cea roşie, unică, pusă în toamnă de la sor’mea, că doar era musai să elibereze butaşii de vie noi (tot de la sor’mea), cine m-a pus să plantez tufănele sub bolta de viţă (şi via, şi florile în majoritate au fost moştenite, dar nu se pune). Ca activitate comună (mai mult copilul numărul doi şi cu mine), am început să facem pâine în casă (cu făină cumpărată, am probat şi cu neagră, şi cu albă), în mod clasic, nu la maşina electrică de pâine, şi tare interesantă ni se pare. Miroase divin când o scoatem din cuptor, de gust nu mai vorbesc, mai ales când e consumată cu oareşce produse din ogradă şi din grădina proprie (care am constatat că au un gust mult mai bun când le mănânci imediat după ce au fost culese, de miros nu mai vorbesc).
A venit prima tură de lemne pentru iarnă, urme fine de fag şi stejar la greu, drag îmi e mirosul lor, am constat cu mândrie că thuia aproape s-a dublat ca înălţime într-un an şi molidul albastru a crescut cam cu 20 cm, au înflorit macii portocalii şi colţunaşii, şi ei portocalii cu excepţia a vreo doi, care sunt roşii cum n-am mai văzut până acum, iar bujorii şi trandafirii au pornit spectacolul de culoare.
Plantele roşii cumpărate şi plantate în grădină se înverzesc şi mă cam ’nervează chestia asta.. Ştiu că solul e de vină, dar tot mă ’nervează că frunzele mari ale arţarului sunt verde închis bătând în mov, menta roşie din grena a devenit întâi un kaki cu o vagă tentă grena, acum fiind de-a dreptul verde, iar busuiocul roşu, chinuit săracul atâtea sute de km, mort pentru patrie în majoritate (adică au trăit două plăntuţe din douăzeci), e acum verde falnic cu ceva movuliu pe alocuri. Menta roşie, cât a fost ţinută în ghiveci (în pământ de flori cumpărat), arăta şi ea într-un fel, acum e de-o banalitate copleşitoare. Noroc cu trandafirii care colorează totul, că s-a deschis sezonul 2011 la flori.
Din ciclul inteligenţa lumii e constantă, populaţia – în continuă creştere, recomandarea zilei:

Un comentariu:

CCristinaC spunea...

Multumesc pentru ideea cu painea de casa. Daca legumele sint "de casa", de ce nu ar fi si painea?
Legat de videoclip, ma intreb cum ar fi fost sa scrie I.L. Caragiale, Biblia... Si uite asa se dovedeste ca Institutia Bisericii "preda" oamenilor doar ce ii convine ei. Pacat...

:-D