Like?:)

luni, 20 iunie 2011

Schimb confort urban pe libertate rurală (143). Culori şi găini experimentate

Nu trebuie decât ceva ploi, un strop de soare şi totul erupe multicolor prin curte de-ţi vine să te-ntrebi dacă nu cumva până acum ai văzut alb-negru. Trandafirii au înnebunit de tot, în trei zile parcă s-au vorbit şi-au explodat cu toţii în nenumărate culori, de la alb la grena trecând prin galben, portocaliu, roz, roşu, apoi floarea de colţ a devenit o frumuseţe - încă mă întreb unde o voi planta –, lămâii şi-au îndesit frunzele de parcă ar fi tufe (soro, nu vrei un lămâi?), garofiţa albă de ghiveci a îmbobocit, smochinul creşte ca smintitul în ghiveci. În rondul de la poartă călţunaşii au înflorit în portocaliu şi roşu şi se urcă pe gard, pe arţarul ruşinat, pe ce pot şi ei, crăiţele se fac covoraş colorat, iar din floarea miresei mai sunt două plante, că pe restul le-am smuls, hărnicuţe, Ana şi cu mine; de unde să ştim noi că frunzele lor seamănă cu troscotul?!
Cele trei mărci de mentă cresc verde cu elan, levănţica e parţial mov, salvia, măghiranul, rozmarinul, busuiocul şi cimbrişorul miros incredibil când sunt ude, iar leuşteanul, tot ud şi el, şi tot în grădiniţa de flori, dă o notă picantă buchetului de arome.
Cum puii mici au crescut şi fac pozne şi pene - dar şi baie în apa albastră de băut şi ca atare sunt mai mereu uzi şi cu un veritabil look de aurolac -, am scos cloşca din cuşca lor. Plăcerea a fost de partea lui Gonzales, care are acum două doamne, şi-a revenit din sperietură şi pentru ele a început iar să cânte, să fie protector - le strigă, le apără, e mascul alfa, ce mai. Într-o zi cu soare mai pe la prânz, făcea domnul cocoş o gălăgie cât un cârd de gâşte, aşa că am mers să văd ce-i trebuie. Pe gardul de plasă al curţii păsărilor, un erete îşi tot făcea el calcule cum să coboare, să ia un pui şi apoi să se mai şi ridice cu prada, că acolo e plin de pomi pitici, şi-i dădea şi cu virgulă, şi cu perioadă. Sub acoperişul parcului aviar – găinile blonde stăteau pavăză protectoare în faţa celor doi pui scăpaţi de dihor, care, de-a dreptul straniu, tăceau mâlc, adunaţi, lângă gard, în spatele găinilor. Înspre gardul exterior – Gonzales, cu pieptul scos în faţă, se răstea la erete foarte indignat; când m-a văzut, mi-a comunicat el ce şi cum (presupun, că n-am înţeles ce-mi spunea, dar limbajul nonverbal asta m-a făcut să cred), apoi tacticos s-a dus lângă cele două doamne ale sale povestindu-le domol ceva. Eretele, dezamăgit, s-a înălţat întâi, apoi a plecat planând lin către spre sat.
După experienţa cu dihorul, cei doi pui, Gonzales şi cele două blonde ale lui au început să urce seara, de bună voie şi nesilite de nimeni, în cuşti; la 20,30 sună telefonul şi mergem să le închidem uşile, nu mai trebuie să vânăm găini prin curte, să le căutăm prin colţuri şi nici să le dăm jos din sălcii. Şi pentru găini experientia docet.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo soro!!! Normal ca vreau. Am ramas "muta'!!! Atatea flori ai? Ce de culori si sortimente!!! Da' sa le vezi si p-ale mele! ... si apropo de mazare, am recoltat de doua ori, deja!

vic spunea...

ar trebui sa pui prin curti niste moristi din alea care dupa ce ca se invirt fac si un usor zgomot. ma gindesc ca vor speria eretii.

simf spunea...

@anonim mari - semneaza si tu soro intr-un fel. lamaiul e disponibil ridicat de la locul lui, iti iei domnul si trageti o fuga pana la noi, ori seara, ori duminica, stam si la o barfa, sarbatorim si "gemenii".

@vic - ornamentele de curte&gradina sunt cele mai frumaose jucarii pentru caini.

Mari spunea...

mi-e dor de-o "barfa", dar acum nu pot. Domnul meu "impusca gandaci" pe la Zimnicea, iar eu am de strans fanul de pe coasta si de copilit, legat, udat, etc... plus "mamarute" de supravegheat cateodata...dar sper ca se termina campania la rapita, cam pe vineri si-o sa luam o pauza si venim. Mari

vic spunea...

sa stii ca ma asteptam la anarhie, mai ales la ala mic si negru. du-l la biblioteca cu sila, sau sa faca cu schimbul, ziua sa lase moristile de sperietoare si noaptea sa se joace cutzii cu ele.

:-D