Like?:)

miercuri, 6 iulie 2011

Eliptic II. Inventar again

Concertul nr. 2 de Rachmaninov ar trebui să fie trecut pe lista de medicamente; poate nu vindecă, dar sigur ameliorează. Şi Rapsodia pe o temă de Paganini e eficientă, dar nu la fel.
* Am mai cumpărat opt pui cam de 800 gr (dintre care unul a dispărut fără urmă) şi graţie lor curtea păsărilor e din nou plină, iar mie mi se umple inima de drag. Tot graţie lor, Răzvan a trebuit să dărâme mândreţe de parc aviar – cu tot cu stâlpi, bârne, buturugi, crengi şi alte minuni - pentru că numai acolo se culcau şi trebuiau vânaţi seară de seară, culeşi, plantaţi în dormitorul lor. Sunt tare obraznici – se culcă în coteţ pe găini, pe cocoş, care-i bat zdravăn, dar se pare că nu şi suficient, aşa că trebuia să-i prindem şi să-i sortăm noi: doamnele găini la parter, copiii netrebnici la etaj. Câteva seri, Gonzales, înţelept, a zburat într-o cuşcă de iepuri (care e cam la 1,2 m de pământ) şi s-a culcat singur acolo, ca să scape de obrăznicături, lăsându-şi cele două doamne singure, că atunci când cocoşul îşi mută domiciliul conjugal puii nu mai vor lângă găini. Dar adoră să doarmă pe coteţe, chiar şi după tăierea penelor din aripi.
Puii mici au crescut spectaculos şi mănâncă incredibil de mult, sunt scoşi la plimbare în cuşca din plasă şi zboară cu elan, cerând şi ei o coafare urgentă a aripilor. Ne gândim să mai luăm vreo patru găini.
* În curte se desfăşoară acţiunea „îndreptat gard”, că săracul a început să se încline galeş după ce noi, harnici, am pus oareşce pietriş în apropierea lui. Ce-i drept, pusesem şi nişte buturugi de protecţie, dar cu ajutorul neprecupeţit al ploii şi al gravitaţiei buturugile au ajuns fix în gard.
* Ca noi achiziţii, lângă flori ne-au crescut 19 lămpi solare colorate – roşii, verzi, albastre şi portocalii – pe care le-am plantat pe principiul „prima venită, prima pusă”, ceea ce asigură o dezordine vizuală reconfortantă zic eu.
* Alternanţele ploaie-soare au făcut grădina să explodeze în verde (că aspersorul tot a cedat nervos). Fasolea face nişte teci lungi şi tare subţirele, cam rotunde în secţiune (zău de ştiu ce marcă e, dar e din plic sigur), primii doi castraveţi sunt uriaşi, s-au făcut cam portocalii şi-i păstrăm pentru seminţe şi deja am început să consumăm din recolta proprie, zmeura se coace cu spor, smochinul e cam de patru ori mai mare decât era când l-am cumpărat (tot nu ştiu unde îl vom planta) şi iar a devenit presantă lipsa aracilor (la a treia tură de fasole pusă, că primele două au fost mâncate de melci scârboşi mici albi fără cochilie). Apropo de melci, zaţul de cafea pus în jurul tulpinilor s-a dovedit a fi foarte eficient, asta după ce mi-a dat prin cap să culeg de pe plante scârboşeniile parazite care nu mai puteau pleca (nu că i-am suspectat că şi-ar fi dorit).
* Am recoltat integral cele 300 g de mazăre producţie proprie (în două etape, le-am pus la congelator pentru salată boeuf), cam jumătate din vişine (care s-au transformat în cinci borcane de dulceaţă şi două sticluţe de sirop), am făcut, prin replantare, un cumul de busuioc, să nu mai fie înşirat în o mie de locuri, iar ardeii cred că sunt ceva marcă de bonsai, că nu cresc nici de nebuni.
* Roşiile se mănează cu drag şi spor cu toate stropirile pe care le face domnul meu, ceapa şi usturoiul sunt incredibil de mari (ce-nseamnă să le pui la distanţă, să aibă loc să crească) şi au început să-şi plece frunzele, au apărut plăntuţele de broccoli, iar mărul văratic a făcut două mere (pe care le-au mâncat deja fetele).
Teoretic, de la 1 iulie sunt în concediu. Practic, vom vedea, mai am nevoie de-un timp de răgaz. Dar acum sunt bine, mulţumesc.

13 comentarii:

ioana spunea...

s-au terminat cu bine emotiile, da? bafta in continuare. stiu ca examenul la litere pt bucuresti e in toamna, si eu am pierdut o vara cu el. apropo, eu am dat franceza si engleza, am un teanc de carti si note destul de multe la textele care se cereau pe atunci. daca crezi ca as putea ajuta cu ceva, astept un mail, weekendul asta merg acasa si pot cauta.

simf spunea...

@ioana - mersic frumos. bacul a trecut cu bine, urmeaza la mijloc de iulie examene (la romana - inclusiv gramatica, si ea a fost la mate-info - si engleza). va da si la limbi straine, si la litere, sa abia de unde sa aleaga:)
ii spun de oferta ta, si-n caz de raspuns afirmativ iti dau un semn.

Anonim spunea...

multumesc pentru interventia de astazi. dupa concediu ASTEPT NOI COMUNICARI din robinsoniada voastra. pentru mine are un rol foarte mare in creionarea proiectelor mele dar si in linistea cotidiana

mihai din(de pe langa) tara lui mihai

Alexandru Zaharia spunea...

Simona, ce "viaţă la ţară" romanţată mai aveţi! Parcă tocmai am citit o poveste pentru copii sau o fabulă. Se simte până la Bucureşti mirosul de trifoi cosit şi larma din curtea ta. Te invidiez...

simf spunea...

@Alexandru - suntem chit cu invidia, ca si mie, cand ma uit la Toma, mi se face pofta de un bebe:)

Pinocchi0 spunea...

Re: pui. *LOL* Eu mă gîndesc să cresc capre (cînd mă fac mare, sau ceva asemănător), dar pînă la urmă găinile nu sînt nici ele de lepădat. Tu ce părere ai despre capre? Poate facem schimb, de idei măcar.

Altfel, după foarte mulți ani o sa revin pe plaiuri argeșene. Mă gîndesc și mă bucur.

simf spunea...

@Pinocchi0 - caprele mi se par foarte dragute, sigurul minus pe care il intuiesc eu acum (pe langa lipsa cronica de timp, dar asta trece cu vremea) este ca au un miros nu tocmai adorabil.
ma bucur si eu de revenirea ta pe plaiuri argesene. ne vedem?

daiana spunea...

pai draga sis , daca tot esti in concediu iar noi tot nu mai plecam pe nicaieri ce-ai zice daca... ?!

simf spunea...

@sis, sunt intr-un concediu partial teoretic, domnul meu lucreaza, ana a scapat de bac dar urmeaza examenele de admitere. vineri si azi am mers la birou, probabil si maine, si poimaine la fel. vorbim.

cristina spunea...

felicitari pentru bac si pentru faptul ca incepi sa-ti revii. presupun ca totul a fost din cauza emotiilor. iti mai multumesc si pentru ca mi-ai adus aminte ca si muzica poate fi terapeutica. la mine avea efect, dupa caz, imperialul lui beethoven si orice din rammstein, dat foaaaaaaaaaarte tare. tine-ne la curent cu obraznicaturile proaspat achizitionate, eventual fa si un fotoreportaj, sa ne dumirim mai bine :))

simf spunea...

@cristina - multumesc (emotiile au fost doar cireasa de pe tort; dar lucrurile incep sa reintre in normalul cunoscut).
ooo, si eu mersic pentru rammstein, acusi bag un playlist numai cu el.

vic spunea...

l-o fi mincat vreun cutu?
cum a disparut?

propun seara la culcare sa le citesti povesti.

simf spunea...

@vic - mai repede cred c-a fugit in lume la tulcea, indragostit lulea. si propun ca seara la culcare sa nu mai uitam sa-i bagam in cotete.

:-D