Like?:)

luni, 1 august 2011

Schimb confort urban pe libertate rurală (152). Pe scurt

* Cum solul nostru e dens şi lutos, greu, care prinde rapid crustă la suprafaţă, am constatat că unele seminţe nu pot să răsară din astă cauză. După ultima sesiune de plantare făcută acum vreo zece zile, în afară de udatul uzual am trecut de câteva ori cu cultivatorul pe deasupra seminţelor, printre ele, spărgând crusta formată; acum au apărut plăntuţele de salată, broccoli, ridiche neagră, alyssum şi ce-oi mai fi plantat. Experienţa cea nouă a fost ca o deschidere de ochi, de minte şi deja mi-am făcut eu oareşce planuri ca în primăvară să cumpăr pământ de flori (sau să aducem ceva pământ de pădure, nu ştiu de unde, că în cea de lângă noi tot pământ lutos e) unde să plantez seminţele şi apoi să le mut pe locurile definitive. Da, fac planuri pentru 2012, chiar dacă atunci vine a nu ştiu câta ediţie a apocalipsei.
* Ieri mi-am băgat picioarele în ea de piscină (la propriu); cu toate că apa avea 24 de grade, vântul ce adia molcom m-a făcut să nu încerc mai multe. Parcă mi-e dor de-un strop de caniculă
* S-a deschis sezonul la musafiri; nu mai vreau preparate pe grătar decât ciuperci, ardei, vinete…
* Din magazia de la acareturi se aude un zumzet duios, uneori pe trei voci, ceea ce mă face să cred că acolo, undeva, printre cornier cabluri parchet ţevi din fier şi cupru geamuri fier beton şi alte minuni contemporane, am îndeplinit condiţiile propice apariţiei unor noi lumi şi civilizaţii, în cazul dat - înaripate, viespi, gărgăuni etc.
* Netul nostru de ţară mă scoate din calmul meu obişnuit, are momente în care e mai mult scame decât transmitere de date – schimb găleată de soare pe găleată de internet, se arată cineva interesat?
* Copilul nr. 1 s-a hotărât: Literatură Universală şi Comparată (rusă). Grea opţiune, şi până a ales, şi gândindu-mă la cât va avea de citit, de învăţat. Tare mândră mi-s de ea.

4 comentarii:

Dani P. spunea...

Si in zona mea e pamintul lutos. Am imbunatatit pamintul in gradina cu compost si pamint din padure si din livezi de maslini, cu multe frunze. Am citit undeva, ca, cel mai usor, e sa faci un sant, in care, sa pui resturile organice si, pe masura ce il umpli, pui deasupra pamint. Ar fi mai simplu, decit sa cerni si sa cari compostul. Si e foarte buna si cenusa de lemne. Daca va incalziti iarna cu lemne, aveti materie prima.
Pamintul de flori e prea scump, ca sa-l pui in toata gradina, eventual la radacinile plantelor noi.
Tine cojile de la oua, sint bune de pus la pamint. Si cojile de banana si maruntaiele pestilor ( astea di urma, le ingropi mai adinc, dar sint foarte utile - am o cumostinta, sotia unui pescar, mi-a povestit, cum a ingropat niste pesti rebutati la radacina unui cais condamnat si pomul a reinviat in primavara urmatoare ).

simf spunea...

@Dani - multumesc. ma gandeam ca in prima faza sa fac o zona speciala de pus semintele si apoi sa mut rasadurile pe locul definitiv. am pus in toamna cenusa, frunza, rumegus, dar tot lutos e terenul si ar fi prohibitiv pretul la pamantul de flori pentru intreaga gradina. avem si doua lazi pentru compost, una aproape plina, dar mai dureaza. nu stiam de cojile de oua, de peste nici atat.

N. EREMIA spunea...

Va dau un sfat din experienta proprie: pamantul de flori nu este bun pentru legume. Noi asa am facut in aceasta primavara pentru ca am avut un sac de pamant de flori si l-am folosit pentru semintele de ardei iute si rosii chery. Nu au rasarit si am aflat ca acest tip de pamant este tratat special doar ca sa creasca florile. Am avut timp sa ne corectam greseala iar acum avem o bogatie de ardei iute, capia, ardei gras si rosii. Ne bucuram pentru ca noi, spre deosebire de cei care au trait numai la tara, apreciem miracolul naturii altfel. Va inteleg pasiunea pentru casa de la tara si toate cele din jurul ei si va apreciez. Cu stima N. EREMIA

cristina spunea...

ia te uita, n-am stiut ca nu mi-au iesit rasadurile de ardei pt ca le-am pus in pamant de flori. credeam ca e cel mai bun, dar e drept ca pe parcurs am observat ca nu e mare lucru de capul lui, nici macar pentru flori.
cu pamantul am si eu mari probleme. pana nu il aduc la o oarecare calitate, n-am cum sa ma bag la dat sfaturi.
felicitari pentru alegerea fetei si multa bafta si putere de munca!

:-D