Like?:)

joi, 8 septembrie 2011

Schimb confort urban pe libertate rurală (159). De la pompe la ipad, trecând prin ciment și stâlpi

N-am prea avut noi spor în concediu la ce ne propusesem, dar apoi s-au cam legat lucrurile incredibil de bine și de eficient așa că, după cum e și firesc, mă așteptam să apară accidente accidentale. Și-au apărut.
Întâi a picat nervos aspiratorul, cred că nu-i fan praf de glet (chiar dacă am fost o decentă și înainte de a-l folosi am măturat); l-am dus la doctor, să vedem ce va spune, e doar comă, e stop cardiac?... Apoi s-a îmbolnăvit acut de deces în perioada de garanție pompa de la hidrofor; degeaba i-am povestit că așa ceva nu se face, că au trecut doar 9 luni, nu 2 ani cum scrie pe certificat, ea nu și nu, batman-batman. Semne de boală n-a dat decât cu o zi înainte, și astea vagi, nu ne-au îngrijorat. Acum doamna pompă e în cutia ei originală și așteaptă să fie dusă de unde am cumpărat-o, geloasă pe noua ei surată pe care a adus-o domnul meu acasă: o pompă submersibilă, economică, silențioasă, lucioasă-inox și cu un aer de noblețe. Noua achiziție – financiar neprogramată – a trebuit instalată cu fitingăraie tot nouă (iar mă întreb ce ne-am fi făcut dacă domnul meu n-ar fi un tip așa de tehnic și de priceput), operațiune care a durat până după ora 11 p.m. După 9 zile lucrate consecutiv de R. Următoare investiție va fi – când va fi – un alt vas de expansiune, mai mare, probabil de 100 l.
Când va duce domnul meu pompa verde la reparat vom face și ultimele cumpărături pentru zestrea de facultate a copilului nr. 1 (incredibil de multe sunt necesare), așa că voi mai bifa cu satisfacție încă un rând de pe generoasa listă ce tronează pe frigider, prinsă cu magneți.
Grădina face bine mersi, intru în ea doar s-o admir și să fac piața, mai ud când și când, mai culeg ceva semințe, le usuc, le ambalez și le etichetez (cimbru, mărar, floare de colț, chilli, roșii de mărci diferite). Constat mirată diverse, cum ar fi că sfecla roșie e plină de frunze care-s cam verzi, că zmeura e subnutrită rău - presupun că din lipsă de apă - și aproape deshidratată, că se coc prune zi de zi, că varza de toamnă tot nu crește, dar conopida compensează: are înălțime spre un metru și rod ioc, că ar trebui să scăpăm într-un fel de hreanul pe care copilul nr. 2 și cu mine l-am mutat, istețe și pricepute, lângă plantele aromatice, așa, mai pe mijloc. Merele s-au înroșit parțial și cad cu elan, Zombie o roagă zadarnic pe Salmonela să-l bage în seamă, Hades intră pe furiș în bucătărie și golește castronul de crănțănele al motanilor, chiar dacă în el am pus special hrană de câini pe care altfel tipul o detestă.
În curte nea Sandu a montat din stâlpii metalici făcuți de domnul meu pentru mutarea curții păsărilor (cu săpat gropi, făcut și turnat ciment, pus nivela de 1000 de ori, fixat poarta), a mai prelungit zona de intrare din fața porții principale cu vreo jumătate de metru (tot ciment, că mai rămăsese), urmând ca sâmbătă să vină să-l ajute pe R. să întindă plasa pe partea dinspre curtea noastră. Sună bine și mă bucur: fix pe ăst gard vreau eu să se urce lonicera pe care o am în ghiveci, clematita din planul de achiziții și trandafirul de dulceață pe care mi-l doresc dar deocamdată nu știu de unde să-l iau.
Din ciclul La ce e bun un ipad:

6 comentarii:

cristina spunea...

deci test, ca nu stiu de ce nu ma mai lasi sa comentez la tine.

cristina spunea...

bun. din capitolul coincidente: si mie mi s-a stricat hidroforul zilele trecute. ieri a murit. tot sotul l-a resuscitat.
apoi, ce e ala vas de expansiune si la ce foloseste el?
mai era ceva, dar am uitat.

cristina spunea...

a, da! trandafirii de dulceata. daca am noroc si mi se prind mie anul asta, la anul iti dau si tie.

simf spunea...

@cristina - vasul de expansiune e vasul unde aduce pompa apa. ai vazut ca nu de fiecare data cand dai drumul la robinet porneste hidroforul, ci numai cand nivelul apei in vas scade sub o anumita limita. cu cat vasul de expasiune e mai mare, cu atat ai mai multa autonomie (de exemplu cand cade curentul, una e sa ai 30 l de apa pe stoc, alta - 100). si teoretic se consuam mai putin curent. mersic de propunerea cu trandafirii, tinem legatura.

cristina spunea...

ahaaaa, am inteles asta cu vasul, dar cred ca noi nu avem. ia sa-l iau eu la intrebari pe husband.

simf spunea...

@cristina - hidroforul are el insusi in constructie pompa si vas de expansiune - daca asa s-o chema, oricum au asa ii spun. pompa este exterioara fantanii, de la ea coboara o teava pana la apa si apoi urca o alta pana la vasul hidroforului. domnul meu a cumparat acum o pomapa de adancime (care sta in apa continuu). de la ea urca o singura teva si intra in vas. scapand de pompa exterioara, e mai mult spatiu in locasul turnat in beton in care este acum hidroforul si pentru asta vrea r. un vas de expansiune mai mare.

:-D