Like?:)

luni, 28 noiembrie 2011

Schimb confort urban pe libertate rurală (182). Când vine vremea covoarelor

La apartament fiind, visam că, atunci când voi avea eu casă pe pământ, n-o să mai accept urmă de covor sau de perdea, ba chiar îmi imaginam geamuri duble la ferestre, între care să fac eu expoziție de nimicuri. Nu mă gândeam că geamurile vor trebui deschise pentru aerisire, așa că fantezia cu expoziția a picat din rațiuni practice (în mintea mea, aerisirea să făcea via ușa de la intrare; pertinentă ideea, dar numai în cazul în care mi-aș fi dorit câini cazați pe fotolii, ceea ce n-a fost și nu e cazul, și așa uneori mi se pare c-avem o turmă de pisici, că prea ocupă orice loc fain). Perdele n-am pus – și nici nu intenționez s-o fac, mai repede plase antigângănii zburătoare -, dar jaluzelele s-au dovedit obligatorii cum a dat vara, așa că în astă privință n-am stat pe gânduri.
În dormitoare am pus de la bun început carpete mai țesute, mai persane, toate cu rol colorat-decorativ în primă fază, care curând s-au dovedit și utile; când a venit iarna, am îmbrăcat biblioteca responsabil și holul cât să pot merge desculță la baie. Duminică, după aproape doi ani, a venit vremea să schimb mocheta din bibliotecă în covor din lână și să pun covoare în extindere și în locul de masă.
Da, se simte diferența de confort termic și nu mă întreb de ce n-am făcut-o până acum (covoarele le aveam oricum, sunt cele de la apartament); conform zicalei ”ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întâmple și n-o să-ți placă”, am ajuns ca acum să nu-mi mai doresc pardosele nude. Și ce cald e...

10 comentarii:

cristina spunea...

ei, da. avand gresie, nici eu nu m-am indurat sa ma supun la chinul de a da cu aspiratorul, dar odata cu venirea iernii, am pus si eu covorul in sufragerie, ca altfel as fi platit ceva mai mult gaz, probabil.
faza e ca fara covoare pe jos eu ma simt oarecum "neintim". cu covorul persan in sufragerie parca se mai simte un pic de caldura aia, de "acasa".
cat despre pisici, simti ca ai o turma de cand a venit masha, care daca e ca sora-sa, e prezenta pretutindeni, dar mai ales pe locul din care tocmai te-ai ridicat tu, nu?

simf spunea...

@cristina - si inainte de venirea mashei era inflatie de matze, dar acum, ca-s toate negre, am senzatia ca este mereu aceeasi, pretutindeni, simultan, ubicuu.:)

Anonim spunea...

abia intr-a cincea iarna mi-a picat si mie fisa ca_covorul are si alt rol decat acela de a aduna praf si mizerie. cum timp insa, ca o adevarata intelectuala ce sunt, m-am manifestat creativ cu foarfeca prin cele din dotare, ma paste oarice scarpinare prin buzunare.

CCristinaC spunea...

No, mie nu-mi place fara perdele si covoare. Bine, covoarele ceva mai mititele si in nici un caz bagate pe sub mobila. Am o stare de bine, de caldura unui camin, cind casa are perdele si covoare. Merita sa spal si sa calc metri intregi de perdele. :)

Daniel spunea...

Bine ai facut, niste prieteni de-ai mei si-au pus marmura pe jos in intreaga bucatarie. Cand sau saturat de frig, au acoperit-o cu...covoare.
Acum nu se mai vede pata de marmura, in schimb au mai multa caldura si pun mai putine lemne pe foc.

vic spunea...

pe mitze le-ai intrebat?
la ce bun covoare, ele au blanita pe talpici, basca ca amusina covoarele si stranuta.
propun sa instruim mitzele intr-un sindicat si sa poarte clopotei in coada pina la vara cind covoarele vor fi izgonite de pe unde au venit.
fara perdele ca si alea imbie mitzele sa se catere, de acord.
intre geamuri poti pune gutui si mere, aerisesti cind se termina si le-ati mincat.

irenadaiana spunea...

voi va vaitati de matze negre eu de catzei albi. trebuie sa fiu foarte atenta altfel risc sa-mi rup gatul sau sa ma asez pe-o perna alba si pufoasa. Cat despre covoare si perdele , am incercat varianta la bloc (jaluzele doar si gresie in rest). Sincer imi place mai mult cu perdele , draperii si covor pe jos. Nu mare , dar sa fie totusi ceva pe-acolo. Imbraca altfel casa iar , vorba voastra , pe timp rece e tare bine sa simti ceva moale sub talpi. Urasc temperaturile caniculare dar detest de-a dreptul frigul mai ales la picioare. :)

Diana Alzner spunea...

Era (şi este) atât de frumos peisajul ce se vede prin fereastră, încât nu am pus perdea în biroul meu.
Dar iarna peisajul nu se mai poate admira din cauza florilor ce ocupă poziţia cea mai luminată.

Turmă de mâţe spui? Hm... cred că trebuie să te uiţi mai atent pe blogul Missouricii mele... :D

Geocer spunea...

Cate probleme, maica! Cate probleme!

stanuta spunea...

Casa fara pisici n-are personalitate, parerea mea! Doar ele vor detecta cat e de calda, cat e de intima si cat de pufoase sunt covoarele.Fericiti cei ce sunt acceptai de ele in caldura caminului!

:-D