Like?:)

luni, 9 aprilie 2012

După Florii

Au trecut Floriile în miros de zambile și de pământ ud – da, a plouat și drag mi-a fost -, lucerna, troscotul, pădurea, livezile din jur au virat cu toate-n verde deodată, patru pruni au înnebunit în alb în noapte – seara nu dădeau vreun semn, dimineața erau deja gătiți –, cred că au apărut lăcrămioarele și au înflorit toporașii de la Constantin (n-ajung la ele, mă mulțumesc să le admir de la distanță). Avem 12 brândușe înflorite – alb cu mov și mov, iasomia de iarnă are steluțe galbene, liliecii mov și-au format inflorescențele, iar în grădină cresonul, ceapa și usturoiul deja răsărite sunt promisiuni ferme ale verdelui ce va să fie. Zmeura a înfrunzit și ea (Daiana, a ta ce face?), lonicera și tufișul au suferit zdravăn din cauza tonelor de zăpadă ce-au stat pe ele, dar sunt vii, rodonelul e cam supărat din cauza temperaturilor nocturne și vreo șase lalele văd că și-au format florile. Restul au frunzele ondulate și dantelate, le mănâncă cineva, n-am prins dăunătorul asupra faptului.
Activitățile grădinăristice din săptămâna ce-a trecut s-au concentrat pe scos păpădii cu extractorul, smuls bălării – bălărie e acea plantă pe care nu tu ai pus-o acolo și ale cărei frunze le identifici ferm, ce nu cunoști nu smulgi, că e posibil să fie plantă folositoare omului și ai mai pățit-o -, udat, admirat chestiuțe care răsar și pus semințe la greu, direct în sol sau în ghivece. Echinaceea, phlox, floare de colț, alyssum, zorele, maci canadieni, căldărușe, călțunași, verbină, busuioc de mai multe mărci, oregano, timijan, ardei cireașă, castraveți, regina nopții, flori de piatră, bănuței, iarba mâței (da, Vic, am pus și pe post de gazon)...
În casă lucrurile sunt mai mult staționare, am spălat la greu – drag mi-e cum se usucă rufele pe culme – și mi-a mai pus domnul meu un raft în bucătărie. Dar în curte, oh yeah! A scos R. intergal vechiul gard - curtea s-a lărgit incredibil, se văd fain sălciile energetice -,a strâns bolovanii rămași și a terminat cu ei rondurile de la trandafiri, a mai făcut o alee de pietriș, a scos plasa de gard de la chioșc și a început să închidă zona cu scânduri. Am reușit în sfârșit să facem ordine în chioșc cu șters tone de păienjeni și sortat cutii de garanții expirate cu tot, am găsit un cuib de gărgăuni cu pupe ce să pregăteau să iasă și mai multe cuiburi incipiente de viespi – doar suntem lângă pădure – pe care le-a tratat domnul meu cu respect și motorină și am scos hamacul mare, șezlongurile, masa pliantă și pernele la soare. Apoi a început să plouă și am uitat să le punem la adăpost, așa că sunt și ele proaspăt spălate pentru Paște.
Zona cimentată de lângă casă are deja aspect de vară – bancă, hamac, scaune, masă, scrumiera cu nisip de la Martha – și ca decor nou acolo e cazat pentru o vreme nedefinită butoiul cel mare și albastru din plastic, în care acum e apă de ploaie (pentru că mi-a dat mie singurică prin cap să pun găleți sub burlane).
Și-am fost la shopping, în două etape; prima, în Bricostore, pentru cointeresat prințul consort – și-a luat conectori pentru apă și un duș-pistol Gardena, că deja cele trei cumpărate până acum au cedat nervos (plus 23 de plicuri de semințe pentru mine, dintre care doar două de legume) -, apoi etapa adoua, cu Zoomania și Auchan și completat stocurile de hrană pentru dihănii, detergenți, produse pentru curățenie, markere, dvduri, cosmeticale și alte chestii necesare la casa omului.
A fost o săptămână activă, spornică și frumoasă. Mai vreau.

8 comentarii:

cristina spunea...

1. ce sunt alea salcii energetice?
2. ai inceput serviciul? cum ti-a fost?
3. te-ai lasat de tigara electronica?
4. ce sunt gargaunii?

simf spunea...

@cristina:
1. o salcie care poate fi folosită pe post de combustibil solid, are putere energetica mare si creste repede - si 3 m pe an. alternativa eco la carbuni et comp
2. da, greu, dar per total e ok, medicul ar fi vrut sa mai stau O LUNA acasa
3. a, nu, e deliciu de vicios
4. viespea aceea mare, de padure, care face zgomot puternic si e foarte veninoasa

irenadaiana spunea...

sis draga , draga-mi esti :). Nu vad inca nimic la zmeurica , sper numai sa nu fi inghetat peste iarna. In schimb , liliacul pe care-l credeam uscat - crengile mai batrane - s-au umplut ca prin farmec de bumbi verzi dupa cateva ploicele cazute in ultimele zile. Poate face si zmeurica la fel. Macar una si tot ar fi ceva. :)

irina spunea...

Buna ziua,
Irina sunt si-mi place strasnic blogul dumneavoastra.O mica intrebare, de unde ati luat salcii energetice, eu nu am gasit de cumparat decat in cantitati...uriase:D
Spor la treburi si pupici din Iasi!

simf spunea...

@irina - salix energo, 7-10 lei butasul, din harghita, comanda minima 100 buc.

simf spunea...

@irina - uite si aici: http://kontrastwege.ro/ro/oferte/

Constantin spunea...

Chiar asteptam sa aflu daca vor iesi florile. Zmeura ta, care acum e a mea, inca doarme, dar nu-mi fac griji, la Iasi primavara vine mai greu.

simf spunea...

@Constantin - astept vesti

:-D