Like?:)

joi, 19 aprilie 2012

Primăvară-n tot

De câteva zile la noi plouă previzibil; dimineața e agitație cu cântec de păsărele, pe la 7,30 începe un duș scurt, iar pauză, o tură de ploaie, apoi soare și tot așa până seara, cam la trei ore o răpăială subțire de vreo 30 de minute. Nu tunete, nu cantități mari de apă, nu ploaie așezat gospodărească. Pământul primește generos apa și plantelor se pare că le place tratamentul, mai ales că temperaturile minime nocturne stau pe la 7 grade iar cele diurne tind spre 18. Chiar dacă noi suntem cu o jumătate de anotimp în urmă, via are deja muguri roz, narcisele și-au format bobocii (în sat sunt în plină floare), salata și ridichile se văd de la distanță, zmeura e plină de frunze verzi-frunze rozalii, mâțișorii de salcie se scutură cu elan, a înflorit timid miozotisul și vreo opt bucăți de praz uitate în toamnă prin grădină cresc gospodărește. Am recoltat primele roade ale grădinii: leuștean pentru ciorba de Paște și ceapă verde, vreo 12 fire, adică aproape jumătate din ce-a rămas din cele plantate ca experiment în toamnă (asta după ce s-au distrat astă iarnă câinii noștri fie săpând după arpagic, fie dormind pe stratul protector de frunze pus peste răzor). Au cam 20 cm, sunt subțirele, dar sunt din producția proprie și asta le face să fie cele mai gustoase din lume. Evident că am cumpărat ceapă verde din piață – chiar destulă -, dar cepele noastre puse lângă ouăle vopsite – da, găinile din dotare s-au îndurat – cu frunzulițe au arătat într-un mare și generator de mulțumire fel. Au reapărut în peisaj hamacul mic peruan, pălăriile de paie, șepcile, șlapii, gelul antibacterian și mult prea multele jucării ale câinilor, iar găinile și-au reluat deprinderea de-a mânca ouăle proprii, așa că una dintre ele prinsă în flagrant e deja la închisoare – într-o cușcă de iepuri – urmând a fi degradată la rang de hrană curând. Miroase a libertate de pădure, a viață, a nou, a primăvară în putere, fapt care-mi generează o stare euforică nu mereu explicabilă. Uneori, oamenii vor să-și ia câmpii și să fugă din viața lor; noi ne-am luat dealurile și-am ajuns în viața noastră.

7 comentarii:

cristina spunea...

nu esti singura care are gaini ouavore. am mai auzit la cineva in maxitaxi. curiozitatea mea e cum le mananca? le dau o gaura cu ciocul si mananca interiorul, sau mananca si coaja si nu mai ramane nici o urma?

ina spunea...

Si eu am fost foarte revoltată să văd cum găinile își mănâncă propriile ouă. Am gugălit puțin și am aflat că nu-s ele vinovate, au lipsă de calciu. Așa că am început să le dăm cojile de ouă (de la cele folosite de noi) pisate și amestecate cu tărâțe sau mălai. Am fost și la o famacie veterinară și mi-au recomandat o pungă de calciu (un praf) din care să pun o lingură la kilogramul de tărâță și o sticluță cu niște vitamine de pus în apă. În câteva zile n-a mai mâncat niciuna nici un ou, de la 10 găini, 9 sau 10 ouă pe zi. Spor în toate îți doresc!

simf spunea...

@cristina - le mananca integral, nu stiu care e procedeul tehnologic, dar vorba copilului nr 2: daca esti pe faza, le prinzi cu galbenusul pe bot

@ina - au calciu de cariera, unguresc, vitamine, hrana de n feluri - sorg, maturica, grau, porumb, tarate si inca ceva, nu tine, cred ca vor ele sa se sinucida si-s crestine asa ca, neavand curajul singure, ne obliga pe noi sa le facem supa.

ina spunea...

Ei, uite la explicația asta nu m-am gandit, să-și dorească să le "sinucizi" tu... Și supa e perfectă (eu tocmai m-am ridicat de la masă după o astfel de porție), dar și ouăle sunt minunate. De când am gâini la țară, mi le crește tata, eu nu prea mai mă împac cu ouăle de cumpărat. Ce să mai zic, poate le-o veni mintea la cap așa fără măsuri radicale :)

Daniel spunea...

bucurie va doresc pentru alegerea facuta- si simt ca asa si este
DA...

irenadaiana spunea...

incearca sa le dai din cand in cand putina drojdie. ale mele asa s-au potolit. si da, poti sa le dai lor coaja de la oua dar faramitata ca sa uite de ouale intregi. :)

simf spunea...

@daiana - literatura se specialitate nu recomanda sa li se dea coaja de ou, nici de la ouale fierte, asta daca nu sunt procesate nu stiu cum. de-aia le-am luat calciu special, la punga.
drojdie? da'ceva stafide, vanilie, pesmet nu vor?:)

:-D