Like?:)

marți, 8 mai 2012

Constatări de sezon

Chiar dacă primăvara asta a avut un start greu, constat mirată (comparând cu postările de pe blog de anul trecut) că evoluțiile vegetale sunt mai avansate. Lucerna are spre un metru, e de-a dreptul junglă și pentru Hades, nu numai pentru pisici - o încurcă cu toții, și individual, și în echipe jucăcioase -, s-au format deja prunele, merele și perele - pomii sunt mult prea plini ca să poată rezista la așa belșug de fructe -, vișinele sunt măricuțe, zmeura are boboci, căpșunele au de la flori la fructe deja formate, garofițele mov se deschid timid și ele. Ninge peste noi cu flori, mâțișori de salcie și puf de la plopii din preajmă, iarba a năpădit totul - n-am luat încă erbicid și rosturile dintre plăcile de beton sunt verde smoc perpendicular -, spațiul eliberat prin mutarea curții păsărilor se înverzește treptat, miroase a pământ, a viață, a libertate și seara a plante aromatice (după ce le stropim). Sunt ceva cărăbuși de mai, anul acesta urme fine, au apărut licuricii dar încă nu luminează, albine, furnici zburătoare, gândăcei, fluturi, melci cu și fără cochilie, șopârle, broaște și alte dihănii colcăie și ele cum pot, ținând cont de faptul că mâțele noastre nu suportă mișcare străină pe moșie. Mașa și Jinx se tolănesc a somn peste condurașii mei, pasc plăntuțe abia apărute, ling răsadurile proaspăt udate, beau apă din farfuriile de sub ghivece și se aleargă - sau sapă - în zonele în care tocmai am plantat noi ceva. Se scadă în castronul unde ținem cenușa în scop de tratare cu respect a dăunătorilor - și apoi merg să se spele fie în pat în dormitor, fie pe scaunul de la calculator -, vânează păsări și șopârle și apoi se ceartă pe ele, umblă ei știu pe unde și vin plini de turiță și de căpușe. Zombie e mai înțelept, mai decent și mai puțin stricător în principiu, dar acum arată mai rău decât pisicile de la tomberoane. E slab, cu urme de foste răni în blană, năpârlește și încă umblă după iubite, apoi vine și marchează prin casă câte ceva, ultima dată aspiratorul, că tot nu-l suferă el deloc. Câinii fac mofturi la mâncare, vin și cer (mai mult impun) să li se acorde porția de iubăreală zilnică, își abandonează blana de iarnă fir cu smoc și șuviță prin curte, dorm la greu, din când în când se joacă și dacă simt vreo mișcare stranie sunt foarte vigilenți și gălăgioși. Găinile sunt găini. În astă lună mai au fost alegeri în Franța, Grecia și Serbia, Putin e din nou președinte al Rusiei, la noi s-a schimbat guvernul, iar eu nici în acest an n-am găsit să plantez Rosa damascena sau semințe de tutun, fapt care mă cam supără, dar știu că va veni vremea când o să le am.

4 comentarii:

irina spunea...

Seminte de tutun eu am primit de la Banca de gene de la Suceava-nu mai stiu daca le-am cerut, dar am primit :D
O zi frumoasa si spor la gradinareala!

simf spunea...

@irina - eu as vrea vreo 10 seminte, sa-mi iasa doua plante:)

yosu76 spunea...

Daca ai timp incearca sa faci o rarire a fructelor(mai ales a merelor) si o sa fi multumita la toamna.Am postat un filmulet ieri chiar despre acest lucru(apropo multumesc ptr.promovare).Multe satisfactii la gradinarit si sanatate!

simf spunea...

@yosu - cu drag promovarea, ca avem ce invata de la tine (si domnul meu ti-a studiat filmuletele). incercam o rarire, cu toate ca mi se rupe sufletul, asa sunt de frumoase merisoarele... spor in toate si tie.

:-D