Like?:)

vineri, 17 august 2012

Prin grădină

Zilele de concediu ni le-am început în grădină de obicei, până pe la 10, uneori 11, când soarele devenea de-a dreptul nesuferit; mergeam la umbră până la 6-7 p.m., când iar ieşeam în grădină, uneori întru prestat activități grădinărești, alteori pentru bălăcit gospodărește în piscina baltă gonflabilă albastră. (Cositul ierbii din curte şi dintre trandafiri, tăiatul florilor trecute, făcutul pieții din grădină, udatul seară de seară, proptitul crengilor grele de fructe au fost activităţi constante, așa că nici măcar nu se pun).
Ca noutate, domnul meu a cosit lucerna - eveniment întâmplat pentru prima oară în viaţa lui – şi, după cum era firesc, a plouat şi lucerna a făcut mucegai; a strâns-o cuminte, apoi a ars-o.
Am făcut descoperiri agricole - cum ar fi prazul, conopida şi brocoliul, care erau eclipsate de buruieni -, am debălăriat la greu când şi pe unde am avut chef şi umbră, am cules merele de iulie – cred că mai erau vreo 3 kg -, am strâns recolta de 3 păstârnaci şi 2 kg de cartofi – clar nu vom mai pune păstârnac şi ţelină de rădăcină, nu le place la noi, după cum nu vom mai pune nici bame şi fasole. Am scos ceapa şi-am împletit-o rapid și eficient (șase funii medii după standardul meu), dovadă că experiența anului trecut a fost foarte utilă, am scos și cele vreo 2 kg de usturoi pe care nu ştiu cum îl vom păstra în cazul în care îl va mai apuca iarna; a făcut nişte tije dure în mijloc şi se desfac căţeii la cea mai mică atingere.
Se coc prunele, crengile pomilor se rup de belșugul de fructe, sfecla roșie e măricuță și tare drag mi-e de ea, ridichea neagră are semințe, patisonul încă rodește cu încăpățânare, pe zmeură a apucat-o amocul după ultimele ploi și face fructe, castraveţii m-au supărat (au cam 10% din rodul pe care l-au avut anul trecut) iar pe căpşune le aşteaptă aratul – până la urmă, pentru 5 kg de fructe nu văd de ce să ne complicăm.
Trandafirii, călțunașii, cârciumăresele, gălbenelele, crăițele, garofițele grena și alte flori necunoscute puse de mine colorează decorul, scaieții vineți s-au uscat, roșiile se mănează cu spor, ardeii au niște pete maronii, frunzele viței-de-vie se cam usucă iar mărarul, cu obrăznicie, a făcut floare și s-a uscat înainte să-mi amintesc eu să pun la congelator.
Am făcut și tinctură de gălbenele (încă nu i-am probat eficiența), m-am documentat din manualul de horticultură pentru clasele XI-XII şi din ceva cărţi MAST (ritual executat în hamac, la umbră, în chioşc) și am pregătit cu o incredibilă satisfacție masa din produse propii – omletă şi salată.
În astă vreme am văzut mai multe plante și animale decât logouri de mărci, iar semnalul de apropiere a nopții mi l-a dat murmurul liniștitor al găinilor când se pregătesc de culcare. Am stat cu ochii la cer sau în iarbă, am ascultat ploaia, am mirosit floare de lucernă, am mâncat măcriș.
A fost liniște.

3 comentarii:

nelucraciun spunea...

Buna seara,
Eu as fi pus lucerna la compost, eventual as fi ales si pentru mulci.

Anonim spunea...

Va fi liniste, va fi seara...

simf spunea...

@nelucraciun - era cu mucegai si am citit pe net ca nu se pune la compost mucegai. ar fi mers? dar la mulci? (mi-a parut rau de ea, dar nu stiam cum poate fi folosita)

:-D