Like?:)

marți, 27 noiembrie 2012

Despre expatriatul voluntar, cu cinism

De obicei pot spune că sufăr de echilibru, uneori de prea mult, cu tendinţa analitică pe care o posed, cu «de ce?»-ul ce mă bântuie şi dorinţa de a înţelege. Nu trebuie să fiu şi de acord, ci doar să înţeleg mecanismele unei situaţii, să descopăr cum s-a ajuns într-un anume loc. Lupt cu mine să nu judec oamenii, să nu le pun etichete, îmi spun mereu «atâta vreme cât n-am trăit în papucii lui n-am dreptul să fac aprecieri», dar sunt om, imperfect, şi în unele situaţii revolta mă copleşeşte.
Lipsa locurilor de muncă, situaţia economică a ţării, perspectivele profesionale limitate, resursele financiare reduse, corupţia şi sistemul de recomandări, învăţământul parcă din ce în ce mai inadecvat vremurilor – toate sunt motive pertinente pentru care românii vor să plece din ţară. Şi-o fac; de la cel vag alfabetizat la doctori în ştiinţe, de la adolescenţi ce-şi iau viaţa în mâini la pensionari specializaţi ce vor să fie activi profesional în continuare, dar aici nu preau au cum. Exod de creiere, exod de brațe – migrația forței de muncă în pragul mileniului III. 
Dar când dintre cei care au plecat se găsesc unii care vin și critică, vor să dărâme fără ca înainte să încerce măcar să construiască ceva cât de mic, strâmbă scârbiți din nas și încep cu «la noi, în Grecia/Spania/Italia», votează fără să știe realitățile contemporane ale României și-mi hotărăsc prin asta viitorul mă apucă de-a dreptul boala!
Chiar așa, ultimul stinge lumina, stimate expatriat voluntar? N-ai nicio obligație față de sistemul sanitar care te-a ajutat să fii întreg? Nu trebuie să contribui la pensia bunicului, mamei sau la îngrijirea medicală a mătușii care te-a crescut, trebuie s-o fac eu? Nu te simți deloc dator să susții sistemul public de învățământ care te-a format? Cum ai reacționa dacă ți s-ar elibera facturi pentru tot ceea ce-ai primit de la amărâtul ăsta de stat român? 30 de ani ai fost îngrijit, școlit aici, bine, prost, atâta vreme cât ești întreg și cu mințile acasă. Luăm o medie minimală de 1500 de lei pe anul de școlarizare x 16 ani – 24.000 lei școala (dacă ai opt clase iartă-mă, tu nu mai trebuie să dai niciun ban înapoi, mă bucur că ți-e bine acolo unde ești). Apoi alocația ta de copil – 18 ani x 42 lei, peste 9000 de lei. Apoi îngrijirea medicală, plafonul minim de 39 lei/lună – peste 14.000 lei. Tu şi consoarta ta aveţi să daţi statului român înapoi 94.000 lei, adică peste 20 mii de euro, asta dacă nu punem încă vreo 5000 pentru copiii tăi care-și desăvârșesc acum studiile pe meleaguri străine.
Ce-aștepți?
Vaaai, ce mă bucur că ne-am întâlnit, e mică lumea, veeezi, cine se gândea să te găsesc aici, atât de departe de casă! Zici că ai apucat să-ți iei licenţa în relații internaționale la București înainte să pleci, bravo ţie. Ai avansat în funcţie? Păi dacă au văzut că ești tip muncitor, normal că n-ai mai rămas la spălat de vase. Felicitări, e meritul tău! Aaa, și soția ta e deja recepționeră, a fost cameristă? Ea ce-a terminat? ASE-ul, i see... Și ăia mici? Bravo lor că se trezesc dimineața să vândă ziare, copilul trebuie să se învețe de mic cu banul, nu vezi că în ziua de azi școala nu mai contează!?
Știu că postarea asta o să te enerveze, mi-ai mai spus că habar nu am cum se trăiește «afară» și mi-ai mai sugerat că am o mentalitate românească, depășită de vremuri, dar nu încerc să fac altceva în expunerea mea decât un demers logic.
Îți stă foarte bine în uniforma asta, hai, lasă indignarea și mai adă o cafea! A, şi să-mi aminteşti la plecare să-ţi las din salariul meu de român un bacşiş mai mare de 10%.

L.E. Excepția nu e regulă și nici un grup nu reprezintă întregul. Nu scriu că toți fac asta, ci că unii. Când cineva se simte atacat, el muncește cinstit și e onest, civilizat etc., fie n-a citit primele două paragrafe, fie născocește sensuri ascunse în ceea ce am scris clar. Când o situație e prezentată in rem - cu privire la faptă, nu la persoane anume - nu văd de ce lumea o ia în mod personal.
Am scris şi despre altfel de plecat. Acolo nu am primit critici.
(Editare ulterioară, m-am săturat să traduc din română în română. Îmi asum ceea ce am scris, nu ceea ce înțelege cititorul.)

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Asta nu publica, e doar pentru tine (o scriu aici ca sa fiu sigur ca o citesti repede):
ai,ai,ai, abia astept comment-urile la postul asta, abia astept! Si sper sa fie din locuri cat mai exotice! Esti nervoasa rau, nu scrie despre popi, mai bine termina-ti cafeaua intai si... nu stiu, poate ai de lucru, poate, stiu si eu, de, e si ei, popii, oameni, sa nu ne legam de ei...
A, serios, cu Cristina: tu stii ca nu am nimic cu ea, poti sa nici nu publici ultimul meu raspuns, dar nu am timp sa ma mai bag pe alte bloguri/site-uri pentru polemici pe care le consider sterile, oricum - nu cred ca se schimba relatia cuiva cu Dumnezeu in felul asta.

bucuresteni mutati la sat spunea...

si permite-mi sa te completez ( eu am ceva " pretini" plecati, cu care tineam - pe unii i-am sters - legatura pe fb). acolo dau fel si fel de stiri din Ro, apoi scriu comentarii : ce tara de rahat a ajuns, ce bine ca am plecat, nu ma mai intorc in veci, numai oameni prosti in tara aia, uitati-va la Romania de azi etc.
dragilor, dar nu va mai cheama nimeni! daca numai la atat va duce capul, daca asta considerati voi, stati dracului acolo, bine ca sunteti fericiti in sclavia moderna si mariti buzunarele la straini. dar nu mai comentati de noi, astia ramasi, care incercam sa facem cate ceva in tara asta - atat cum putem si cat ne duce capul, deh...noi nu avem "capacitatile si oportunitatile" voastre - care ne crestem copiii dupa posibilitatile tarii asteia samd! stati acolo si fiti fericiti! noi nu va vrem!
a! si asta va zice o nevasta al carui barbat a lucrat afara, pe contract, la cateva proiecte. si da, am vazut viata de afara, in mai multe tari. si nu, multe nu-mi plac.

Anonim spunea...

E clar!!ti-a venit cumnatu'[nepotu',un amic vechi] dan strainatate si s-a dat mare cum aduna el euroii dupe la santiere...si ea sterge prafu'si basinile strainilor...Democratia inseamna sa faca fiecare ce vrea,unde vrea...Doamne multumescu-ti ca acolo si-au gasit de lucru,sant valorificati la puterea Q...si nu mai trebuie sa-i rabdam noi decat ocazional.Am si eu bolnavi d-astia in familie,[cateva specimene chiar]Ce sa facem?? sant ai nostri,le e dor nebun de tara,dar....se dau mari!!Atat le-a ramas...Da-le doamne bine acolo unde sant!!!Am o "prietena"care dupa 7 ani de strainatate nu-si mai gaseste locu',e tot pe la doctori cu nazareli si manifestari ciudate; nu iese din schifo,schifetze,Dio,mama mia...Un var care dupa 10 ani de America,nu se mai acomodeaza nicaieri,dar s-a repatriat pentru copil ,sa faca scoala aici[ca acolo nu se face scoala cum trebuie?!?!?] si din sheet si my god...Greu,foarte greu,da' poate dupa 21 decembrie se mai linistesc[oups]

simf spunea...

@Iuliana - dar uita sa le plateasca pensiile parintilor, asigurarile de sanatate. oamnii aia au muncit si si-au sustinut inaintasii. noi acum muncim sa le sustinem lor - marii bogatani expatriati - familiile.

@Anonim (Anda) - din fericire, rudele de care-mi pasa si prietenii, fie ei si pe alte meleaguri, sunt oameni cu mintile la ei:) toti spera sa stranga o suma cu care sa se intoarca si fie sa-si deschida un mic biznis, fie sa se sustina financiar o vreme neprecizata. dar ma izbesc frecvent de specimene cu sindrom nas stramb din motiv de romania/romani. cu 21 dec, n-avem noi bafta asta :))

irenadaiana spunea...

si ma gandesc cu groaza la ziua ce va veni. Nu apocalipsa ca aia a venit de mult la noi ci ziua de alegeri. Ca vorba aia " e si tara noastra chiar daca am dat-o de mult dracu' , spargeti-va voi capetele pe prostia si nepasarea noastra ca doar d'aia ati ramas , nu ca ati iubi-o din cale-afara ci pen'ca's'teti prosti , o spunem noi desteptii care ne zgarmam in fund si contribuim la astia de ne "adoptara" da' legiuim la voi acu' ca pe mama o ingrijeste tot statu' roman ca io n-am cum sa vin sa stau cu ea ca eu muncesc nu ma plang pe la portile europii ca altii" F...
Deja mi-a crescut tensiunea si tre' sa ma potolesc ca spitalele de-aici nu-s ca alea de afara.

simf spunea...

@daiana - nu acumula, descarca aici tot-tot-tot :)

Anonim spunea...

Ai aici un subiect de un blog separat, super-suculent!

Anonim spunea...

Hai sa privim un pic si din alt punct de vedere.
E clar, sunt vreo 3 milioane si ceva, cea mai activa parte a acestui popor. Va intreb, v-ati gandit ce ar fi lucrat inca trei milioane de oameni aici, in Romania? Poate ca unul dintre acestia mi-a lasat mie, sau dvs. un loc de munca liber.
Problema are nenumarate aspecte. Nu poate fi privita, in nici un caz, unilateral. Este adevarat, acest popor a platit scoala acestor oameni. Si profita alti oameni decat cei care au platit pentru ei. Prin faptul ca primesc, in primul rand, pensii si servicii medicale, datorita si romanilor nostri.
Nu am fost capabili sa construim o societate corecta, cinstita, ne zbatem in fanarioto-comunism, exodul e cam singura reactie ramasa la indemana a oamenilor.

Iulia spunea...

Cata dreptate ai! Da, la toti le pute. Am cunoscuti care si-au lasat aici parintii sa moara singuri si nu au putut sau nu au vrut sa vina nici macar la inmormantarea acestora! Ce sa mai vorbim sa le fie de ajutor la batranete... Pisau ochii artistic (va rog sa-mi scuzati exprimarea) ca ei au dus in suflet povara asta grea, dar pe de alta parte imi spuneau ca le vine sa pupe podeaua aeroportului cand se intorc din Romania, pentru ca acolo simt ei ca sunt "acasa".
Si eu am momente in care ma gandesc ca trebuia sa fi plecat dupa revolutie, ca n-aveam pe-atunci decat 27 de ani, ca asta e o tara fara viitor in care prostia, mitocania si hotia fac lege, dar pe urma imi trece. Ma gandesc ca le-am fost parintilor aproape pana in ultima clipa, ca spiritual m-as fi ofilit complet intr-alta lume decat cea de aici, ca omul nu degeaba se naste intr-un loc etc. Oricum, pana acuma n-am intalnit pe nici unul plecat din tara pentru totdeauna care sa para OK din toate punctele de vedere. Fiecare s-a schimbat intr-un fel neplacut, in care eu n-as fi vrut sa ma transform vreodata.

Maria spunea...

Simona, braveaza. Ce e in sufletele lor numai ei stiu. Ar fi preferat sa se laude aici, n-au reusit, se lauda de acolo, fiindca nu stiu trai altfel. Le e rusine in adancul lor de felul iresponsabil in care traiesc, in sensul ca nu isi asuma datoria pe care o au fata de toti si toate insirate de tine, dar nu gasesc alta cale. Fericiti de-ar fi, s-ar bucura de fericirea lor, n-ar avea nicio apetenta pt critica, strambat din nas etc. Am cunostinte care au recunoscut ca asa stau lucrurile.

ranger di arges spunea...

pai chiar ezemple de "absolventi" spiru haret" ai gasit?? astia sint prietenii tai ?? cum dracu de nu i-a expulzat imediat?? i-a tinut pe acolo sa mai cistige un ban pe care sa-l cheltuie ca prostii intradevar in tzara faradelegilor unde orice ban platit ca "pret" inseamna sa intretii cohorte de "bugetari" care n-au alt scop in viata decit sa stea unveva la caldurica si altii sa produca ceva ca sa ii intretina si pe ei, bietii de ei plus alte cohorte de ajutorati si pensionari inchipuiti si prea putini trecuti prin munca adevarata, nu bugetata, ca aia care au avut munca adevarata nu prea au mai apucat pensia de atitea poveri ce-au avut sa intretina atitia paraziti... adica sa dea taxele inapoi cui? ca taxele alea sint de fapt bani negri de care s-au folosit prietenii tai iliescovisti si cacaristi si spontisti si nastasisti ca sa organizeze la nesfirsit aminarea judecatii de apoi a criminalilor de craciunul criminal care a minjit Romania pe veci. Treci pe la aeroport si pune o luminare la monumentul prapadit al bietilor cei 50 soldati ucisi de mafia iliescovista pentru incalzirea situatiei si prostirea idiotilor si idioatelor care nici acu nu pricep ce s-a intimplat.puneti-l si pe plagiatorul de frunte linga jinx, poate-i baga gheara-n git sa scapam de el si de a-i plati pensia de lux la care probabil va ridica pretentii,, sau poate vrei sa i-o platesti tu? ar fi bucuros sobolanul, n-ar zice nu.

simf spunea...

@nelucraciun - de acord cu tine, n-au plecat de bine, societatea noastra e stramba. ma revolta insa atitudinea dispretuitoare a lor fata de natia asta care i-a crescut, pentru mine sunt sperjuri, josnici. sa fii roman nu e nici un stigmat, nici o mandrie, te-ai nascut roman, nu-i vina, nici meritul tau, e o stare de fapt pe care trebuie sa ti-o asumi. si nimic nu-i gratis pe asta lume, nu trebuie sa uite sa-si achite datoriile fata de parinti, profesori, societate.

simf spunea...

@Iulia - eu cunosc si oameni care au plecat si au evoluat frumos, care nu se dezic de origini, natie, pamant. cu totii stiu ca va veni vreme in care se vor intoarce, fie si doar ca sa moara aici.

@Maria - sa braveze altfel, nu acuzandu-ma pe mine de minte incuiata. prezumtia de nevinovatie merge o data, acord circumstante atenuante o data. apoi, sa ma ierte, merita doar un suprem dispret din partea mea.

simf spunea...

@rangerul ale carui comentarii imi lipsesc :) - n-am prieteni absolventi de spiru (ce chestie, chiar nu ma gandisem la asta pana acum!)
stii ca bugetari sunt in orice tara, nu? si ca, la nivel teoretic, nu si cand aparatul e supradimensionat, oamenii aia isi castiga pe corecte fiecare ban? chestia sat cu "io produc, ala imi papa mie banii" incepe sa ma irite, sa-si plateasca profesor si medic privat, sa se apere singur ca politia e inutila etc. pe tema asta ar fi bun un post separat, dar eu nu-l voi face.
(unul dintre visurile mele este ca iliescu sa nu moara in patul lui, ci intr-o celula, ca o simbolica reparatie la ce i-a facut tarii asteia)

Anonim spunea...

Sunt si mame care pleaca sa spele batrane italience ca sa poata tine la scoala (gimnaziu, nu facultate sau masterat, adica strictul necesar in educatia scolara) unul sau doi copii, pe care ii lasa cu un frate mai mare, un prieten, o bunica sau chiar o vecina care mai are si ea unul sau doi. Este ingrozitor, situatii limita, ma mir ca nu se apuca de baut pe acolo si se mai intorc intregi. Doar dorul de copii le tine si simtul curat al datoriei. Ce umilinte trebuie sa inghita acolo, numai ele stiu.
Dar de barbatii care au spre 50 de ani si au fost in tara soferi profesionisti la armata (avea armata o groaza de soferi si fiecare era rupt de munca), stii? Acum sunt TIR-isti in Europa. Doua cazuri concrete, doi frati nascuti la mine... acolo, nu postam locatii. Amandoi familisti convinsi, cate un copil de caciula, neveste frumoase si serioase (exista, da), iar ei fosti soferi in tara: unul la armata, altul TIR-ist de cand a apucat la volan. Acum sunt transportatori europeni. Ex-armata e angajat la o firma care are patron si calculatoare in tara si 5-6 camioane super pe drumurile Uniunii, celalalt e la o firma din Italia, de acolo ia masina, salariul si, sper sa apuce, pensia. Ambii vin acasa la cateva luni o data, traiesc in masini, mananca si dorm in masini. Acolo rad si plang, acolo asculta radio in toate limbile... Ei duc-aduc marfa, ajuta la incarcat-descarcat, ei cu banii, ei cu actele, ei cu asigurarile, ei cu tot. Patronii ii suna sa le spuna urmatoarea destinatie si, eventual, sa-i intrebe de ce s-au oprit, "a, la pipi, ok, da-i bataie, ca ai o usoara intarziere, uite, te vad pe calculator!"
Chestia cu cei care pleaca din lipsa de responsabilitate si dau cu pietre in tot ce lasa in urma este, totusi, o schematizare. Exista si latura pe care am aratat-o acum si s-ar putea sa fie latura grea, daca nu este cea mai mare.

simf spunea...

@Ada - eu cred ca majoritatea romanilor plecati n-au facut-o ca asta era visul lor secret, ci din nevoie. pentru cei care au plecat ca sa-si urmeze visul, tot respectul. nu ei sunt acum, aici, in discutie, ci dinu paturicii care au doar drepturi, nu si obligatii.

cristina spunea...

in postarea asta eu intelesesem ca e vorba de romanii plecati din tara carora tara asta a inceput sa le puta, nu de romanii plecati din tara punct, nu? de ce sa-i aducem in discutie pe toti, de-a valma, cand nu despre cei plecati de nevoie era vorba? nimeni nu se dezradacineaza de bunavoie, asta e clar si nu pe ei inteleg ca esti suparata, ci pe cei care, odata plecati, dispretuiesc ce au lasat in urma. daca e asa, nu stiu daca merita sa-ti bati capul cu ei, intr-un fel sau altul ei sunt demni de mila. oricati bani ai strange, nu poti sa cumperi cu ei ostoirea dorului, respectul celor la a caror parere tii, multumirea pe care ti-o aduce o datorie implinita, fericirea, in ultima instanta. toate astea, daca iti lipsesc, la un moment dat se transforma in suferinta si suferinta naste monstri psihologici. ignora-i, daca nu poti avea altfel de sentimente pentru ei. nu lua niciodata personal ceea ce ti se pare spus/facut aiurea. daca simti ca e ceva ce nu-ti place la interlocutor, cel mai probabil e vina lui, nu a ta. tu erai ok cu tine inainte sa apara el cu parerea lui, nu?

Stefana spunea...

Grozav articol, impresionante comentariile :D (n-am emoticon cu "jos palaria" ca l-as pune).
Ma gandesc uneori ca mama a plecat din satucul ei cand era o copila (din cauza saraciei si a rudelor "iubitoare") . Iar dupa 60 ori 70 de ani mergea cu drag acolo, iubea locurile alea mai presus de orice. In Bucuresti avea casa, nu-i lipsea nimica din cele necesare (in ultimii ei ani de viata mai ales), avea parte de confort si civilizatie moderna, dar cand se intorcea o vedeam cum inima ii ramanea ACOLO. Si n-am auzit-o vreodata sa vorbeasca de rau consatenii ei, ori sa-i considere incuiati, ea, ajunsa doamna la oras.
Simona, nu conteaza cum te considera "ei", pentru noi esti o oaza de lumina :-*

Anonim spunea...

"expatriatul voluntar", corect. Simona, multumesc, scuze.
Multumesc.
Scuze.

simf spunea...

@cristina, Stefana - pana la urma, cred ca despre asta e vorba - lipsa de caracter a respectivilor misecuvinisti, expatriati voluntar.

Mihaela Dămăceanu spunea...

Am descoperit recent blogul tău şi am citit cu plăcere, câteva dintre postări. Aceasta mi-a rămas în cap şi m-a preocupat câteva zile. De aceea, ieri, când am scris o postare despre ziua românilor, m-am trezit fără să îmi propun, că mi-am exprimat şi opinia faţă de expatriaţi. E prea lung pentru un comentariu, aşa că pun linkul aici:http://superblogulluimihnea.blogspot.ro/2012/11/de-ziua-romanilor.html.

EmaPirciu spunea...

Ohoo, ce frumos spui tu acolo si pana la un punct sunt de acord cu tine. Dar, parintii mei contribuie la pensii ca sa primeasca una, nu vad de ce ar trebui sa platesc eu mai tarziu. Nu contribui, nu voi lua pensie de la Statul Roman. Asa cred ca functioneaza lucrurile. Copilul meu a primit alocatie cat a stat in Romania, unde eu contribuiam. Cand am schimbat domiciliul, am lasat si alocatia in urma. Scoala e gratuita prin lege. Si cu toate astea, parintii mei, tot bugetari, mi-au cumparat banca, lavabila, perdele, mocheta, catedra, scaun si masa cand banca nu a mai fost la moda si multe alte maruntisuri. Deci, cred ca Statului roman i-am cam dat inapoi ceva din ce am primit ”gratuit”. Asigurare medicala platesc deja si e valabila si in Romania, multumita unui sistem european cam batut in cap (dar treaca de la noi), deci nu beneficiez de nimic gratuit daca ma apuca lesinul prin tara. Acestea fiind spuse, nu vad de ce ii datorez cuiva ceva sau in ce mod plateste contribuabilul roman ramas in tara in locul meu, in vreme ce eu ma plimb prin tari straine. De votat, da, ai dreptate, multi voteaza in necunostinta de cauza, dar in general decizia se bazeaza pe ce le povestesc rudele si prietenii din tara, asa ca nu m-as grabi sa dau cu piatra. E dreptul fiecaruia pana la urma sa aiba opinii politice.
Cat despre comportament, atitudine si limbaj, cei care se plang o fac si in tara care ii adopta, nu doar acasa. Aici se plang cat de naspa e Italia, acolo cat de naspa e Romania. Nu are legatura cu tara, de fapt, doar cu omul. Cu cat cunosc mai multa lume, insa, imi dau seama ca sunt cazuri izolate, exceptii, nu reguli. Nu mai pune si tu la suflet tot ce auzi sau vezi in jur. Te pupa o migranta care are niste rosii gustoase in gradina :) Samanta romaneasca.

simf spunea...

@Ema - in Romania, bugetul asigurarilor de stat este alcatuit din contributiile de asigurari sociale (ce platesc angajatii pentru viitoarele pensii) plus urme fine de rectificari. deci pensiile sunt platite efectiv din ce se strange de la salariati (asa e modelul mostenit de dinainte de 89). (noi ne sustinem parintii, pe noi ar trebui sa ne sustina copiii nostri din contributiile lor). privitor la scoala - nimeni nu plateste direct profesori, chirie, intretinere, lumina - cheltuielile majore (da, stiu, banci tabla perdele parchet...). vot - eu mi-as dori ca cine nu plateste impozit pe venit aici sa nu poata vota (un asistat social il va vota pe cel care il sustine financiar, la fel si rudele lui din strainatate, in principiu); in rest, fiecare cu opiniile lui politice. fix de om ziceam si eu, de acei unii carora le pute tot si vin sa dea lectii, sa ceara, ca ei au drepturi, dar uita de obligatii.

jgabios spunea...

La cate taxe si impozite plateste un roman statului, (grosso modo: 45% din venit, 20% tva pe orice cumpara, accize peste accize, etc...), nu este niciodata dator statului. Esti dator parintilor, celor ce te-au crescut, in nici un caz statului. Pe langa contabilitatea stricta ce intotdeauna e in favoarea contribuabilului, moral nu ai cum sa fii dator cuiva pentru niste servicii impuse cu forta.

daiana spunea...

inca de actualitate postarea ta. Daca s-ar putea as vrea ca impozitul meu pe venit sa se duca doar in cateva directii acelea nefiind bugetul presedintiei si nici al parlamentului. Pana la urma vrem de toate de la stat. Statul are de unde pentru tot , important e ca imparteala sa se faca echitabil. Asa tot ce dam s-ar intoarce tot la noi. Hai sa fim seriosi , cand vedeti cate o abuta sfrijita cu mainile crapate de munca vanzand o mana de patrunjel nu va atinge in niciun fel? Sau e mai bun la supermarket? Eu personal prefer sa-i platesc cinci legaturi si sa nu iau niciuna.

Nadina Giurgiu spunea...

" eu mi-as dori ca cine nu plateste impozit pe venit aici sa nu poata vota" - Comisia Europeana trimite bani in Romania. Acesti bani sunt din impozitele platite de contribuabilii UE, inclusiv romanii platitori de impozite, aflati in UE (cei care platesc, nu cei care lucreaza la negru de nevoie, sau care fenteaza sistemul). Ca banii trimisi de Comisia Europeana sunt deturnati de catre guvernantii romani, partial, aste este alta treaba, dar atunci nu accepta banii de la romanii plecati, cat si de la contribuabilii UE , care nu au pus niciodata piciorul in Romania - asta ca sa fii consistenta cu ceea ce vrei :"ca cine nu plateste impozit pe venit aici sa nu poata vota"
Cu prietenie, pentru ca te admir pentru cate ai realizat in viata X

simf spunea...

@Nadina - nu despre bani in sine e vorba, ca oricum romanii din UE trimit bani in tara la greu, rudelor, ci de plata impozitelor, adica sa vada omul ce (nu) fac guvernele cu banii dati de el din buzunar si sa voteze in consecinta (adica sa stie realitatea romaneasca). si, ma ierti, asistatii social sa nu mai poata fi cointeresati c-o galeata, un kil de zahar si un santaj mic.

:-D