Like?:)

luni, 15 aprilie 2013

Așteptând week-end-ul


          Într-o luni dimineață, la prima oră:
          - Ce faci, iubita?
          - Ia, și eu, aștept week-end-ul.
Luând exemplul domnului meu, și eu aștept cu mare nerăbdare week-end-ul ce vine, e Simfonia lalelelor și, cu toate că mi-am propus să nu mai cumpăr nici umbră de vegetală (deocamdată nu mai putem planta nimic, nicăieri, oricum reportăm o grămadă de plicuri cu semințe), știu eu că tot mă aleg cu ceva minuni, fie ele jardiniere sau stropitori. În plus, an de an de când ne-am mutat, de simfonie am avut musafiri prieteni de net. Cine mai dorește?:)
Dar până la sfârşitul de săptămână mai e şi, cum tocmai s-a încheiat unul, trebuie raport săptămânal. Am început bine, am lucrat vineri până-n noapte, o bună parte din sâmbătă şi-apoi, pe principiul when nothing goes right, go left, am intrat în grădină, că era în stânga. Cum am intrat, aşa am şi ieşit – acolo era domnul meu, pregătea temeinic pământul întru mobilarea cu ceapă – şi m-am orientat tot către stânga, spre flori. Curăţat, aerisit pământ, mulcit, drăgălit, pregătit 15 din cei 20 de trandafiri, scos cohorte de păpădii, adunat limacşi, cules de melci (delicatese pentru doamnele găini) şi departamentul flori e aproape gata; mai am de pus seminţe de plante anuale, fix când o să-mi tune în astă direcţie. Iniţial am avut intenţia să le pun acum, dar mi s-a părut că e la capitolul libere impuse şi m-am revoltat; am pus, dar în grădină - leuștean şi cimbru, salată şi sfeclă roşie (plus o tonă de gălbenele și crăițe). Apoi am trecut la jardinierele metalice - zorele colorate + impatiens + portulace și condurași + pufuleți + imortele. Şi-atât, că deja mă plictisisem şi iar aveam senzaţia că mă obligă cineva să fac asta, aşa că restul de jardiniere – vedem noi când.
M-am tot dat eu după cireş o vreme, dar n-a mai ţinut, aşa că am intrat în grădină după domnul meu întru terminarea capitolului pus arpagic (notă pentru mine: anul viitor, cine-o vrea ceapă să-şi pună); uh, am scăpat, mai sunt urme fine de usturoi şi arpagic păstrate (adică s-a terminat stratul şi ne-au mai rămas) pentru pus ca plante sanitar în alte culturi.
Printre picături, R. a reparat dușul de la Gardena, a făcut ceva la mașină – oareşce senzor de pe volantă nu citea nu știu ce - , a terminat de grunduit bolta, i-a făcut retușuri de coafură viei, a plimbat compostul dintr-o cutie în alta (şi-a strâns de-acolo zeci de larve de coropişniţe – festin pentru găini) şi, ca alternativă favorită, a ars la greu vegetale uscate, prilej cu care am constatat, la o bere, ce bună e vatra din bolțari moșteniți.
Săptămâna s-a încheiat cu musafiri (domnul meu are o trusă de grătar cu un aspect cam profi, în poşetuţă de aluminiu), cu muşchi revoltaţi şi înţepături în mâini (prin mânuşi), crengi ale copacilor tunse că mă trăgeau de păr, dezastru în casă, dezastru în curte, dar măcar spaţiile cultivate şi-au schimbat aspectul – măi, dar chiar se vede c-am făcut ceva zilele astea!
Aşa că rămâne cum am stabilit: e luni şi-aştept week-end-ul, cu simfonie cu tot.  

7 comentarii:

Viata la tara spunea...

Pai si poze? Nimic, nimic?

Dani P. spunea...

Coropisnite ? Of, poate si la mine-or fi tot larve din alea, eu le-am identificat ca larve de carabusi, oricum fac prapad la radacinile plantelor ... Vreun tratament naturist pentru molima asta stii ?

simf spunea...

@Viata la tara - punem si poze :)

Scutaru spunea...

Treabă pe-ndelete. Mergeau și niște poze, ce-i drept :). Le așteptăm, deci, că văz că ai promis. Am face-o vizită la simfonie, dar nu putem acum. Însă vă așteptăm la toamnă la expoziția de crizanteme de la Botanică. :D

Aurelia spunea...

Sunt asa relaxante weekend-urile la tara dar dimineata ma trezesc intotdeauna cu febra musculara. Nu cred ca sunt antrenata si mai si sufar sa pun numai eu semintele, rasadurile. Bine ca am gasit gradina curatata si sapata!
Delectare placuta la simfonia lalelelor si spor la cumparaturi!

simf spunea...

@Dani P. - singurul tratament naturist pe care-l stiu pentru larve de coropisnite e sa fie culese una cate una si date la gaini - pe principiul refolosire, reciclare:) carabusii pe care ii avem noi sunt din cei utili, n-au fost probleme.

@Scutaru - au si flori de vanzare? standuri cu chestii pentru gradina?

@Aurelia - si eu ma trezesc cu febra musculara, ma dor picioarele din varful capului chiar :)

Scutaru spunea...

@ simf: Au, din câte știu eu. pe alese. Și arată și demențial. O să caut niște poze, să-ți trimit, sunt de acum câțiva ani dar foarte faine.

:-D