Like?:)

luni, 22 aprilie 2013

Când lunea e cea mai frumoasă zi din săptămână


A trecut un week-end plin şi agitat în care, paradoxal, ziua a avut mai multe ore decât de obicei, cu simfonie şi copil student acasă, cu drumuri şi plantări, cu pus seminţe şi amenajat diverse pe unde ne-a tunat. Pe rând, despre fiecare.
A trecut simfonia cu ispitele ei cu tot, mi-s mândră de mine că n-am cumpărat mai nimic, după cum programasem (aşa, de poftă, o Tradescantia alb-bleu, o Heuchera cu frunze roşii şi-o ciclamă de grădină – de la Anthesis -, plus oareşce seminţe profesionale de ardei iuţi – Mme Jeannette, Jalapeno, Groene curry –, ceva usturoi la metru şi-o marcă de spanac, că le-am pus gând rău căpşunelor). Tot la simfonie m-am întâlnit face to face cu Phlox şi Maria Nice, deci se poate spune c-am trecut din virtual în real life.
Copilul student a făcut ce ştie el, dar de astă dată a fost şi util, mai o vizită la bunici, mai (încă) un drum la simfonie şi-n rest – grădină, curte, rupt de oase, care unde, când şi dacă a vrut.
La categoria campania agricolă de primăvară, în echipă, am terminat de amenajat trandafirii şi de plantat cartofii, am pus două mărci de ardei iuţi, ridiche neagră, muşeţel, hibiscus, nalbă, monardă şi zău de-mi mai amintesc ce prin grădină (stocul de plicuri s-a aproape înjumătăţit), am mobilat jardinierele restante şi ca bonus doi bocanci, am pus seminţe în ghivece şi în răsadniţă şi am mai pus de-o tură de răsaduri de legume în casă. Printre picături, am tuns tufişul şi arţarul canadian, am coafat joardele de la baza sălciilor şi am făcut un inventar obiectiv al evoluţiei vegetalelor din dotarea personală: merii şi viţa au bumbi roşcaţi, prunii văratici se scutură la orice duş, au înflorit vişinii şi, inedit, avem pentru prima dată flori roz in grădină: piersicul autohton s-a adaptat fără mofturi şi creşte cu elan. Rodonelul se face bilă tot roz, au înflorit şi primele lalele, cum m-aşteptam, fix de simfonie, miozotul bleu e tare mândru de el, cel roz se pregăteşte să înflorească, iar cel alb e cam anemic bine; o tufă de leuştean dintre trandafiri a dispărut, au răsărit coriandrul, morcovii şi zorelele, „supriza” de la Armeria are frunzuţe deja şi cred că-i pelin alb.
La capitolul animale, câinii mari sunt la cura antireumatică de primăvară, găinile se îmbracă de Paște cu pene noi, Maşa umblă ca năuca, Jinx a slăbit cam tare și nu înțeleg de ce, iar Zombie lipseşte de-o săptămână şi, oricâte asigurări cu „aşa fac motanii când umblă după mândre” am primi, suntem tare îngrijoraţi, până acum n-a lipsit niciodată mai mult de trei zile. Nici întrebările prin vecini n-au avut vreun rezultat, pentru ei fiind doar una din multele pisici negre pe care le avem pe care, oricum, nu le pot deosebi între ele.
A fost un week-end cu stat afară zi-lumină şi ars de soare pe zona între tricou şi blugi, cu rupt de unghii şi două dușuri pe zi, cu febră musculară cruntă şi usturimi de palme, cu nenumărate maşini de rufe uscate singure pe culmea din curte, cu limonadă cu mentă proaspătă şi berea de seară.
De dimineaţă eram roboţel radioghidat şi m-am trezit gândind cu bucurie că e luni şi nu voi avea timp de grădină; iar mâine e Sfântul Gheorghe – două zile de recuperare fizică. Apoi - primăvară-n păr, fără miros de măr, dar cu agitaţie plină de viaţă: gâze, păsări, şopârliţe şi brotaci, găini la sfat, câini la tală, pisici alergăcioase – aprilie sonor.  

2 comentarii:

Aurelia spunea...

Ai avut un weekend minunat, chiar daca ai muncit. Mai bine in gradina decat la spalat geamuri si curatenie ca mine. O saptamana frumoasa si recuperare rapida!

Iulia spunea...

Tare va mai invidiez pentru ca aveti teren mult si puteti pune de toate. Eu trebuie sa ma strang cat pot. Asa as face niste experimente, cum nici nu gandesti! Mi-as pune si broccoli, si varza, multi dovlecei, multe vinete si cate si mai cate... Dar, asa cum spune si sotul meu: "Tu vrei si pomi si balansoar, si polog la umbra si gradina de legume in soare. Asta nu se poate."

:-D