Like?:)

joi, 11 aprilie 2013

Pe locuri, fiţi gata, start: primăvară


Gata, pot să declar oficial c-a venit primăvara! Miroase a verde-viață și-a pământ reavăn, cucul se laudă gălăgios, păsăretul din zonă e gureș și agitat; prin sat am văzut zarzări în floare, ard focuri de purificare pe dealuri, prin văi, pe drumul principal cineva a refăcut cu vopsea terenul de tenis de picior și s-a deschis sezonul la role, biciclete, cărucioare și copiii alergând imprevizibil pe șosea.
La noi au răsărit ridichile şi cresonul, o roiniță de la Armeria are frunzuțe, cred că şi echinaceea roz a apărut – nişte zbenghiuri bordo movulii -, liliacul e la stadiul de frunze, leușteanul virează-n verde, forsiția e toată galbenă - la fel narcisele ciufulite. Mărul văratic are bumbișori alburii, zmeura crește curajoasă, lucerna a înverzit jumătate de grădină, iar de dimineață când am ieșit mirosea puternic a zambile.
În calitate de grădinari profani, am reușit să plantăm în pământul deja pregătit între două ferestre de ploaie (restul e încă prea ud): un strat cu ceapă (combinată cu salată și gălbenele), încă unul de usturoi (mărginit de mușețel și crăițe), gălbenele, cârciumărese şi crăițe la baza boltei de vie; am completat straturile de pătrunjel și țelină de frunze, inul peren și zorelele albastre, am plantat o iarbă decorativă în rondul-anvelopă și, printre picături, am continuat operațiunea scos păpădii cu extractorul specializat.
Animalele din dotare dau şi ele semne de primăvară, găinile au făcut 6 ouă într-o zi - fix câte sunt ele, cocoșul nu face ouă, dar compensatoriu năpârlește crunt în dungi paralele și-a trebuit să le punem vitamine în apă, că aşa a spus vetul. Mâțele năpârlesc, dar mai decent, Zombul aduce generos căpușe, Jinx vânează ca apucatul, iar Mașa umblă majoritar teleleu: noaptea nu mai vrea în casă și, când reușesc totuși s-o vrăjesc să intre, avem ritual de alergare la etaj, cu recuperare mâță jucăcioasă de sub suportul de încălțăminte. Câinii sunt mofturoși şi plini de smocuri, iar mai nou au o distracţie pe care nu mi-aş fi dorit-o: sapă la acareturi după şobolani. Zona e plină de galerii cam la 25 cm adâncime şi degeaba am eliberat locul, le-am inundat şi le-am dărâmat viaductele; peste noapte le refac cu spor şi meşteşug. Încercăm să găsim soluţii (ideea de turnat beton pică), probabil vom face nişte şanţuri spre gard şi vom pune acolo cioburi pe care le vom acoperi ulterior cu pământ.
În altă ordine de idei, m-au foarte surprins Hades și Zombie că mănâncă mămăligă, credem că cer numai de amorul artei. Nu, n-o fac de complezenţă, chiar le place. Şi tot fără legatură, de când m-am trezit îmi cântă-n cap Lara Fabian. O fi de la primăvară?

13 comentarii:

Scutaru spunea...

Iscusită pastelare a asaltului senzorial pe care-l exersează doamna primăvară pe făpturile noastre. Totuși, nu e un pic cam tristă melodia pentru un eveniment atât de mobilizator? :) Eu am dat-o pe Rammstein, Irons, Manowar - hai, Rosenstolz, deși la noi e o zi așa, o zi așa. Azi noapte iar a plouat! :D

simf spunea...

@Scutaru - tocmai, ca e trista melodia. nu mai spun ca nici macar nu m-as fi suspectat c-o stiu!:) intre timp am dat-o pe uriah heep cu jethro tull si dream theatre. mai liric, mai de primavara :)

Scutaru spunea...

Ah. Corect! Mi se pare firesc. :))

simf spunea...

@Scutaru - am vrut sa dau like la comentariul tau, da' nu-i buton :)

Brindusa spunea...

Pentru sobolani noi am folosit cioburi fara nici un rezultat dar am cumparat pliculete de otrava si alea au avut rezultate:) Gainile e normal sa naparleasca acum ca-si schimba haina si nu prea au nevoie de vitamine!

silavaracald spunea...

Eu am reuşit doar să refac gazonul, să tund nişte arbuşti şi să replantez nişte căpşuni de-alea plonjante, de ghiveci, dar cărora văd că le merge foarte bine şi pe sol.
Plus că, am uitat, în sfârşit am tăiat magnolia pe care o avem de mai mult de zece ani şi care n-a înflorit niciodată.
Cam atât deocamdată.
Spor la treabă!

simf spunea...

@Brandusa - ma tem de ideea de otrava, avem 3 pisici si 3 caini liberi, dintre care un caine si-un motan sapa dupa sobolani, mi-e ca se otravesc ei. am citit pe net ca daca le punem stra de cioburi vor ocoli zona. si nu inteleg ce-i atrage acolo, n-avem cereale si nimic dem ancare - e prima data cand ni se intampla.
cu naparlitul - gainile naparlesc, asa-i, dar cocosul s-a facut de-a dreptul in dungi: piele, pene, piele pene :)

simf spunea...

@SLVC - magnolie? 10 ani? n-a inflorit? tunsa? nu-i ciudat ce face ea acolo?

Unknown spunea...

Noi am bagat plicuri in galerii si apoi am tinut cateva zile patrupedele inchise: La fel e si la noi, nu exista acolo grane sau ceva comestibil si totusi au facut galerii, noi am bagat cioburi cred ca un sac le ocolesc:)

Aurelia spunea...

E un sentiment minunat sa iesi dimineata in curte, sa vezi florile, pomii, legumele, a mai rasarit cate ceva...., sa te bucuri ca un copil care primeste ceva ce isi dorea. Mi-as dori sa stau si eu la tara in fiecare zi!

Scutaru spunea...

Hehehe. Mulțumesc, Simona. :) Eu dau constant like la ale tale, cu același spor însă :)) Ca șoferul pe scaunul pasagerului.

simf spunea...

@Aurelia - si dimineata, si seara se face rondul de inventariere, deja lucrurile e schimba cu viteza.

coco spunea...

pai sa vina ca destul am asteptat !

:-D