Like?:)

joi, 25 iulie 2013

Avatarurile trecerii de la urban la rural

* Mutarea la sat costă, şi costă neimaginat de mult, chiar şi atunci când moşteneşti o casă cu terenul aferent, după cum spunea Radu, urbanizarea a costat, ruralizarea costă şi ea.
* O gospodărie implică oareşce investiţii la care orăşeanul nu se aşteaptă: de la lopată şi topor la fântână şi pompă, de la pomi şi vie la nisipul care nu trebuie să-ţi lipsească din curte, de la investiţia în găini la cea în folie, găleţi, ligheane, făraşe, mături de-o mie de feluri.
* Trebuie timp şi cap deschis spre învăţare, timp pentru întreţinerea curţii şi-a casei, timp pentru reparaţii săptămânale – un gard trebuie îndreptat înainte să cadă, burlanul trebuie repus pe poziţii imediat -, timp pentru animale, pentru plante. Sună bine ideea de mâncare eco, dar producerea ei costă, nu atât bani, cât timp şi muncă; și-s multe pierderi.
* Hrană pentru câini, pisici, eventual și găini – dacă nu-ţi produci singur grânele -, cosmetice şi produse pentru curăţenie pe stoc, sare vrac de preferinţă la sac, zahăr, oţet, făină, ulei deoparte, ia și niște drojdie, că nu se știe. Și benzină; în rezorvor, în canistră.
* Rezerve de lac, grund şi vopsea, medicamente pentru animale, ciment, tablă, fier-beton, cornier, sârme de toate dimensiunile, sfori de cânepă, scânduri, popi – cum, n-ai smoală în curte? Trebuie să ai de toate în curte!

Asta când nu aspiri la next level, cu drujbă şi aparat de sudură, polidisc şi circular, motocoasă şi pendular, rindea electrică și rotopercutantă, mașină de tocat legume-fructe și tocător de crengi. Care-s toate incredibil de bune dacă ştii să le foloseşti, iar dacă nu știi musai să înveți, că la sat sunt mai mulți heirupiști decât meseriași; măcar te consolezi cu ideea că, și de arată aiurea, n-ai plătit pentru asta și, în plus, e făcut cu mâna ta.

14 comentarii:

Andrei spunea...

corect. si apar tot timpul
mai cumperi 4 iepuri, mai faci un cotet. scandura, popi etc :)

simf spunea...

@Andrei - osb, placaje de orice fel...
mai un adapost la capra, mai o cusca de pui... :)

Gogu Brancardieru spunea...

Ai uitat beciul/pivnita si rezerva inepuizabila de borcane si capace :)
La fel, rezerva de cuie/suruburi/holsuruburi.
Si, cel mai important, rezerva de openmind. Selectarea si reciclarea la maxim a gunoiului si un milion de chestii.
In cazul meu, situatia este exact inversa. Acum 13-14 ani m-am "mutat" de la tara la oras. M-am adaptat destul de usor, dar sufar dupa tara. Si profit la maxim de fiecare zi libera ca sa ma intorc acolo, chiar daca sunt 3 ore cu masina.

bucuresteni mutati la sat spunea...

Galetile alea mi-au scos peri albi, habar n-aveam ca-s asa folositoare.
La fel cosurile de nuiele, sape si cazmale ( care-s proaste si se indoaie - ca sa nu zic ca nu stiu eu sa le folosesc asa cum trebuie), gheme intregi de sfoara - cred ca jumatate din stocul alora de la magazin noi l-am luat. Toamna : cizme de cauciuc, altfel e cam naspa umblatul prin curti si ulite. Iarna : cumparaturi la sac d-ala mare de faina, de cartofi.
Si hidrofoare prost facute, care -s vitale.
Cred ca mai sunt, dar nu-mi mai vin in cap acu`

simf spunea...

@Gogu Brancardieru - da, corect, de borcane uitasem :) cuie suruburi negrese cabluri aveam o colectie impresionanta si la apartament, asa ca la ele nici ca m-am gandit, era deafult.
da oricarui obiect o a doua viata (bocancii devin ghivece), fa-ti target sa nu mai produci gunoi deloc (doar reciclabile).

nu te bate gandul sa te intorci?

simf spunea...

@Iuliana - asa, asa, usor-usor completam lipsurile :)

Unknown spunea...

Doamne Simona, cata dreptate ai. Trec prin astea saptamanal. Unelte, scule, pomi, reparatii, achizitii... Eu fac parte din categoria celor care au mostenit casa parinteasca. Repararea si reutilarea ei sau ajustarea constructiei costa imens. Oamenii de acolo pe care ii soliciti (asa zis meseriasi) fara de care nu poti, sunt aroganti, scumpi, dificili. (Si te privesc cu rezerva de parca le-ai ocupa teritoriul) Dar e frumos.... Mergem mai departe.
Ps. Tocmai ce imi cumparasem anul trecut un topor... acuma nu-l mai am. .... se mai si fura, mai ales cand nu locuiesti mereu acolo. Dar eu vreau mutarea in rural, eu trebuie sa inving sistemul, sau macar sa il modelez.

simf spunea...

@Don Niai - te muti tu... :)

Gogu Brancardieru spunea...

Simona, zilnic ma gandesc la asta. Din pacate, perechea mea nici nu vrea sa auda. Si stii care-i culmea? Principala mea sursa de venit vine dintr-un domeniu in care, daca am calculator si net, pot lucra de absolut oriunde.

simf spunea...

@Gogu - poate ca ei inca nu i-a venit vremea. Asa ca ajut-o, arata-i, explica-i, sa vina vremea aia odata!:)

Andreea spunea...

Ca bine zici. Am savurat postarea ta, dar si completarile prietenilor "de suferinta". Mai adaug si eu ceva, mai asa, de fete - Haine pentru curte. Nu? Scump, dom'le, scump!

GabiA spunea...

Cred ca n-ai uitat pelerina de ploaie si butoaiele de la streasina. In rest, nu suna ceasu' la ora fixa, nu intarzie troleu' si nici nu-ti urla vecinii in cap atunci cand nu demoleaza pereti prin casa.

simf spunea...

@Andreea - hainele de curte sunt acele haine pe care le iubesti mult, dar sunt prea decolorate (sau blugi tociti) ca sa mai afisezi cu ele in urbe. :)

@GabiA - corect, pelerina si gecile impermeabile. la streasina avem galeti de 20 l. de sunat,suna cocosul.

Gogu Brancardieru spunea...

Mda, sau i-a trecut vremea. Si ea a fost crescuta la tara, dar nu mai vrea...

:-D