Like?:)

marți, 30 iulie 2013

Soluţii alternative I

# Cum la curte niciodată nu-s prea multe găleţi (nici ligheane, scaune, coşuri de gunoi), amicii, cunoscuţii rudele au consemn să păstreze găleţile de la lavabilă. O altă sursă: gogoşeriile – ele cumpără ulei de palmier în găleţi metalice de 20 l cu capac şi oricum le aruncă (nu pot fi folosite cu apă, că ruginesc, însă pot fi transformate inclusiv în garniţe, untura stând confortabil în ele).
# Sfoara (m-a învăţat chiar o tanti ce vinde sfoară) - mers la sh, cumpărat un sac de chestii vechi din bumbac – a costat 10 lei, cât 2 gheme de sfoară – şi, la cafea bere limonadă, la discuţii, pe terasă (sau iarna, când timpul se dilată), facem fâşii din cerşafuri, feţe de masă etc. (Sfoara de cânepă poate fi folosită 2 ani consecutiv, deci în toamnă unele bucăţi merită recuperate.)
# „Lavete” - cârpe, de bucătărie sau pentru şters pe mâini în caz de întâlnire cu ceva vaselină, ulei, sau în caz de copilit roşii – una lume ştie cum pătează frunzele de roşii prosoapele de la baie şi cât de greu se aduc la forma iniţială de curăţenie. Tot cumpărate de la sh, tot deşeuri, la sac; spălate la maşină la temperaturi înalte, cu prespălare, apoi tăiate la dimensiuni convenabile. Au avantajul că pot fi aruncate fără regrete după folosinţă (cele pline de ulei pot deveni frumoase făclii, prinse pe un băţ şi aprinse).
#Blugii vechi pot fi folosiţi cu talent: buzunarele se decupează, se prind cu capse/cuie de rafturi şi devin suporturi pentru chestii mici (la fel genţile şi borsetele vechi) în atelier sau magazie; partea superioară (după ce se taie cracii), capsată sau cusută în partea de jos, devine geantă de cărat scule de ici-colo prin curte.
# Resturile de la sârma de cofrat se îndoaie sub formă de s şi devin agăţători utile.
# Tare utile mai sunt lădiţele majoritar negre în care cumpără (şi apoi le aruncă) vânzătorii din piaţă fructe. Cele scunde pot fi puse pe rafturi ca nişte sertare, în cele mai înalte stau bine borcanele goale în aşteptarea umplerii; au şi avantajul că se aşază bine una peste cealaltă.
# Tot foarte utili sunt europaleţii şi cutiile de ambalaj din lemn. Pot fi cumpărate (ca deşeuri) de la fabrici, dar sunt multe şi la orice unitate veche de reciclabile. Din ele se pot face nenumărate chestii utile, de la cuşti pentru animale la suporturi de flori, de la măsuţe de cafea la mobilier de terasă.
# E tare bună o relaţie cu vânzătorii de la centrele pentru materiale refolosibile; mai mergi să duci peturi fier vechi sticlă, mai treci să-i saluţi (le mai duci o cola de 0,5 şi 2 plicuri de ness) şi ei îţi spun „am 18 tevi de 2 ţoli la 2 m, vă trebuie?”. Le iei la preţ un strop mai mare decât fierul vechi – ca idee, o ţeavă de gard sh costă cam 18 lei, luată de la fier vechi costă cam 7 lei). Plus că poţi găsi minuni de decor pentru curte – un godin vechi ca suport de ghivece, o roabă pe post de jardineră, o roată taman bună de fixat pe gard să se urce zorelele pe ea.
Voi ce soluţii alternative aţi găsit?

17 comentarii:

Brindusa spunea...

Pai eu una invat de la tine:)

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Foarte interesant si util. O zi frumoasa va doresc.

Corina spunea...

- din cracii la pantaloni se pot face pungi de plante (cei subtiri) iar din cei grosi cosulete de pus maruntisuri. doar se cos unde au fost taiati...
- din fasii de materiale (chiar si de blugi) se pot croseta presuri la usa care oricum trebuie aruncate dupa un sezon ploios...
- rotile de cauciuc pot deveni roduri de flori...
- oale sau galeti sparte sunt suporti de flori...
- peturile taiate in 2 (mai ales cele de 3-5 litri): partea de jos ghiveci care sta pe etajera iar cea de sus, intoarsa, cu capacul pe interior si un maner (sau doua) din sfoara sau chiar sarma - un ghiveci atarnat.

iulian spunea...

In mare cam tot astea...oricum, nimic nu se arunca, totu' se transforma ;) pentru ca-mi place sa fac " din rahat...bici, care sa si pocneasca " :D

Scutaru spunea...

Cu paleții m-am scos și eu. Fac de toate din ei: băncuțele mele au fost europaleți, patul are scândurile port saltea de la ei, dulapul căsuței la fel.
Din cutii metalice de bere vreau să-mi fac un panou solar de încălzire. Geamurile sparte nu le arunc niciodată. Selectez bucățile mari și le pun deoparte. Din ele mi-am tăiat recent sticla pentru topitorul solar de ceară. Bucățile mici se pisează și devin masă termică pentru cuptorul de gătit de afară sau pot avea alte câteva posibile reutilizări - aranjamente artistice, de exemplu.
Cârpele vechi sunt bune de legat la vie sau de prins copăceii de tutori. Dacă sunt din bumbac, vechi dar curate, merg și la afumător, pe post de combustibil.
Sticlele din PET merg transformate în sisteme eficiente de udat, se pot tăia șnur (panglică subțire), se pot face și ele sisteme de încălzit apă și chiar luminatoare în încăperi cu lumină naturală insuficientă sau lipsă. Pentru asta, se umplu cu apă și puțină clorură de var, să nu facă alge și se inserează în acoperiș, cu treimea superioară afară, în lumină. Rezultă un bec natural pe timp de zi, cu o putere de circa 60 W. Sigur, merge la o magazie, nu în casă. :) Subiectul e vast, sunt nenumărate rețete de reutilizare.

bucuresteni mutati la sat spunea...

lucruri care altii trebuie sa ni le pastreze : caserole ( pentru diverse chestii de pus in ele si apoi depozitat in magazie) si pet-urile de 2 L sau 2.5L ( astea-mi trebuie in gradina sa pun langa plante).
din cele enumerate marea majoritate nu le stiam si nici nu m-a dus capul, dar acum le stiu :)

Gogu Brancardieru spunea...

Bune de tot!
In plus, "sfoara" poti lua de la atelierele de croitorie, capete si resturi de material.
Tot pentru sfoara, se destes sacii de iuta sau rafie. Ies bucati de sfoara tocmai bune pentru legat rosii, vie, etc.
Paletii, greu de recuperat, pentru ca se vand la SH pe preturi bune. In plus, cei cu adevarat EUR au cuiele facute in asa masura incat mai repede se rupe lemnul decat sa iasa scanduricile din ei. Dar cartoane si restul, se pot recupera la mare arta.
La gatere se gasesc rumegus si "shoricuri" (partea cu coaja, nu este cherestea decat pe 1 parte) ce pot avea milioane de utilizari. Si le gasesti la pret bun.
La fel, tot pe la gatere sau "fabricile de cherestea" gasesti capete de cherestea ce se vand ca lemn de foc, dar le poti transforma in milioane de lucruri utile. Este lemn premium, dar de diverse dimensiuni.
Nu uita aparatul de sudura. Cu putina imaginatie si putina indemannare, tyransformi o bicicleta in carucior sau un topor in tesla.

simf spunea...

asa, asa, invatam unii de la altii. :)
a sacii de rafie nu ma gandisem, dar am vazut in piata legaturile de patrunjel legate cu ate scoase din ei.

CCristinaC spunea...

Hai sa-ti zic cu ce leaga fina mea rosiile si via. Cu fasii din ciorapii si sosetele de dama. Nu conteaza ca au sau nu lycra. :))) Sunteti trei fete, ciorapi sunt din plin. Ii tai fasii de un deget pe latime, apoi la ce lungime iti trebuie si... spor la legat. :) Fina zice ca, pe masura ce tulpina creste, se intinde si fasia de ciorap si nu sufoca planta. :)

simf spunea...

@CCristinaC - buna ideea, dar de unde strampi?:)

Anonim spunea...

Din nou face Wordpressu' glume, nu-mi trimite comentariile.

Pe scurt: e vreo posibilitate sa impartasesti informatia despre tevi? Avem vreo 25m de gard de facut, iar preturile pentru tevi, pe la depozite, sunt cam mari. Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ai spune unde gasesc teava la preturile alea :)
Promit ca ma revansez!

simf spunea...

@dincurteanoastra - concret, la fostul ijrvmr, in spate la textila. mai sunt si pe centura inca vreo 3. ca idee, intreaba ce colecteaza, daca strang si fier vechi, si plastic, si sticla etc, ai sanse la ei. o alta sursa de tevi - cei de la gaze, au mereu lucrari de inlocuire.

Octavian Popil spunea...

pentru pastrat seminte ani si ani: sticlute de esente; cutiute de plastic transparent de la suruburi, saibe, nasturi; cutii de chibrituri

pentru pus seminte la uscat (de nshpe feluri odata, dar separat): tavite de polistiren de orice forma si marime

pentru etichete la rasaduri sau pomi/vie: bucati de jaluzele din aluminiu, scurtate la cati cm ai nevoie, pe care poti scrie cu marker permanent si apoi sterge cu acetona, sau grava permanent

pentru a suspenda fructe/legume care trag planta spre sol: plasutele impletite in care vin caserolele de kiwi de 1 kg

pentru depozitarea benzilor de picurare: rulourile de carton de la proasoapele de bucatarie (bucati lungi de zecid e metri), sau rolele de carton pe care e infasurata hartia igienica (pentru bucati mai scurte, 5-10 m)

pentru congelarea de rosii cherry: caserole cu capac, de preferinta rectangulare, pentru ca se aranjeaza mai bine (in pungi se apasa unele pe altele), plus ca , odata congelate, sunt mult mai greu de potrivit in alt raft

pentru tutori la plante: resturi de tubulatura de la instalatia electrica (tub bergman, cunoscut si ca "tuberman" in folclor).

simf spunea...

@Octavian - ma spune, mai spune ca-mi place :)

Unknown spunea...

pentru a usca si depozita seminte de rosii se pot folosi servetele umede cu care te-ai sters pe maini sau ai sters ecranul, telefonul, obiectivul aparatului foto. sunt dintr-un fel de plastic, la compost le pui degeaba, caci nu putrezesc in vecii vecilor. dar pentru rosii sunt superbe, pentru ca-si pastreaza forma cand le "freci" ca sa pice semintele. cine a facut greseala sa usuce seminte pe servetele de hartie stie despre ce vorbesc ;)

pentru a alterna portiuni de banda de picurare cu portiuni "uscate" (in dreptul potecilor sau intre randuri), se pot folosi resturi de furtun de gradina de 1/2, care se potriveste binisor pe mufa sau teul de banda de 17 (sta fortat daca-l impingi cu un mic efort, dar pentru siguranta maxima e bine sa fie asigurat cu o sarma)

MNiko spunea...

O parte le stiam, dar am aflat si multe lucruri noi si din articol si din comentarii. Multumesc tuturor pt idei.
Ce fac eu si nu am gasit aici: din ladite de carton sau cutii ( le iau de obicei din supermarchet - gratis) fac organizatorare pt sertare si dulapuri.

simf spunea...

@MNiko - buna idee!

:-D