Like?:)

joi, 26 septembrie 2013

După echinocțiu

Cu ziua comunei şi festivităţile aferente, s-a decalat tot week-end-ul şi, cum era de aşteptat, au rămas ceva restanţe, şi pe lista de to do, şi în materie de odihnă. Ce-am reuşit totuşi să facem? Am strâns strugurii mov - avem cea mai mare recoltă de până acum -, iar domnul meu i-a stors cu un dispozitiv hand made al unui amic; am terminat de strâns recolta de aproape patru lădiţe de mere – sunt deja cazate în beci - şi cam tot atâtea de prune, am dus cartofii, ceapa şi usturoiul în beci din motiv de temperaturi prea joase noaptea (pe Transfăgărăşan deja a nins). La capitolul conservărit, am făcut compot şi gem de prune şi am pus două borcănele cu ardei iuţi din producţia proprie.
Începem să ne pregătim de iarnă: coşurile şi fumurile sobelor sunt curăţate, sobele lipite, iar după ele am cazat deja oareşce lemne. Am făcut şi primele focuri din astă toamnă, am pus mocheta în hol, domnul meu a reparat hidroforul – schimbat presostat şi supapă de sens – şi printre picături s-a distrat un pic cu drujba pe crăcile de boiler.
Grasul tot nu-și revine, îi dau de mâncare numai bunătăți, că altfel nu mănâncă, stă numai pe iarbă, nici viluța, nici locul de la lemne nu-l mai încântă. Nu are dureri, doar se mai revoltă din cauza neputinței, dar din zi în zi mai puțin.
Grădina e colorată încă, avem roşii castraveţi ardei vinete, încep să cadă gutuile, iar nucile trebuie culese – nu ştiu cum, că mi se pare sălbatic bătutul nucilor. Zona de flori va fi reconfigurată şi-n astă toamnă - iar trebuie mutate plante puse anapoda -, deocamdată doar evaluez posibilități.
Pădurea dă semne de toamnă, aerul s-a schimbat, miroase a gutui, a struguri și nuci; asterul e-n plin spectacol, tufănelele înfloresc, trandafirii – şi ei, că nu s-au plictisit, cum nu s-au plictisit nici zorelele, cărciumăresele, gura leului şi regina nopţii.
Încep să ardă focurile pe dealuri, grădinile sunt uşor-uşor curăţate, căruţe cu lemne bat drumurile satului, drujbele cântă zi de zi.
E deja toamnă, simt pe cerul gurii, pe pielea înfiorată, în degetele reci, în aerul care mă ameţeşte. E toamnă şi mă bucur.

Vă mai amintiţi lozurile de până-n 90, cele din hârtie, cu capsă? Am găsit în supermarket, după douăzeci de ani, şi-am luat unul. 2 lei. Necâştigător. Dar mi-a luminat chipul a zâmbet întreaga după-amiază.

11 comentarii:

octavian spunea...

Eu nucile le las sa cada si le culeg pe parcurs. Mi se pare mai pasnic.

simf spunea...

@octavian - am probat acum doi ani varianta, am strans cam 30% din recolta reala.
stiai ca domnilor caini le plac nucile? unii stiu sa le sparga si mananca cu mare placere miezul.

Gogu Brancardieru spunea...

cat de mare este nucul? se poate scutura, dar tot mai ramane si pentru veverite ;)

Valentin Draganescu spunea...

O adresa de mail pentru o propunere de colaborare ?

simf spunea...

@Gogu - asta intentionez si eu - sunt 3 nuci, niciunul mai batran de 8 ani. batranii spun ca 10% din roade trebuie sa le lasi necuvantatoarelor :)

simf spunea...

@Valentin Draganescu - la informatiile de contact din G+ am trecut mailul.

Maria spunea...

Anotimp pasnic, domol si zambitor...incarcat de roade, nuante si miresme...
Pai da, el ti-a facut roade si tu sa-l bati?! - nu se cuvine!...Te pupic!

Unknown spunea...

cu cat drag spui... ladite cu mere, prune si alte cele din productie proprie... Noi stim ca cel putin la inceput productia proprie nu satisface nevoile unei familii, dar mai stim ca are o altfel de valoare, un altfel de gust... iar peste ani sigur fiecare o sa cautam sa punem pt iarna cat mai mult(e) din productia proprie. Spor in toate Simona

simf spunea...

@Don Niai - nu ne-am propus sa asiguram nevoile familiei din productie proprie - nici n-am putea, terenul e prea mic -, gradinaritul e hobby/respect pentru pamant. dar produsele muncite de noi sunt clar cele mai bune, numai cata dragoste contin:) si pun pentru iarna cam tot ce pot. spor si tie in area zero.

Anonim spunea...

Propun și eu scuturatul nucilor, desigur, dacă nu sunt prea mari. Am văzut clipuri cu livezi industriale de nuci - există mașini speciale de scuturat nuci. Ideea este că scuturarea reprezintă metoda cea mai indicată.

simf spunea...

@Ada - spunei si lui r., ca el nu si nu, batman, batman :)

:-D