Like?:)

marți, 28 ianuarie 2014

Indignări de sezon

* Coşmarul alb, moartea albă, ger, viscol, zăpadă, drumuri înzăpezite. În ianuarie. În zona temperat continentală. Unde accidental an de an ninge, e frig şi bate vântul.
* "Nici apă nu au bieţii oameni." Zăpada nici nu conţine apă.
* „N-avem nici pâine!” Pe bune? Dar mălai sau făină aveţi? Şi dacă nu, de ce NU? V-a luat iarna prin surprindere? (Oare cum rămân fără mâncare oamenii „sinistraţi”, că noi avem pe stoc pentru măcar o săptămână?!)
* „Nici să ajungem la lemne, la magazie, să scoatem lopeţile, n-am putut.” Aham, dar nu puteaţi lăsa o lopată lângă uşă, că tot aţi văzut că ninge?
* „Era zăpada pe uşă până sus, pe unde să ieşim.” Dap. Dar există şi geamuri.
* „N-a venit nimeni să ne ajute.” Dar voi v-aţi ajutat singuri? Aţi curăţat măcar o felie din drum, să poată ajunge jandarmii/armata/autorităţile să vă ajute?
(Nu mă refer la bolnavi sau la bătrâni singuri; nici la cei din zonele unde nămeţii au ajuns la 5 m.)

20 de comentarii:

Aimée spunea...

An de an, aceleasi texte. Si macar de-ar tine doar de anotimp, dar romanul in general e pe principiul "Pica para malaiata in gura lui Natafleata!".

Sa mai spun ca te invidiez? :D Cred ca stii deja! Mi-e dor de iernile la tara!

simf spunea...

@Crengu - nostalgicii ma fac sa pun poze cu iarna la tara :)

GabiA spunea...

Nu ajung nametii sa-ti ingroape casa daca ai macar un gard de nuiele sau daca ti-ai plantat niste puieti de salcami in jurul curtii. Da lenea e coana mare si las' ca vine statu' si ne da, ca suntem sinistrati. Anul trecut dadeam zapada in timp ce ningea si o vecina, in trecere, m-a intrebat: "de ce dai zapada, ca se asterne iarasi?"
Daca s-ar planta bariere de arbusti pe marginea drumurilor si a parcelelor, cum sunt in alte tari, n-ar mai fi troiene pe sosele...

simf spunea...

@GabiA - noi avem in jurul intregului teren pomi.

greenzonelife spunea...

Las' nu te mai indigna, asta e romanu, sta cu mainile in san si asteapta sa-i cada din cer, da si cand din cer cade zapada, nu-i mai convine. In fiecare an e la fel. Ca vine iarna in noiembrie, ca vine in februarie pe ei tot nepregatiti ii prinde, si parca as pune pariu ca sunt aceeasi in fiecare an.

simf spunea...

@greenzone - io nu numai ca nu i-as da la tv, dar i-as si amenda ca nu si-au curatat caile de acces, cum e obligatoriu.:)

ciumafaiul de toamna spunea...

Dac-ar fi un top al preferintelor in cadru emisiunii-Pe cine sa-mpuscam primu'??, pe primul loc, in mintea mea intortocheata,ar fi trusturile de televiziune!!Asa ca in jafurile pe timp de razboi:fara judecata, fara drept de recurs!!Prins la fata locului ,ca filmeaza doar cazuri izolate si prezinta apoi o realitate deformata -POC!!!BUM!!fara popa !!Noroc ca n-avem emisiunea...

MEG55 spunea...

Da,au disparut de tot taranii aceia gospodari, care aveau de toate in hambar...,pe timpul iernii.Au ramas puturosii..., care au hambarul la buticul primarului sau al viceprimarului si asteapta pomana statului de la 416.Cind sunt conditii atmosferice neprielnice fie vara ,fie iarna,puturosii ies precum capusele la cheremul mass-media.Din toate acestea beneficiile sunt in ograda televiziunilor.Romanul sta cit e ziua sau noaptea de lungi cu ochii holbati la trusturile TV.sa vada unde a mai aterizat SMURDUL si cine a mai dat coltul...,restul e minciuna sfruntata.Cu banii dati pe viscol ar putea utila toate primariile cu cele necesare si cei care beneficiaza de ajutorul statului sa iasa la dezapezit(batrinii si copii pot sta in casa la caldura)dar adultii ce fac?!Ca la noi la nimenea!!!

cristina spunea...

@ciumafaiu: si emisiunea aia in ce trust de televiziune s-ar tine? :)))

eu m-am invatat de mult ca din ceea ce se spune la TV sa iau de bun un 10%. in goana lor dupa rating, dau cu senzationalu-n populatie pana ne vine noua rau. ma pun si-n locul lor, uneori si-mi dau seama ca poate le e si lor greu sa scoata de-o stire la care sa se uite tot poporul cu gura cascata, asa ca exagereaza si ei cum pot.
cat despre nepregatitii de serviciu, asta e mentalitatea romanului. zeci de ani sub comunism ne-au invatat ca trebuie sa ne dea cineva, centralizat, degeaba. daca nu ne da, inseamna ca suntem sinistrati, nu puturosi si nesimtiti.

Anonim spunea...

Multumesc.
Am ajuns sa ma simt rea si fara de suflet tot dorind sa-i iau pe unii si pe altii la scuturat si tavalit prin nameti.
Stiri senzationale facute din nimic, indolenta crasa racnind cu zece guri, sfanta indignare,capacitate infinita de a comenta, de a da cu presupusu', de a fi indignat, de a fi dezgustat. Intotdeauna ceilalti sunt de vina.
Noi nu.

simf spunea...

@MEG55 - n-au disparut, ei fac parte din romania tacuta - aceea care curata intai drumul si apoi curtea, aceea care are provizii de iarna. numai ca romania tacuta e prea ocupata sa-si vada de treaba si nu (prea) se vede.

@cristina - da, sa pice totul din cer! cum ar fi zapada:)

@balaura - nu esti rea, ci doar un om care munceste. cinstit.

IlincaotGramesti spunea...

Concis, la obiect și trist de adevărat.

Exact despre aspectele acestea vorbeam astăzi cu mama mea... sat sărac, vremuri grele, familie săracă dar... se pregăteau din timp și cu un pic de cap.

Cu sacul de plastic, prin nămeți să cumperi PÂINE de la km distanță?!

Mamuca mea avea o sobă de pământ cu care se și încălzea, și gătea, și cocea. Și erau săraci.

simf spunea...

@Ilinca - si-un pui de mamaliga, niste orez fiert acolo, ceva paste. pana la urma si boabe de porumb fierte, tai o gaina, desfaci un borcan de ghiveci pus din vara. numai sa vrei, iar asta implica sa muncesti ca sa ai ce manca. nu tine de saracie, ci de bun-simt - cred eu.

ciumafaiul de toamna spunea...

Emisiunea,....tre' propusa si produsa in munti la partizani!!!

GabiA spunea...

@Simona, ma refeream la cei pe care de zeci de ani ii "troieneste" zapada, unde vantul bate in fiecare iarna si nu de ieri de azi si care si-au facut garduri din parazapezile "lui Ceausescu" (sa nu mai vorbim de sutele de kilometrii de sisteme de irigare)

Scutaru spunea...

Și eu cred că e mai degrabă o imagine ce se vrea promovată. Gospodarul rămas fără spiritul gospodăresc. Țăranul leneș, prost și nemulțumit. Mă uit și eu prin jur, aici: toți au, la o adică. Au și ce băga sub nas, au și cu ce da zăpada la o parte, au și cu ce căra de la câmp etc. Nu cred că-i o excepție satul ăsta. Nici în zonă și nici în țară. Deci sunt filmate cazuri izolate și prezentate drept normalitate.

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Pai, daca toti suntem vedete, cum Doamne iarta sa punem mana pe lopeti ca ne stricam manichiura, iar mamaliga - doamna chiar vrei sa ne intoarcem cu 100 de ani inapoi - nu ca ne-am putea intoarce si inainte ( stiu un smecher care merge la ... Mall, sa manance branza cu mamaliguta dar cand ii spui zice ca-i traditional.)
Parca inainte spuneam " Iarna-i grea,
Omatu-i mare.
Semne bune anul are."
Acum vad ca omatul nu mai este un semn bun, e mai buna seceta si temperaturile de 30 de grade in Martie - normal mergem in tricou sa se vada silicoanele.
Nu mai spun nimic ca sunt... prea catranit cand vad ca incet, incet ne transformam intr-un popor de trogloditi.
O zi frumoasa si linistita sa aveti.

simf spunea...

@GabiA - „asistatii” si „pensionatii pe caz de boala”:D

@Scutaru – romania tacuta isi vede de treaba, n-are vreme nici sa se uite la tv, d-apoi sa mai si apara pe sticla.

@Vasile – lenesi si prosti, lepre si trogloditi au fost mereu, numai ca acum sunt mult mai vizibili gratie presei de caini striviti. nu cred ca ne „trogloditizam”.

bucuresteni mutati la sat spunea...

Paduchele intotdeauna iese in frunte, asa si astia care se plang ca n-au, ca vai.
Televiziunilor le este f usor sa manipuleze.
Si la mine in sat mai toti au de toate si nu e un sat bogat, cred ca ai observat de altfel cand ai venit pe la noi.
Numai putorile nu au nimic.
Chiar ieri am strigat-o pe vecina ( era zi de plata a laptelui), iar ea era in pod cernea niste faina : "ai vazut ce zisera astia, vecina. cern niste faina sa am in casa, la indemana".

simf spunea...

@Iuliana - cine se scoala de dimineata...:) stiu, om bun, stiu. nu tine de saracie, ci de misecuvinism. "nimeni nu ne-a ajutat".

:-D