Like?:)

joi, 9 ianuarie 2014

Raport despre animale la început de an

Câinii au trecut relativ uşor peste pierderea lui Polux, au fost vreo două zile nefiresc de tăcuţi, relativ cuminţei încă vreo două şi apoi s-au obrăznicit cu elan; mofturi la mâncare (au cam ţinut dietă, vor numai mâncare gătită, călduţă şi asezonată bine cu carne), cerşit atenţie continuă, opunere făţişă la operaţiunea periat, comentarii, certuri. Hades stă mai nou ca un sfinx în jardiniera pentru busuioc (apoi se mută în mijlocul aleii, perpendicular, ca să fim obligaţi fie să-l sărim, fie să trecem pe pământ pe lângă el), Castor plimbă jucării şi sperie mâţe; de revelion nu s-au mai speriat de petarde (n-au mai fost) şi cred că vremea caldă nu le-a displăcut.
Pisicile sunt cât nişte urşi, le-am cântărit: Jinx – 5,2, Igor – 4,5, Frida – 4,2, Maşa – 3,5 kg. Am reușit să-l sterilizăm și pe Igor (s-a recuperat incredibil de repede, dar mă distrează și acum urmele albastre de dezinfectant de pe blănița lui), motanul portocaliu şi-a petrecut sărbătorile în familia lui, la noi n-a mai venit decât ocazional, probabil să ne salute. În perioada de vacanță am fost ușieri pentru pisici, mereu câte una voia să intre în casă, alta – să iasă, le-am răsfățat cât încape și nu m-a mirat cât de aprig ne-au dojenit când ne-am întors acasă după prima zi de serviciu.
Iepuroaica animal de companie pentru domnul meu e o drăguță, prietenoasă și curată, curioasă și hărnicuță – face conducere cu vasul de apă dacă e gol. R. n-a cedat propunerilor și sfaturilor unor crescători s-o ducă la montă, preferă să amâne operațiunea până în primăvară, după ce trec zăpezile (ce nu mai vin).
Găinile cam ouă (iarăşi am prins una mâncând ouă, clar undeva greşim), sunt aproape obeze, iar domnul meu continuă să le răsfețe cu felurite combinații alimentare. Au crescut și puiuții de la cloști, acum cu greu mai facem diferența între găinile veterane și generația tânără. Sunt 30 în total, dintre care sigur opt cocoși (mai sunt încă vreo șase de al căror sex nu suntem deloc siguri).
Pentru cei care au deschis calculatoarele mai târziu și fără nicio legătură cu titlul, mă simt profund mirată: o primulă şi iasomia de iarnă au floricele galbene. E tare straniu, nu pentru că suntem în ianuarie, ci pentru că la noi majoritatea florilor sunt albastre.

6 comentarii:

Ilincaotgramesti spunea...

Poți să ne spui și nouă despre hrana găinilor? Tare mă interesează combinațiile dacă nu sunt pe bază de concentrate din comerț.

simf spunea...

@Ilinca - norma zilnica 150 g/gaina
le da un amestec facut acasa: cam 65% cereale amestecate, porumb cu grau/sorg/maturica/orz + 20% srot de floarea soarelui/soia, mazare, tarate. calciu – calcar de cariera, cumparat la pungi, am inteles ca merge si var stins de-o jumatate de an – cam cat iei in pumni, o data pe saptamana, la 30 de gaini. la doua zile mai au dimineata o galeata de 10 l cu lucerna maruntita oparita – uneori in amestec cu tarate de grau – si cam de doua ori pe saptamana resturi de mancare gatita continand grasimi animale, lapte, amestecate tot cu tarate – tot clade, dimineata. ar mai trebui sa le dam creta furajera, dar inca n-am luat. apa li se pune dimineata tot calda. le mai duce si lucerna uscata.

simf spunea...

completare - orice este biodegradabil ajunge intai in curtea pasarilor si apoi la compost. le ducem si cenusa, nisip, rumegus.

Madam Florance spunea...

Uite, nu ştiam că şi primulele sunt aşa de îndrăzneţe. Le-am văzut prin ghivece, nu credeam că înfloresc şi în grădini. Trebuie să le adaug la lista mea cu flori de iarnă :) Au înflorit galben să încălzească grădina şi să momească primăvara!

simf spunea...

@Madam Florance - avem primule rosii galbene albastre; cele galbene sunt de-a dreptul curajoase, cand se topeste zapada de pe ele ies bobocii florilor la iveala. ma tem insa ca gerurile ce vor veni vor afecta primula nebuna.

Anonim spunea...

Apropos de cântărit pisici: un țăran mai înstărit avea o slugă și, pe timp de criză, făcuse rost de 1 kg de unt. Sluga papă untul și dă vina pe pisică. ”Bine, zice țăranul, adă pisica”. O ia, o pune pe cântar - 1 kg. ”Așa, ăsta e untul. Unde e pisica?”
(Dacă v-a plăcut, nu dați like, că n-aveți unde).

:-D