Like?:)

vineri, 21 martie 2014

A-nflorit forsiția!

Ani la rând, primăvară însemna pentru mine momentul în care înflorea forsiţia; era primul semn în griul urban, înainte de mugurii pomilor, de colţul ierbii. Sfârşitul lui februarie aducea ghiocei în pieţe, ziua femeii – zambile la pahar, dar ele erau venite din altă lume, nu le vedeam crescând, nu le simţeam ca fiind primăvară. În fiecare an, când vedeam forsiţia înflorită îmi sunam surorile să le spun A-nflorit forsiţia! Era modul în care mă bucuram plenar de venirea primăverii, era dorinţa de împărtăşi bucuria verdelui, fie el și galben, vertical. Nu-mi amintesc de unde vine acest a-nflorit forsiţia (cred că de la sor'mea D. și prietena ei totuşi), dar o viaţă a fost semnul meu de primăvară.
Până anul trecut le-am tot dat vestea celor două surori ale mele, anul acesta n-o s-o mai fac; primăvara e deja venită când forsiţiile înfloresc în oraș (la noi sunt întârziate cu vreo două săptămâni), mi-o aduc iasomia de iarnă, primulele, ghioceii şi brânduşele, narcisele și zambilele ce stau și ele să înflorească. Ele sunt în curte, în astă lume, între pământ și cer, și le văd de la stadiul de punct verzuliu.
A-nflorit foriția, dar ea nu-mi mai aduce primăvara, doar o confirmă.
(poza e de anul trecut, din aprilie)

4 comentarii:

cristina spunea...

ei, nu stiu, dar nu renunta, da-le vestea totusi, nu te lua dupa anul asta. si mie mi s-a parut intarziata fositia anul asta, de obicei ma surprindea cu galbenul ei chiar de sub zapada, ca sa zic asa. inflorea cand inca mai era zapada. anul asta am crezut ca am ratat-o eu si n-am vazut-o, dar uite ca ea abia acum iese la plimbare. n-o fi auzit ceasul si a dormit mai mult.

simf spunea...

@cristina - pai le-am dat-o. pe blog :)

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Inflorirea forsitiei era considerata de multi dintre locuitorii satului un semn pentru incepere a lucrului in gradini.
Se spune ca, incepand din momentul infloririi, sau a "ploii de aur" cum o numeau taranii, vremea se va imbunatatii si va fi din ce in ce mai cald.
Multe persoane demusuroiesc trandafirii si-i tund dupa ce forsitia a inflorit.
Un sfarsit de saptamana minunat.

simf spunea...

@Vasile - si pentru mine inflorirea forsitiei e indicele fenologic pentru aranjat de primavara trandafirii si pentru pus rasadnita rece. forsitia noastra mai are pana infloreste.

:-D