Like?:)

marți, 25 martie 2014

După echinocțiu

Of, rău e când afară e vreme rea, rău când îţi mârâie indignate toate oasele, articulaţiile, muşchii... Grădinari de week-end cum suntem noi, facem tururi de forţă ce ne asigură mişcări de roboţel, cu oftat adânc la ridicarea din pat/de pe scaun, cu şale susţinute în palme octogenar style. Ştiu că un ţăran veritabil s-ar uita la mine zâmbind înţelept, ştiu că s-ar distra maxim văzându-mă cum sap eu, cu ustensilele de floricultură şi mânuşi în mâini, dar... asta e. Aşa pot, aşa fac; până la urmă, bine că nu lăsăm pământul în mărăcini, cum văd frecvent pe drumul spre casă.
Am demarat operaţiunile coafat trandafiri (doar a înflorit forsiţia, deci e timpul), domnul meu a tuns via şi a legat-o parţial, se joacă printre picături cu tuns şi văruit pomi (şi e drăguţ stropit tot cu picăţele albe); gata cu cele trei mărci de ceapă (usturoiul e în stand by, că munca e repetitiv-plictisitoare tare) cu pus şi repus arpagic (posesorii de pisici știu de ce), am plantat deja morcovii şi sfecla roşie. La capitolul seminţe împământate direct în grădină – mărar şi leuştean, iar în răsadniţa rece – estragon rusesc, salată, spanac, limba mielului, usturoi de tuns, ceapă roşie şi încă vreo două chestii, dar am uitat ce (ca măsură de precauţie, am lăsat plicurile acolo).
Stropirea albastră am sărit-o în astă primăvară, le fel greblatul lucernei, au înflorit forsiţia, hepatica, zambilele şi urme fine de narcise (oare de ce narcisele mele nu fac flori?) şi a apărut leurda sub măr. În sat înfloresc zarzării şi caişii, în merii noştri – pisicile ce trec uşor la ţinuta de vară şi-şi abandonează generoase pletele pe unde apucă; găinile doboară record după record, ultimul – 12 ouă într-o zi -, eu spăl la greu geci şi protecţii de iarnă (plus „scutecele” mâţelor din chioşc şi magazie) şi fac rocada la încălţăminte; abia aștept să scot covoarele din casă, să fie uși și geamuri deschise zi lumină, să..., să.
Piaţa imobiliară din România începe să-şi revină: s-a mai vândut un teren în preajmă unde va creşte o altă casă, pe 700 mp. Trei case şi toate trei vor crește în peisaj anul acesta.

9 comentarii:

Anonim spunea...

da-l in safaras de "estragon" - TARHON ii zice, doamna!

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Azi ai ocazia sa te recreezi, dupa atata munca Tai de 2 zile la lemne si nu-mi simt nici mainile nici spatele, dar bine ca le-am vazut in curte acum poate sa ninga ca nu-mi pasa(a inceput ploaia si tare mi-e sa nu se transforme in lapovita la cat s-a racit)
Cine are pisici n-are straturi sau nu poate sa semene ca lumea pe ele, eu le protejez cu cetina dar tot gasesc cate un bulb scos sau semintele zburatacite - asta este.
O zi linistita cu multa odihna sa ai.

Anonim spunea...

Ce inseamna rasadnita rece?

Angelikue spunea...

Credeam ca numai p-ale mele le-au apucat racaitul.
S-au invatat, sunt cuminti pana inchid usa. Sa vezi nebunie generala pe paturile mele germinative dupa.

Scutaru spunea...

Ce minunăție de proprietate ați creat acolo! Ce faină e oboseala asta anchilozantă, când știi că ești „on schedule” cu ce ți-ai propus!
Despre casele ce vor apărea, ce să zic? Poate fi și bine, dar și rău. Un lucru îl știu cu siguranță: că vă doresc să aveți parte de vecini cumsecade și cooperanți. :)

simf spunea...

@Anonim (anda?) - mistooo, de unde sa stiu eu ca ala e tarhon?:) mersic.

@Vasile - si la noi s-a racit vremea, dar nu ploua inca. si zau nu mai vreau zapada.

@nelucraciun - o cutie cu capac de folie pusa pe pamant (nu are balegar de cal pus), proetejeaza partial plantutele de frig.

@Angelikue - pe toate le apuca astenia de primavara cand vad pamant maruntit.

@Scutaru - asa sa fieeee:) vecini buni ne dorim si noi.

Alina Stoica spunea...

Cum ai convins leurda aia să apară sub măr? Cochetăm și noi cu ideea să aducem din pădure niște leurdă și să-i dăm drumul prin livadă, doar că nu credeam că ar supraviețui.

Anonim spunea...

Ei da, le protejeaza de frig si ridica temperatura substantial daca afara e macar lumina si cateva grade cu plus. Daca e minus 2-3 grade afara si noapte, inauntru e cel mult minus unu.
Oricum, mai sunt si alte avantaje:
- pastreaza (daca e suficient de bine inchisa) umiditatea solului si a atmosferei; germenii nu mor sub o crusta impenetrabila.
- atmosfera e imbogatita in bioxid de carbon, care ajuta la cresterea plantelor
- si, nu in ultimul rand, protejeaza impotriva unor daunatori, precum melcii...dar si daca intra vreunul, face ravagii!

simf spunea...

@Alina Stoica - am avut leurda cumparata primavara trecuta din piata (nu stiam cum arata ca s-o iau direct din padure), cu bulbi cu tot, pe care i-am plantat sub un mar - m-am gandit sa nu stea in plin soare. si-a iesit acum, spre marea mea bucurie.

:-D