Like?:)

joi, 3 aprilie 2014

Aprilie-n start

Când dimineţile îmi încep în moduri neobişnuite – găsesc în pantof o şopârliţă cam vie, Frida style (doar ea e suficient de năroadă să uite de prada sa vie), îmi iese în drum un coşar, mă trezesc cu Hruşcă-n cap (şi zău nu-s fanul lui) şi un copac cu flooori -, când lumea îmi spune vaaai ce-ai slăbit din unicul motiv c-am trecut la blugii de vară (de damă, fix mărimea mea, nu bărbăteşti, mai mari cu n numere), e indubitabil primăvară. O primăvară ce calcă apăsat, cu verde avântat peste noapte, cu pomi înfloriţi şi lalele harnice, cu aer zumzăitor şi simpozion Eliade, cu magnolie înflorită și zarzăr care se pregătește și el (nota bene – zarzărul din La Medeleni are flori roz și este Armeniaca vulgaris, o marcă de cais, nu Prunus cerasifera, un soi de prun cu flori albe, căruia pe-aici i se spune zarzăr – când el e, de fapt, corcoduș –, Ion Scutaru m-a ajutat să lămuresc dilema).
E mult de muncă în astă vreme, timp – niciodată de-ajuns, lista de to do e mereu mai mare decât putem duce, dar ceva-ceva tot am făcut. În grădină am reuşit să punem și usturoiul, zmeura e drăgălită deja, am făcut rondo-răzoare cu ridichi, creson, coriandru, lobodă, păstârnac, mărar, ţelină şi ce mi-a mai picat în mână (cum ar fi gălbenele, călţunaşi, maci, crăiţe, isop, limba mielului, eşolţii, că natura nu face monocultură). În curte, sălciile sunt tăiate cam la 1,5 m, trandafirul de dulceaţă căţărător are coafură de sezon (făcută cu icnete, descântece şi binecuvântări), chioşcul e deja pregătit de vară (preţ de-o zi de muncă). Tot în curte am făcut o miniceva, că nu-i nici seră, nici solar – adică a îmbrăcat domnul meu în folie unul din rafturile suportului de flori – şi am mobilat-o cu ghivece cu diverse – physalis, solanum, tomatillos, isop, măghiran, rozmarin, oregano, cimbru, busuioc, chimion, ce-am găsit prin cutii şi n-aveau pretenţii de 25 de grade la plantare (măcar la cele despre care am citit, că la unele am omis să aflu); am pus oareşce seminţe şi prin jardinierele din curte, regina nopţii şi zorele sigur, în rest am uitat ce.
Am buzele arse de vânt, m-a prins soarele pe bucăţele de piele ce acum ustură, m-a înţepat o dihanie zburătoare, am o febră musculară cum n-am avut în veci şi, ca să fie tacâmul complet, de la polenul din aer strănut de la ca o mâță parfumată; e indubitabil primăvară.
Ţi-a ieşit coşaru-n drum... Mmm... 

4 comentarii:

cristina spunea...

dihanie zburatoare?? aoleu. ai grija, urmareste piscatura.

felicitari pentru harnicie! iti da asa o stare de bine treaba facuta ...

simf spunea...

@cristina - urmaresc orice piscatura, ca-i risc alergic. fenistilul e mereu la indemana, plus tinctura de patlagina.

Anonim spunea...

Vă invidiez, deși nu știu dacă aș face față (vorba unui prieten: ”Dar, ce, eu fac față?, eu fac dosul!”)
_ Mircea, o rudă _

simf spunea...

@Mircea - cand n-ai alternativa, sigur faci fata :)

:-D