Like?:)

joi, 24 aprilie 2014

Meet Zăvod. Zăvod ot Ciumeşti

Cum înainte de Paşte orice om trebuie să mai ia una, alta, ca să nu lipsească nimic de pe moşie, în Joia neagră am adus şi noi acasă una bucată căţeloi; alb cu pete cam nisipii, e o marcă de câine de stână (ciobănesc de Bucovina?), are un pic peste patru luni şi e obraznic ca orice copil nestrunit care se respectă. Nu-i e frică de nimic, n-are urmă de reţinere, îi plac caprele şi găinile, citeşte pasionat mături şi coşuri de gunoi, fură coji de banane de la biodegradabile, educă mingi, pet-uri (şi jucării, dar mai rar), sperie pisicile (care-l scuipă, mârâie, zgârie), pe noi (şi ne cointeresează să schimbăm două seturi de haine pe zi, din motiv de lăboanţe pline de noroi).
Doarme la bucătăria de vară într-un coş de răchită sau în plină ploaie, de preferinţă cu coada într-un şanţ de scurgere a apei, are vocea gravă şi puternică, mănâncă în disperare (tipul are deja vreo 20 kg şi cam 45 cm la greabăn), e gălăgios şi plin de energie. Până astăzi deja s-a prins ce-nseamnă nu!, ieşi!, lasă pisica!, ştie că măăă!, boule!, să nu-ndrăzneşti! nu-s deloc de bine, nu se mai teme de lesă şi deja o acceptă (când nu încearcă s-o roadă a joacă), nu se mai urcă pe noi decât ocazional, stă parţial la periat; ştie că el e bestioletta, zevzecul, dihania, vine când îl invit la masă, nu mai insistă să intre pe uşi după noi, nu mai terorizează portiţele.
Hades nu poate să-l sufere şi-l mai capsează (ba, mai mult, e tare supărat pe noi că i-am adus duşmanul în curte şi ne cam ignoră), nu-l lasă să intre la lemne sau să se apropie de castroanele cu mâncare (oricum hrănim bestioletta separat); Castor, înţelept, l-a acceptat din prima (ce-i drept, a şi stat dihania cuminte la mirosit şi şi-a oferit a supunere gâtul).
Urmează vitamine şi vaccinuri, educaţie la greu, periat-periat-periat, că are părul cam lung, hrană specială, plimbări – că doar avem câine nou. E născut undeva între 20 şi 25 decembrie şi-am hotărât ca ziua lui să fie pe 22. Fix când ne-a părăsit Grasul.
El e Zăvod. Zăvod ot Ciumeşti.



24 de comentarii:

ajnanina spunea...

e o frumusete! sa va bucurati de el, impreuna cu toata curtea :)

Anonim spunea...

Frumos Zavod, ii urez si eu bun venit si sa va bucurati de el multi ani de acum incolo :) la partea cu stunitul o sa aveti mult de lucru, al mamei are aproape un an jumatate si inca e bezmetica.

simf spunea...

@green - tot ciobanesc de bucovina?

Anonim spunea...

nu, ciobanesc de ulita :) ca a cules-o tata de prin santuri, http://greenzonelife.wordpress.com/2014/04/08/paznicul/ :)

simf spunea...

@green - in genere colaborez bine cu cainii, numai ca musiu zadov e alt aluat si nu prea stiu cum sa-l apuc :) tare mi-ar placea o consiliere de la cineva care a crescut un ciobanesc de stana.

Anonim spunea...

Adevarul e ca depinde foarte mult de temperamentul cainelui, inainte am avut doi braci, tata si apoi fiu, o vreme au fost chiar amndoi, si din prima clipa cum i-am adus au fost foarte cooperanti. Asta de pe sant zici ca-i curentata, nu te poti intelege cu ea de nicio culoare :) Dar dupa cum zici tu de al vostru pare a fi deja foarte ascultator, inseamna ca faci bine ce faci :)

simf spunea...

@greeen - nu, nu e ascultator, e receptiv si pricepe repede ce vreau de la el, dar face numai si daca vrea. :)

Anonim spunea...

E inca tanar, trebuie rabdare :) dar daca totusi face ce-i zici, chiar si daca doar uneori, esti pe durmul cel bun :)

Zina spunea...

”pricepe repede ce vreau de la el, dar face numai si daca vrea”
Așa va rămîne în vecii vecilor (Amin !. Ne confruntăm și noi de vreo doi ani cu o ipochimenă culeasă din drum. Ce educație ?! Poate să ne educe ea pe noi, să facem ce vrea ea ! :))

Dacă vrei s-o vezi, e aici http://zinnaida2.wordpress.com/2012/07/04/kory-1-catelusa-fmt-60/

simf spunea...

@Zina - trebuie sa gasesc solutii sa colaborez cu el, va creste cat un vitel si ar putea fi periculos. si cum nu accept ideea de a leaga un caine, va trebui sa gasesc cum sa-l fac sa ma asculte neconditionat.

simf spunea...

@green - e de-a dreptul copil, nici nu si-a schimbat dintii, asa ca sper :)

Scutaru spunea...

Ce simpatic e! Hahahahah :))) Îmi aduce aminte de Pătrățel cnd era la vârsta asta. Îs mortali, nu alta!
Să vă trăiască și la cât mai puține trăsnăi. :)
Auzi, bre? Să trăiești, Zăvod ot Ciumești! Și să-ți iubești noii stăpâni, că-s de treabă și, între altele, te-au scos din mizerie. ;)

simf spunea...

@Scutaru - l-am luat de la bine, dar dintr-un spatiu mic.

Anonim spunea...

Eu m-am lamurit, exista diferente majore de comportament intre cainii de rasa si cei care nu sunt de rasa. Ultimii au in sange "obraznicia", cei de rasa sunt altfel, mult mai usor de dresat. Poate ca si cei de pe sant pot fi dresati, insa mult mai greu.

simf spunea...

@green - de acord cu tine, cu o adaugire - zavod al nostru e rasa veche (cum sunt si ciobanestii de sant), cu selectii rare si cred ca la el dresura nu se poate face. sper insa in educatie:)

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Cum e moda acum , trebuie sa-l rongleziti putin si merge adaptat cu thevod.
Sa va traiasca si sa pazeasca cu strasnicie mosia.
Multa rabdare si buzunarele pline de recompense - nu poate fi mai incapatanat decat un dalmatian care-i renumit pentru catarismul de care da dovada dar, dupa ce se ataseaza urmeaza putin predresaj gen, sezi, pas, culcat, nu, lasa, etc. Apoi se trece la un dresaj mai intens, sper ca nu vrei sa sperie, in joaca, pe toata lumea de la oratanii la musafiri.
O zi minunata.

simf spunea...

@Vasile - cu recompensa nu merge. si nu pentru ca-i capos, ci ca... gandeste el si nu vrea, pur si simplu. o sa scriu despre cum decurge educatia cu el. in spunem si ză vodă :)

roxana.c spunea...

Si voi caine? Si noi caine ! :))) Atat doar ca sotul inca nu stie, am cules bestia alba pitica - dar ce promite sa se faca cat ciobanescul vostru :) de sub bloc. Cu tot cu capuse. Sa va traiasca si sa va... asculte :).

artdeco spunea...

Ce faţă de tembel are :)))))
să vă crească mare şi sănătos :)

simf spunea...

@roxana - tot alb?:))

@artdeco - e cumplit de amuzant tipul :)

Mihaela T. spunea...

Vai de capu' meu ce frumos e!Simona, aveti o minunatie de "catelandru"!
Sa va traiasca si sa va bucurati de el impreuna cu celelalte animalute din curte!

simf spunea...

@Mihaela T - dupa nici o saptamana de cand il avem, tipul se poarta de parca dintotdeauna ar fi fost la noi.

cristina spunea...

”pricepe repede ce vreau de la el, dar face numai si daca vrea”
nu cred ca e mai zabauc decat o pisica pe care, stii, o poti invata sa faca tot ce vrea ea.
e bine daca e receptiv, inseamna ca-l duce capul. daca era si tampitel, ce va faceati? are personalitate, spirit de fronda, dar se va lamuri el ce si cum la prima tampenie mai mare pe care o s-o faca si o sa te scoata de-adevaratelea din sarite :))
sa va traiasca!

simf spunea...

@cristina - o pisica ajunge la 5 kg, namila insa trece de 50. ma scoate constant din pepeni, insa nu grav. dar e dulce foc si... :)

:-D