Like?:)

miercuri, 7 mai 2014

Amenajări





20 de comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Se profileaza straturile inaltate din materiale refolosibile, iar rasadurile astepta sa primeasca repartie in noile locuinte, felicitari si recolta bogata.

Mihaela T. spunea...

Simona, cofragele de oua le-ati folosit pentru mulcire? Daca da, cat le lasati acolo? Si, in bidoane ce este? Scuze ca am pus atatea intrebari, dar este pentru prima oara cand vad asa ceva. Multumesc.
Rasadurile sunt foarte frumoase! Sa va aduca rod bogat!

simf spunea...

@Mihaela - chiar ma bucur de intrebari! cofrajele le-am pus prin martie peste mulciul de anul trecut - iarba uscata. a tot plouat pe ele, incep sa se descompuna - ca sa asigure papa bun la rosii - si au rost de mulci. peste ele vom pune iarba uscata, dar dupa ce vor mai creste plantutele. (cand le-am asezat langa rosii am turnat peste ele ceai de urzica). bidoanele sunt pentru moment goale, le vom umple cu apa cand va fi cald. sunt un pic ingropate, gaurite la baza si vor difuza apa sub stratul de mulci din iarba.

Unknown spunea...

Super! ingenios ca de obicei. Sa ai roade bogate si plante sanatoase!

cristina spunea...

am facut pana la piuit.
sa fie cu spor!

Anonim spunea...

Azbociment cancerigen... buna treaba...

simf spunea...

@Anonim - de ceva tot trebuie sa moara omul, nu?:) (particulele mici de azbociment is problema, si doar daca ii inspiri, cu precadere in spatii inchise, ceea ce nu-i nici pe departe cazul).

o femeie spunea...

Si eu iti atrag atentia cu azbocimentul ala. Nu stiu de problemele cancerigene, dar iti confirm de problemele alergenice asociate si ca o contaminare va afecta solul pe termen lung, de zeci de ani. Sa feresti copiii de el, te rog.

Exista alte materiale usor de folosit si mai putin invazive fata de sol: resturi de lemn, piatra, caramida, gard de nuiele etc. in armonie cu natura si cu sanatatea noastra.

simf spunea...

@o femeie - am facut stratul dupa o documentare anterioara, daca azbocimentul e spart, particulele invizibile inhalate sunt periculoase, repet, in spatii inchise in special. atunci are potential alergenic si in cantitati mari pe perioade lungi poate favoriza aparitia cancerului. am discutat (si) cu un inginer constructor, cu un biolog, cu un fermier de permacultura. plus citit pe net. da, ar fi fost de preferat lemnul - stratul lasagna e facut asa -, am folosit ce-am avut (plus ca era mai frumos). copiii nostri sunt deja adulti, mici (inca) n-avem. multumesc pentru grija.

simf spunea...

PENTRU CEI MAI CATOLICI DECAT PAPA, care sa arunce piatra stiu, dar cu argumentatul o lasa balta, sursa de documentare mica-mica: http://www.insp.gov.ro/cnmrmc/pdf/ghid_azbest.pdf,
apropo, stiati ca beti apa din conducte de azbest?

Andrew spunea...

Buna Simona,

Cu toate ca e de apreciat faptul ca ai facut ceva cercetari pentru a verifica efectele azbestului asupra sanatatii, la fel ca si ceilalte persoane tin sa iti atrag un semnal de alarma cu privire la continuare folosirii lor in gradina. Poate ca ai facut deja asta, insa ma simt obligat sa iti arat si alte surse de informatii pentru a avea o parere cat mai exacta:
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/asbestos
http://www.webmd.com/lung/asbestos-exposure
inteleg ca nu esti ingrijorata pentru sanatatea voastra considerand ca acele placi nu vor fi miscate, si deci nu va fi cazul de microparticule care sa fie luate de curenti de aer...DAR...pe langa faptul ca sub influenta umezelii din pamant se degradeaza (si aici iti aduc aminte de izolatiile vechi de pe tevile de apa calda, care cateodata iarna le gaseam umede si sfaramate)asa cum iti spunea si "o femeie", in momentul in care vei decide sa le scoti, sau daca prin cine stie ce intamplare sunt deteriorate, te vei expune automat la aceasta "primejdie", indiferent de faptul ca este spatiu inchis sau nu(ca sa nu mai vorbim de faptul ca in timp aceste particule vor trece in pamant, sub actiunea vantului si a ploilor, si nu mai reusesti in veci sa scapi de el).
Argumentul pe care il folosesti pentru a-ti sustine decizia pur si simplu nu are destula greutate atunci cand vine vorba de sanatatea membrilor familiei tale, pe care cu buna stiinta ii expui la un cancerigen recunoscut si banat (banned)deja in 44 -55 de tari. Apropo...fumeaza cineva in familia ta? se pare ca asta a un factor foarte important in aparitia/agravarea acestei afectiuni, care de cele mai multe ori se soldeaza cu aparitia tumorilor si decesului. Desigur, incidenta nu este imediata, aparand de cele mai multe ori dupa ani buni (5 - 15 ani) dar esti impacata cu gandul ca este posibil ca cineva sa se imbolnaveasca din cauza faptului ca nu ai acordat destula importanta acestui aspect?
Pana la urma un gardulet impletit din crengi ar fi mult mai indicat, insa sunt si alte optiuni, ...chiar si plasticul ar fi mai bun, cu toate ca eu nu il recomand deloc.
Te rog sa nu consideri asta o mustrare, ci efectiv un semnal de alarma - sunt convins ca nu o faci cu buna stiinta
Numai bine si recolta bogata si sanatoasa

simf spunea...

@Andrew - multumesc pentru comentariul argumentat - faptul ca un om isi argumenteaza spusele e deja o raritate in epoca fb. am ezitat mult inainte de a face stratul, tocmai datorita posibilului pericol, si e facut pe perioada determinata - bucuria de a avea un strat inaltat a contat mult. (da, fumam. nu, plasticul e exclus. nuielele ar fi o minune, dar timp/materie prima n-avem.)
multumesc inca o data pentru semnalul de alarma. si pentru decenta spuselor tale. si pentru ca-ti pasa. :)

GabiA spunea...

Poti pune pe interior niste folie de plastic, care sa treaca peste margine. Cum stratul e folosit pentru scurta durata(un an) si in aer liber, nu cred ca e cazul sa fim nihilisti.
La cat azbociment s-a folosit in Europa si in Romania(peste 50 de ani) pentru acoperirea garajelor si a halelor(deci spatii inchise) ar trebui sa ne fi rarit binisor pana acum.
Si de curand am vazut o emisiune despre fermele engleze in care faceau mini-silozuri din placi de azbest.
O fi daunator, chiar si fumatul, dar sunt copii si adulti fara "vicii" care din pacate sufera.
Si dupa ultimele cercetari, STRESUL este cauza cea mai favorizanta a acestei maladii.

Andrew spunea...

Multumesc frumos Simona...uite, ce-i drept e prima oara cand ajung pe blogul tau si primul articol citit, si din pacate fiind la munca nu pot sa il rasfoiesc, insa o sa fac asta in vitorul apropiat...din ce zona esti? poate reusesti sa inlocuiesti placile care contin azbest cu altceva... eventual as putea sa iti aduc niste nuiele din padure sau ceva scanduri

simf spunea...

@GabiA - ani de zile s-a folosit azbocimentul la tevile mari de alimentare cu apa (se estimeaza ca in romania 10% din retea e inca din azbociment). nu punem folie, e in plan sa inlocuim cu scandura, de preferinta in toamna asta. riscul cel mai mare, in opinia mea, este faramitarea lui la demontare, dar ne-am documentat in asta directie inainte sa-l facem si... ne asumam tehnologia.

simf spunea...

@Andrew - locuim langa pitesti (in zona nu-s nuiele, doar salcie eventual, care nu rezista mai mult de-un an - pe probate. multumesc pentru intentie - esti un dulce:) -, vom gasi solutie alternativa, conform planului. in urma discutiilor si documentari, pericolul de poluare a pamantului (ca la legume numai din pamant ar putea ajunge) apare dupa 20 de ani de stat in apa (ma rog, umezeala) si, cel mai probabil, de la faramarea lui in urma manipularii. in linkul dat de mine accentul se pune pe masuri de protectie, tehnici de demontare etc.

GabiA spunea...

Daca ai nevoie de putina inspiratie, poti sa vezi ceva la mine http://gabyral.blogspot.ro/2014/03/straturi-inaltate.html.

simf spunea...

@GabiA - am fost - mi-a placut mai ales ideea cu cleme din coltare de rigips -, tot asa am procedat si noi, bete, carton etc.

Gogu spunea...

Mai nene, ati innebunit cu azbestul si cancerul, ati auzit chestia asta si sariti in sus "vai, ce pangareste Simona pamantul" dar nu v-ati gandit niciodata cum si in ce fel azbestul produce cancer.
Azbestul produce, prin inhalare (adica particole mici, nu placile alea) azbestoza, apoi cancer. Pe langa azbest, si siliciul (da, nisipul) produce azbestoza si cancer. Si totusi nisip avem toti in gradina si nu ne ingrijoram.
Vreti sa fiti ingrijorati? Fiti atunci cand posteaza Simona o un filmulet facut atunci cand baga placile la moara si trage praful pe nas (sic!)

Anonim spunea...

Bine spus ! imi place.

my blog post constructii case iasi

:-D