Like?:)

miercuri, 28 mai 2014

Raport periodic despre animale

Găinile sunt dezbrăcate şi gureşe, încă ouă, se scaldă-n cenuşă şi trag cu coada ochiului peste gard; găina gri – preferata mea – bate cocoşii şi bântuie seara până târziu, timp în care ţine discursuri motivaţionale ce le cointeresează pe unele dintre suratele ei să iasă iarăşi la plimbare, spre bucuria domnului meu, care trebuie să aştepte întunericul ca să le poată închide. Cele două găini bântuite de instincte materne locuiesc acum în magazie, fiecare în coşul ei de răchită căptuşit cu lucernă şi frunze de nuc; fac schimb de locuri sau clocesc simultan aceleaşi ouă, cârâie ameninţător şi-s prilej de continuă nedumerire pentru pisicile noastre care nu pricep ce caută cloştile acolo.
Iepurica e bine mersi, drăguță, dar nu mai e prietenoasă, tratamentul urechii a făcut-o să nu ne mai considere prietenii ei; îi place porumbul pe cocean și apreciază feliile de pâine uscată.
Pisicile prind zeci de şopârle şi şoareci zilnic şi ni le aduc ofrandă pe terasă; au slăbit, au trecut la ţinuta de vară, dorm la soare în cele mai improbabile locuri şi dau iama în cuiburile păsărelelor ce tocmai şi-au scos pui.
Câini. Hades a slăbit, arată bine şi se bucură când nu plouă – cred că s-a săturat de-atâta frig şi umed; mai plimbă o minge, mai o jucărie, mai sapă uşor pe marginea gardului. Castor merge din ce în ce mai greu (e ca un deja vu, parcă îl văd pe Grasu), Zăvod e bolnav, îi dăm antibiotice de joi, a făcut şi perfuzii, injecţii, multivitamine (mergem cu el la tratament şi azi, presupun că toată săptămâna), că nenumăratele băi zilnice în lac l-au făcut să răcească zdravăn, plus c-a agăţat o oareşcare infecţie digestivă. Refuza mâncarea, avea ochii trişti, nu mai umplea curtea de alergăturile şi lătrăturile lui și mi-era tare milă de el. Acum şi-a revenit bine (nu complet), plimbă fericit jucăriile pe care i le-am cumpărat ieri (trei mingi, o funie cu noduri, o tentativă de caractiţă albastră care piuie ascuţit), mănâncă, dar doar ce-i place şi când are chef; R. a golit lacul cu pompa şi i-a stricat bucuria băiatului (asta nu-l împiedică să facă tratamente cu nămol la picioare) şi am strâns băncuţele şi scaunele din curte, că aşchiile de lemn nu fac bine la stomacul căţeloiului de 6 luni.
Mai bine de-o lună am dat zi de zi medicamente animalelor din curte: întâi deparazitările câinilor și pisicilor, apoi antibiotic lui Jinx 7 zile (viroză respiratorie), am deparazitat găinile, Zăvod a avut prima cură de calciu (zece zile), Castor – cura antireumatică (tot 10 zile), iepurica a făcut râie auriculară – 5 zile -, Zădov și-a rănit urechea – 3 zile -, Jinx fie s-a lovit la un ochi, fie a făcut conjuctivită – 3 zile. Apoi Zăvod tura a doua de vitamine şi antibiotice plus perfuzii.
(Bonus - domnul meu a răcit; bea ceai de roiniţă cu lămâie, ia paracetamol – minune mare – şi strănută ca o mâţă parfumată.)

10 comentarii:

Anonim spunea...

Sanatate lui Zavod, ce de acum el e viitorul :) tare imi seamana a parvoviroza ce-o facut el.

bucuresteni mutati la sat spunea...

:))) cum vine asta: mata parfumata? :))
nu-i de ras, saracul R, dar m-ai facut sa rad cu lacrimi.

sanatate tuturor :)

( numai tu puteai sa scoti asa ceva :))

simf spunea...

@green - nu e parvo, n-au fost nici simptome si am facut si testarea - a fost negativa.

@iuliana - fa o proba, da inspre o mata cu parfum si ai sa intelegi exact :)

vax albina spunea...

Nu ştiu cum e cu găinile. Îţi povestesc ce am păţit cu mâţele. Două pisici au fătat câte trei pui şi, deşi aveau cutii separate, îşi furau pisoii una alteia. I-am pus pe toţi într-o singură cutie şi pisicile îi alăptau pe rând.
În rest: e frumos că tratezi animalele. Eu, după experienţe nefericite cu doctorii, am hotărât să le las în pace. Rezistă sau nu. O zic acum, că nu am, încă, probleme.

Scutaru spunea...

Phehehehee. Of, păcat, trebuia s-o las pe mâine, la cafea, lectura asta. Dar e bine m-am delectat și acum. Sănătate domnului și colaboratorului tău (nu stăpân, remarci...). Și lui Zăvod, adevăratul tău stăpân, cred. :D

simf spunea...

@vax albina - langa pitesti e cel mai mare adapost pentru caini fara stapan din lume (e intrat in cartea recordurilor), acolo mergem cu animalele la tratament. au doctori bine pregatiti, realmente dedicati, draguti, carora le pasa de animale, nu sa faca afaceri. (sanatate pisicilor, iti urez sa n-ai nevoie deloc de vet.)

@Scutaru - dar mie- drag sa spun domnul si stapanul meu :)) (zavod e bebeee, nu stapan)

cristina spunea...

sanatate maxima tuturor!

Mihaela T. spunea...

Sanatate multa tuturor. Of, ai avut ceva de alergat, dar bine ca si-au revenit cu totii. M-a amuzat si pe mine faza aia cu mata parfumata - e super tare. :)
Noapte buna!

Mihaela T. spunea...

Sanatate multa tuturor. Of, ai avut ceva de alergat, dar bine ca si-au revenit cu totii. M-a amuzat si pe mine faza aia cu mata parfumata - e super tare. :)
Noapte buna!

simf spunea...

multumesc tuturor pentru urari.

@MihaelaT - zavod e inca la tratament, mai are ochii usor tristi, inca e mofturos la mancare, dar isi revine de la zi la zi.

:-D