Like?:)

vineri, 25 iulie 2014

Luna lui Cuptor cu microunde în grădină

Grădina încă există, mobilată majoritar cu floră spontană – fiasco de-a dreptul acest an agricol, nu numai la noi, ci în întreaga zonă -, cele 6 cuiburi de porumb au cam 50 cm, roşiile Roma leagă rod și se mănează, la fel 2 mărci de ardei iuţi. Bobul, cimbrul și mărarul au crescut fain, ceapa, usturoiul şi cartofii sunt îndrăgostiţi de mană, dovleceii, castraveţii şi urmele fine de fasole înfloresc, ardeii neiuți sunt într-o nemișcare statică de când i-am pus (mmm, parcă am văzut o floare la unul dintre ei), ba nu, se mai schimbă ceva le ei, îi ronțăie cineva și le dantelează artistic frunzele. Păstârnacul, morcovii şi busuiocul sunt mici şi pricăjite, lucerna e mai mult alte ierburi, musai în toamnă s-o „întoarcem”; gălbenelele cresc peste tot, le-am folosit şi ca material de mulcire (şi tarhonul, frunzele de hrean, menta, limba mielului), macii şi cosmosul cresc unde vor ele, nu unde am pus eu seminţe.
Vişine nu s-au făcut, prunele se movulesc şi cad într-o veselie, doar trei meri au rod, nucii ce promit un pic mai serios. Floarea de colţ a înflorit firav, din crinii asiatici doar unul ce-a ajuns să înflorească, zorelele urcătoare sunt de fapt zorele subnutrit-sălbatice; m-am îndurat să tund levănţica (se scutura dacă o mai lăsam), am pus gălbenele la uscat, am găsit un dud pe uliță şi m-am movulit graţie fructelor lui.
Prima recoltă de legume a constat într-un castravete, aștept urmarea.  

5 comentarii:

roxana.c spunea...

Nu doar in zona la voi, ci si la noi :). Anul asta agricol e de sacrificiu. Culegem ce se poate. Si mai avem si cotofene lacome ce papa toate rosiile ce apuca sa se faca frumoase si mari...

simf spunea...

@roxana - si la noi sunt cohorte de cotofene, parca se inmultesc de la zi la zi.

cristina spunea...

cotofenele mananca rosii??? aoleu! pai dupa ce ca m-am chinuit cu rosiile anul asta ca naiba, acuma sa mi le manance ciorile???
hai sa ne facem prastie si sa tragem cu ea :d
anul asta agricol a avut un singur avantaj major: n-a mai fost nevoie sa udam gradina cu furtunul. in felul asta am putut sa observ evolutia plantelor udate cu alta apa decat a mea. diferenta e insesizabila. rosiile mele s-au manat si ele, dar au apucat sa faca ceva rosioare, care insa nu s-au copt inca.
la soacra mea - principala sursa de suc de rosii - au murit inainte de vreme toate, ceea ce, daca s-a intamplat in toata zona ei, e cam nasol. zona aia e renumita pentru legumicultura, iar daca altora li se vor face legumele, inseamna ca au stropit la greu cu chimicale = buba pt noi.
anul asta am scos prima oara in viata mea recolta de usturoi. l-am dezgropat facand arheologie, ca nu mai avea frunze de mult si nu stiam unde este, dar spre surprinderea mea chiar s-au facut cateva capatani frumusele. sapa si tu si scoate-l, poate o sa ai surprize la fel ca mine.
ceapa nici nu mai stiu unde am pus-o, caci i-au disparut si ei frunzele, deci nu mai sper la ea.
mie mi s-au facut anul asta mai bine decat in ceilalti gladiolele si florile alea de se si mananca ... rosii si galbene ... am uitat cum le zice.

simf spunea...

@cristina - caltunasi?

avem ceva ceapa si usturoi, dar mici si inca au frunzele verzi. rosiile au si ele rod, mai e pana sa se coaca, dar subtire fata de alti ani. on rest - cam nimic nu s-a facut.

Mihaela T. spunea...

In gradina mea modesta au iesit gladiolele si craitele din rasaduri facute mine. Celelalte rasaduri de legume nu au rezistat.
Dintr-un sfert de living plin cu cutiute, am salvat craitele, leusteanul (care, m-a uimit) si un singur rasad de rosie Vilma. A, si-un bostan care se pare ca va avea un bostanel. :) In rest mi-a adus o colega de la ea din zona cateva rasaduri de rosii, ardei kapia si normali, si vinete. Am un ardei kapia pe un fir, doi ardei normali pe un alt fir, doi puiuti de vinete, fiecare pe cate un fir si vreo 16 rosii. :):) In aceasta dimineata le admiram si ii spuneam sotului meu ca au capatat o culoare galbuie. Ori se strica, ori se vor coace - nu stiu si nu-mi dau seama in acest moment. In rest, spun si eu la fel ca in comentariul Cristinei de mai sus: " anul asta agricol a avut un singur avantaj major: n-a mai fost nevoie sa udam gradina cu furtunul".

:-D