Like?:)

vineri, 22 august 2014

Domnul pensionar

Domnul pensionar are o vârstă care, conform opiniei lui, implică experiență, iar experiența, nu-i așa, e categoric și competență. Senin el îți ordonă să găsești o țeavă de plumb – fără să știe că s-a inventat furtunul flexibil - apoi se miră că tinerii din ziua de azi nu mai ascultă de nimeni.
Vocabularul activ al domnului pensionar încape într-o foaie A4 fără a mai socoti și interjecțiile des uzitate în exprimarea frecventă. Are și calificarea la locul de muncă, şi analizele la zi, alfabetizarea ce-i scârţâie un pic pe la articulaţii.
Domnul pensionar nu are bani de medicamente - politicienii e de vină – și-atunci merge să cumpere cinci tigăi la ofertă; se și îmbrâncește pentru ele, că pentru sănătatea dumneavoastră trebuie să faceți minimum 30 de minute de mișcare pe zi.
Pentru domnul pensionar, cumpărăturile de la Top Shop sunt antidepresiv, iar cărțile la pachet cu ziare sunt must have; el nu merge la moaște, nici la biserică nu merge de obicei, doar la început de an ce-și plătește cotizația și face o donație mică – io nu cred în dastea, da' dac-o fi adevărate nu mai bine dau eu acolo un leuț la beserică?
Pe vremea domnului pensionar nu trebuia să ridici privirea la șefi, nici vocea la miliție, doar palma la copii și la nevastă; el era atunci calificat, școlarizat peste medie și e normal ca și acum să fie respectat pentru ce și cum era atunci, o indexare a statutului.
Domnul pensionar stă la coadă pe 3 ianuarie să-și plătească impozitele pe tot anul, are rate cu buletinul la colțar și dvd și e bucuros că iară e domnudan la tv. El stă cu băieții în fața blocului îmbrăcat în pantaloni uzați și în maiou fost alb descusut la tiv, iar când îi e cald ridică maioul peste burtă.
Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu – îți povestește domnul pensionar – aveai slujbă, îți dădea și casă, te mai descurcai cu ceva de la servici, era și bilete la mare prin sindicat. Acum îi e greu la oraș, dar nu poate să se ducă la țară, că nu mai poate el să stea cu wc-ul în fundul curții.
Domnul pensionar are abonament gratuit pe autobuzele din oraș și se duce zi de zi la Lidl și Kaufland; dimineața devreme, când merg copiii la școală și adulții la serviciu, sau pe la 3, că nu mai poate să doarmă la prânz. E foarte trist că lumea nu mai e educată să-i ofere locul și trebuie să stea în picioare, el, care are două sacoșe de căpșunar pline.
Comportamentul domnului pensionar e la ţărmul bunului-simţ, care, după cum știm, e departe.

22 de comentarii:

ciumafaiul de toamna spunea...

REAAAAUUUUOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!

simf spunea...

@ciumafai... - da' nu-mi sta bine?:)

Béranger spunea...

...cu amendamentul că furtunul flexibil se schimbă la 2...4 ani.

simf spunea...

@Béranger - iar teava de plumb nu mai gasesti :)

ilincaotgramesti spunea...

Nu "Doamna", nu-ți sta bine.

Comentariile care ii fac pe toti cei dintr-o categorie( în speta "pensionari") o apa si-un pământ nu fac cinste autorului.

Dacă sunt pensionară nu-nseamnă să circul dirijat la bou-vagon pentru a nu deranja pe nu stiu cine. Vreau și am dreptul să pot călători când am chef și cum am chef sau după cum am nevoie.

Ori dacă o fac pe bani ori dacă o fac gratuit înghesuiala de la orele de varf, acolo unde există, se datoreaz proastei estimări a necesarului de mijloace de transport pe traseu nu prezentei mele.

Lipsa de bun simt, mizerie fizica si morala, lipsa de educatie gasesti la orice varsta si la orice patura sociala.

Nu stiu ce ti-a venit dar a fost dezamagitor pentru mine sa citesc asa ceva.

Imi pare rau. Nu mai analizez si celelalte aspecte prezentate.

Tineretea nu este o garantie a dreptului infailibil de a spune, crede si face orice doar pentru ca-ti vine.



GabiA spunea...

Bun articol, dar neaprofundat suficient...
Ai uitat "pensiile nesimtite", care-s o gramada, desi unii vor sa para ca-s mici, marea majoritate iau peste dublul salariului minim pe economie sau cat un salar pentru care un "tanar" de 40 de ani cu doi copii in facultate "la taxa", lucreaza o luna intreaga.
Reduceri la medicamente, bilete de odihna "in statiune", impozite, asigurari auto, abonamente gratis sa se plimbe dintr-un capat in altul al orasului pentru ceva mai ieftin cu 50 de bani, exact la orele de varf. De inghesuiala la "oferte" nu mai vorbesc, au bani, altfel ar sta acasa. Si cozile la moaste si la pomeni nu-i obosesc, ca dup-aia au medicamente gratuite si timp berechet sa le caute prin toate farmaciile. In rest numai de bine, le sta bine in parc, pe banca, jucand table si carti.

simf spunea...

@ilinca - nu este vorba de pensionar la modul general, ci de acel domn pensionar care considera ca trebuie sa ghideze vietile altora, ca el e mai egal in drepturi ca ceilalti, care da lectii oricui, oricand. bunul-simt nu tine cont de varsta, ci de educatie. imi pare rau ca te-ai simtit, intr-un fel sau altul, nedreptatita, nici pe departe nu mi-a fost asta intentia.

@GabiA - nu de venituri era vorba in cazul dat, ci de bunul-simt care la unii lipseste.

Maria spunea...

Este mult mai trist ce faci tu aici decat ce face pensionarul, oricare ar fi el si orice-ar face.
Ciudat e ca nu-ti dai seama.

simf spunea...

@Maria - daca scriam "domnul pensionar postas" sau "domnul pensionar muncitor necalificat" era mai bine? nu te intalnesti niciodata cu exemplare ca cel de mai sus? ca si-n societatea romaneasca, unde 90% din oameni isi vad de treaba si nu-s vizibili oricand, oricum, si-n cazul pensionarilor majoritatea isi vad frumos de viata lor.

oare trebuia sa scriu ca-i pamflet?

cred ca intr-o zi voi scrie si despre pensionatii pe caz de boala la 50 de ani care muncesc pe rupte la negru.

Stefana spunea...

Bineinteles ca am luat postarea ta drept pamflet :D si am citit-o, ca de obicei, amuzata.
Altfel ma incadrez cu brio in unele din coordonate : imi plac grozav promotiile (tigai, prosoape...), calatoresc gratuit pe RATB (inca nu m-am obisnuit cu ideea ca nu mai trebuie sa validez cardu' ).
Am uitat sa precizez ca de mai bine de un an am intrat in categoria seniorilor.
Sunt perfect de acord cu remarca "bunul-simt nu tine cont de varsta ci de educatie" pentru ca am vazut si copii care se reped (ca pensionarii :D) la scaune in tramvai, ori tineri stand "cu baietii" la mancat seminte in fata blocului (totusi la ei conteaza un pic imaginea, nu o sa-i vezi cu maieu descusut la tiv).

simf spunea...

@Stefana - of, cat ma bucur de comentariul tau... ador sa stau de vorba cu oameni care imi impartasesc din experienta lor, mi-e nespus de drag cand vad "seniori", cum spui tu, activi, zambitori. (promotiile nu ma atrag pentru ca uzual implica aglomeratie si fug mereu de ea)
m-au intristat unele comentarii, am fost tentata sa fiu rea, n-am facut-o, dar voi scrie despre asta.
cu drag, drag, drag iti urez pensie lunga si plina de zambet. :)

Stefana spunea...

Multumesc, chiar sa stii ca am zambit la raspunsul tau.
Daca esti "rau" cu zambetul pe buze (facand o observatie in gluma)ai mai mult succes la oricine :D
La aglomeratii nu ma bag, sunt satula de cozile de pe vremuri.

Flavius spunea...

Fereasca sfantul sa ma apuce pensia la bloc ca sigur voi fi unul asemenator cu cel descris de tine

Maria spunea...

Crezi ca poti scrie un pamflet si despre cei cu dizabilitati? Sa fii rau e mereu usor, cel mai usor, nu-i vreo glorie aici si categoric nu sade bine nimanui. Daca nu cauti sa intelegi conditia de pensionar, fiindca despre asta e vorba, daca nu ai compasiune si nici educatia nu te opreste de la vorbe grele cand iti stau pe buze, e greu, intr-adevar. Tot ce scrii aici c-ar face un pensionar nu e specific in realitate, ce e specific tine de felul in care faci fata varstei si tuturor greutatilor si tristetilor ce decurg, Dincolo de orice consideratii - multe indeobste -, sa ne respectam batranii indiferent cum ar fi ei, dat fiind ca nici noi nu suntem perfecti, imi pare o chestiune de educatie sau de formare spirituala, cum vrei sa-i zici. Daca vrei, e o dimensiune a sacrului. Exista, desigur, si alternativa luarii la misto, te las pe tine sa pui ghilimele unde crezi, doar ca nu vad beneficiile.
Genul asta de atitudine e ceea ce eu numesc "basificarea romanilor". Uite despre asta mi-ar placea foarte tare un eseu scris si mai ales gandit bine de tine. L-as scrie eu daca as avea talentul tau, dar nu e cazul.

simf spunea...

@Flavius - la casa cu picioarele pe pamant sa fie! :)

Stefana spunea...

@Flavius nu apartenenta la bloc te poate face sa semeni dupa pensie cu domnu' descris de Simona.
O sa gasesti exemplare similare si la sate.

simf spunea...

@Stefana - sa stii ca n-am gasit, ce-i drept, nici nu cunosc multa lume, dar daca ar fi sa iau un procent de 5-10 % ar fi trebuit sa dau macar de unul.
flavius vrea in afara orasului, munceste la aplicarea ideii :)

simf spunea...

@Maria – pot sa scriu un pamflet despre orice morav ce poate fi corectat razand, handicapul nici nu e morav, nici nu se poate corecta, din pacate. Ce scriu eu aici este valabil pentru O PARTE a pensionarilor, nu inteleg cum poti s-o iei asa personal, cum ti se pare ca-i vorba despre o intreaga categorie - padurea nu e uscata pentru ca are si uscaturi. N-o sa respect batranul doar pentru ca e batran, varsta trebuie dublata de intelepciune ca sa aiba respectul meu, anii trec si peste un zid, asta nu ma face sa-l respect si zau n-are legatura cu educatia, ci cu constientizarea valorilor. N-o sa respect niciodata un om pentru varsta lui sau pentru pozitia sociala, ci pentru calitati si competente (si nu, nu sunt de acord ca un copil trebuie sa taca in fata unui adult care-l nedreptateste numai pentru ca adultul are o oaresce varsta; si de-ar fi dupa mine as desfiinta sporul de vechime – la munca egala, bani egali). Lipsa de bun-simt, mitocania, misecuvinismul nu pot fi sacre in nicio situatie, la nicio varsta. Nu inteleg la ce anume te referi cu “basificarea romanilor”.

cristina spunea...

Acum vad si eu ca s-a creat mare valva aici si nu prea inteleg de ce. Postarea mi s-a parut pertinenta si nici macar n-am luat-o ca pe un pamflet, ci ca pe o radiografie a societatii romanesti. Nu inteleg ce e gresit la ea, exista in societatea romaneasca multi pensionari care cred ca ei le stiu pe toate, ca numai ei au facut bine acestei tari, dar nimeni nu le recunoaste meritele, ca lor li se cuvin o gramada - de la respect pana la locul in autobuz cand tu vii rupt de oboseala de la serviciu - nu mai reiau. Si pensionarii de bun simt se lovesc de ei si se simt incomodati cand "nea Pandele" da din coate voiniceste (altminteri, daca-l asculti, e plin de boli pentru care isi da toata pensia pe medicamente) sa ajunga primul la coada unde se dau tigai ieftine, din care ia zece, doar pentru ca poate.
Oameni buni, uitati-va in jur si observati, nu va mai calauziti numai dupa ce ati citit. Exista pensionari de genul descris de Simona si asta e un fapt, nu e o postare discriminatorie a ei. Postarea Simonei e descriptiva, realitatea e coplesitoare.
Ma bag si eu ca musca-n lapte: Ilinca, ai dreptate cand spui ca ai vrea sa poti calatori cand si unde ai chef. Nimeni nu-ti interzice asta, dar sunt sigura ca si daca ai avea chef sa te plimbi pur si simplu, ai face-o dupa orele de aglomeratie, ca nu cred ca-ti place sa te inghesui cu toata clasa muncitoare in autobuz. Chiar daca s-ar intampla sa ai nevoie sa circuli la orele de varf, iarasi nu cred ca te-ai posta in dreptul unei nefericite care are loc pe scaun, ca s-o certi din priviri ca nu-ti da tie locul sau chiar sa i-l ceri, de la obraz.
Cat despre alte tonuri moralizatoare din comentariile de aici, cred ca nu-si au rostul, caci s-a depasit cu mult contextul postarii, vezi aia cu basescu. Ce legatura are? Pensionari din astia erau si pe vremea lui Ceausescu.
Asa ca, Simona, nu te mai indigna, ca face rau la ten.

simf spunea...

@cristina - nu ma mai indignez, dar voi scrie un post legat de receptarea mesajului.:)
mersic.

Iulia spunea...

Vad ca ai si tu parte de o portie de gandire marca "Maria Nice"! Bine ca nu sunt singura! Si bine ca nu ai scris tu pe blogul ei chestii de-astea care o enerveaza pentru ca pur si simplu nu le intelege (e limitata...), pentru ca te trezeai banata intr-o secunda. :) :))

Anonim spunea...

Il cunosc si eu. Nu pe toti, da' pe asta il stiu dintr-o suta!
Muta-s de admiratie de fiecare data cand ii aud tirada cu tineretul din ziua de azi care duce lumea de rapa, cum lumea nu mai arata respect fata de parul alb (ce realizare importanta sa ai parul alb!), cum a disparut bunul simt de pe fata pamantului, cum...
In ochii mei personajul acesta are insa o importanta calitate: este intruchiparea lui "ASA NU!" Caci to mai putini sunt anii pana cand.

:-D