Like?:)

miercuri, 27 august 2014

Influenţa zgomotului în procesul de comunicare. Studiu de caz

Mesajul la emiţător:
Domnul pensionar are abonament gratuit pe autobuzele din oraș și se duce zi de zi la Lidl și Kaufland; dimineața devreme, când merg copiii la școală și adulții la serviciu, sau pe la 3, că nu mai poate să doarmă la prânz. E foarte trist că lumea nu mai e educată să-i ofere locul și trebuie să stea în picioare, el, care are două sacoșe de căpșunar pline. ”
Mesajul la receptor:
Acum aflu că este strigator la cer ca pensionarii să aibă gratuitate pe mijloacele de transport și că ar trebui să fie îngradită cumva libera lor circulatie.” 

Modelul Shannon-Weaver al procesului de comunicare (sursă foto):

3 comentarii:

Iulia spunea...

Unii oameni au tendinta sa le ia pe toate in sensul rau. Din pacate...

Textul tau trebuia luat in ansamblu. Sunt sigura ca toti am intalnit genul asta de pensionar pe care-l descrii tu acolo, asa neinsemnand ca toti sunt la fel.

GabiA spunea...

Chestia cu gratuitatea la transport e cam asa: daca ar trebui sa platesti 50%, atunci te-ai gandi daca ai sau nu nevoie de abonament. Stiu "n" cazuri (cu nume prenume), care se deplaseaza greu sau care locuiesc 80% din an la casele de la tara, dar isi fac lunar abonament gratuit. Pai nu-i prea gratuit, ca Primaria plateste societatii de transport contravaloarea abonamentelor(in aceste cazuri degeaba). Si atunci suntem nemultumiti ca Primaria nu pune banci in parc, nu face aia si aia... Pai daca arunca o gramada de bani pe abonamente, care pana la urma nu sunt folosite decat pentru doua-trei calatorii pe luna! Deci castig la abonamente, dar pierd la impozite si taxe(marite ca sa poata asigura gratuitatile), ma plimb gratuit pe caldura cea mai mare si cand ajung acasa tre' sa iau medicamente, care nu-s toate compensate si pe care am dat o groaza de bani. Eu cred ca asa se pune problema, in rest numai de bine.
Si, da, respectul trebuie sa-l meriti, nu sa-l cersesti. Respecta-te singur, daca vrei sa fi respectat.

Unknown spunea...

cei ce cârcotesc azi vor fi bătrânii acri de mâine...
nu au (corect este "nu avem") nicio vină, gratuit înseamnă... gratuit și basta!
problema este la promisiunea electorală!
ne convine să avem un pensionar care să ne facă piața, nu ne convine când pensionarii altora fac piața în timp ce noi suntem în autobuz!
votez (sic!) pentru afirmația "nu sunt toți la fel"!
comentariul meu e o părere și nimic altceva.

:-D