Like?:)

miercuri, 27 august 2014

Infrastructură. Constatări empirice

Infrastrucura creşte şi şleaurile pe drum o dată cu ea, rar reuşim să ajungem cu maşina în curte, şi asta ocolind, pe marginea pădurii, pe un drum forestier. Apă şi canalizare – da, se pare că gazele mai au de aşteptat, sper că nu şi asfaltul, că-i jale dacă încep ploile – tocmai am aflat ce înseamnă picior îngropat în glod după o ploaie mai responsabilă.
* Muncitorii se mișcă bine, sunt deschiși și zâmbăreți, bobcatul dansează în spații restrânse, caterpilarul e grațios și eficient.
* Căminele de apă şi gurile de vizitare sunt puse pe proprietate privată, nu în afara ei.
* Nu există organizare de șantier, latrină, apă, de coșuri de gunoi – nici vorbă.
* Șanțuri de peste 3 m rămân peste noapte neprotejate, doar semnalizate discret cu o creangă înfiptă și-o fundiță alb-roșie.
* Conductele de apă trec prin proprietatea lui x ca să ajungă la y, unde x nu știe nimic de acest aspect.
* Muncitorii n-au niciun stres să treacă pe terenurile oamenilor cu utilaje, să dărâme garduri, să disloce alei de beton puse pe proprietate privată, să depoziteze nisip pe fâneața omului – totul, fără ca proprietarul să fie măcar anunțat.
* După traversările de drum, rămân șanțuri de 20 și de cm adâncime, pământul suplimentar fiind dus la “un om” care are nevoie de el.
* Dorelul cară pământul excavat în fața unei porți, cu toate că suprafața de garduri e mult mai mare.
* Lipsesc frecvent capace, elemente de legătură, racorduri, ceea ce-i face pe muncitori să mai muncească o dată ca să poată finaliza un capitol.

Niciun comentariu:

:-D