Like?:)

joi, 11 septembrie 2014

Septembrie blând

Ploaie de toamnă, ploaie de toamnă, cum speli tu pământul și-l aduci pe tot pe drum... Șanțuri și șleauri, movile buretoase, crengi și frunze... Mașina abia mai poate să intre pe uliță, alunecă și pe zonele drepte, de urcare abruptă în curbă nici nu poate fi vorba – poate pentru vreun tractor mare. Cizme de cauciuc dimineața coborând către mașină, cizme de cauciuc după-amiaza urcând către casă – Și seara și dimineața, mândra mea! -, cizme verzi cu costum de blugi – look de inginer agronom din filme.
Au terminat cu săpăturile pe uliţă, deja au acoperit şi au pus şi oareşce pietriş pe drum; traversele sunt rotite pe muchii, sunt diferenţe de nivel şi de 10 cm, muncitorii spun că vine asfaltul cât de curând, dar încă sunt circumspectă – deja mi-am făcut proiecţii de urcat per pedes întreaga iarnă.
Am dat startul la cumpărat seminţe: scorţonera, valeriană şi morcovi coloraţi, chives/cepşoară, ardei Jaranda şi mangold mix, anghinare, andive şi pătrunjel Festival, cornişon şi două feluri de dovlecei (Black Beauty şi Izobilna). Fac planuri de mutat trandafiri şi de plantat, pentru schimbări şi proiecte noi – e prea puţin pământ pentru ce mi-aş dori, e prea mult pentru ce putem cultiva fără ajutor.
Punem conserve, ne ocupăm de lemnele pentru iarnă, începem uşor să strângem de prin curte unelte şi băncuţe, scaune şi găleţi; coşurile de fum aşteaptă să fie curăţate, covoarele sunt pregătite să fie puse prin casă, în chioşc, pe terasă şi în fânar au reapărut locurile de somn pentru pisici.
Şopârle flămânde ies fără teamă să-şi facă plinul pentru iarnă, păienjenii sunt grăbiţi şi ţes pânze pe repede înainte, un şarpe de alun s-a avântat curajos în grădină, pe lângă lăzile de compost; căprioarele coboară iarăşi, dar rar – se sperie de zgomotul utilajelor -, vulpile dau târcoale, iepurii se avântă mai jos prin livezi.
E o toamnă bândă, caldă şi cu gust de vară, grădina se bucură, la fel şi viespile din ea; pădurea tinde uşor spre galben, miroase a struguri şi vag a gutui, a mere şi-a pământ umed, a verde la vârsta a doua şi a fum purificatoriu.
Parcă mi-e dor de-un foc în sobă.

Niciun comentariu:

:-D