Like?:)

marți, 11 noiembrie 2014

Noiembrie, decada a doua

E timp al hibernării parţiale, cu nopţi deja lungi şi zile scurte şi încruntate, cu umezeală şi vânt, şleauri pe drum şi cromatică ternă bătând în maro pământ.
Gata cu strânsul din grădină, cu depozitatul recoltei şi cu pregătirea pentru arat – prima arătură de pe moşia noastră, abia aştept să văd cu se va întâmpla, cu un cal şi plug, n-am văzut de aproape niciodată; încă n-a venit firma cu săpăturile de canalizare pe moşia noastră, asfaltul pe uliţă – poate la primăvară, atmosferă statică aş zice.
Domnul meu a tăiat doi pruni de pe viitoarea traiectorie a conductei de apă, a curăţat zmeura, iar eu mut plante și fac planuri, completez butucii de la trandafiri, inventariez semințe, trimit şi primesc pachete cu plante şi seminţe.
Zăvod o spală zilnic pe Frida, Castor merge din ce în ce mai dificil, Hades e supărat pe vremea rece, Igor umblă teleleu, Jinx e un mare parşiv, iar Maşa are coadă de pisică sălbatică, mai groasă ca celelalte pisici şi fără vârf ascuţit, ba chiar rotunjit.
Nucii au făcut grevă în ăst an, doamna arici a plecat din locurile noastre – lucrările la infrastructură o deranjau prea tare -, căprioarele vin iarăşi dimineaţa la cafea.
Am făcut cinci ani de când ne-am mutat; preţul benzinei e dublu, au crescut un stâlp de curent şi patru case în preajmă plus o alta existentă, care arăta ca o casă părăsită, care s-a mobilat cu locuitori – acum se vede că-i locuită după dezordinea din zonele limitrofe şi animalele free range de pe drum, că gard n-au. Au în schimb curent electric, am remarcat acest lucru când un week-end întreg ne-au delectat cu manele noi 2014 la intensităţi poluante, fără să ţină cont de prunca de nici un an pe care o au în casă.
Când n-are omul ce face, inventariază: avem în areal şerpi de casă şi de alun, guşteri, şopârle diverse, broaşte de n feluri. Nevăstuici, dihori, vulpi, viezuri, mistreţi, căprioare, iepuri, lilieci, arici, fazani, ereţi, ulii, bufniţe, coţofene, ciocănitori, sticleţi, vrăbii, pupeze, privighetori, măcăleandri, cuci, presuri, rândunici, silvii, cinteze. Ce nu avem – ciori, guguştiuci, gaiţe. Dar nici nu le duc dorul.

3 comentarii:

Scutaru spunea...

Doamne, ce mă omoară „darnicii” ăștia care dau muzică la tot poporu'! N-ai o drujbă? Să le arăți cum vine o manea feliată?
N-o duceți rău cu inventarul faunei. E minunată viața la țară, când nu te „rezolvă” vecinii cu câte ceva, ba vren purcoi de decibeli în plus la timpan, ba o găină lipsă ori un gard rupt de capre...

simf spunea...

@Scutaru - a fost prima data cu manelele, am presupus c-au botezat prunca. de furturi n-am avut parte - ti-am mai spus, nu se practica in zona, ba chiar mi-am propus intr-o zi sa fotografiez o stiva de lemne sparte cat sa fie bagate in soba, depozitate in exteriorul gardului unor vecini, acoperite cu oaresce tabla si folie.

Adinuca spunea...

Prunca trebuie educata de mica in spiritul muzicii de calitate...

:-D