Like?:)

luni, 24 noiembrie 2014

Noiembrie, după Ovidenie

Cu pași domoli mergem către iarnă, mai o burniță rece, un strop de lapoviță, frig, umed, zile scurte, nopți prelungite ce trebuie umplute și ele cu ceva. Cărți și filme, muzici și seriale, planuri și măsurători, proiecții și speranțe; foc în sobe și mâțe obosite pe fotolii, compot cald și paste cu lapte, miros de pâine caldă.
Avem plante noi: migali şi zmeuri galbeni, mur şi coacăz roşu, trandafiri de dulceaţă şi mahonia, lupin și saxifraga; butaşi plantați în creșă (cu pet-uri deasupra, mușuroiți, mulciți din belșug, în speranța că nu vor cădea victime lui Zăvod): coacăz negru, spiraea, tamarix, călin, berberis, rosa damascena. Am și minuni de seminţe – ruta, castane comestibile, moşmoane, santolina, valeriană, kiwano, chives, mangold, scorțonera, anghinare, andive, muștar gigant roșu, tutun (enumerare subiectivă, am mult mai multe); 28 de feluri de roșii, 10 de ardei iuți, flori fără număr – acum îmi mai lipsește doar un hectar suplimentar de pământ ca să le pot pune pe toate.
Am prestat tradiționalul atac cu aranjare în bibliotecă – domnul meu a fost de-a dreptul orgasmic când a înțeles ce vreau și câtă muncă îi revine lui în acest scop (i-am cerut conform dictonului niciodată nu e prea târziu, cu adăugirea dar fi tu drăguț și fă-o acum, iar el cred că mi-a urat în gând un sincer sta-ţi-ar-în-gât!). Acum biblioteca arată altfel, ambele camere de la etaj au acum cărţi în cantitate generoasă, semințele sunt puse într-o cutie nouă și mult mai mare, parcată la îndemână, ca și cărțile de grădinărit și clip-board-urile cu memorii neprețuite și cu experiențe de genul cum să inventezi roata în culturile agricole.
Fridei i-a trecut viroza și, egoistă, n-a dat-o și altor mâțe, Zăvod a păscut nediscrimatoriu toate lămpile solare, Jinx a avut o tură de război cu domnul meu și toate animalele noastre de companie sunt tare ocupate cu explorarea curții, acum într-un ambalaj nou.
A ars o hală de carmangerie din apropierea noastră (cea care ne asigura miros de foame la întoarcerea acasă), au fost și pompieri (după cum era și firesc, după taxi, poliție, salvare, renel și elicopter). Dacă mai adăugăm conteinere de gunoi, asfalt, iluminat stradal, apă, gaze, canal – deja îmi sună a urbanizare.

4 comentarii:

Vasile Rosciuc spunea...

Buna ziua. Da bag seama ca te orientezi catre gradina sustenabila din cate vad, cel putin 50% din noile achizitii sunt plante perene - felicitari si spor la treaba.
O saptamana linistita si plina de inspiratie sa aveti.

Simona Fusaru spunea...

@Vasile - asta imi doresc de cand ne-am mutat, an de an am mai pus una-alta. plus rosii, clar :)

oana a spunea...

Simona, ai mai avut/cultivat pana acum tutun? Ma tenteazasa experimentez, insa nu prea stiu cum merge, cum se usuca, cum se pastreaza foile.

Simona Fusaru spunea...

@oana - nu, e in plan experiment pe 2015. ce stiu despre cultura tutunului am citit pe net doar, n-am vazut in realitate niciodata o planta de tutun.

:-D