Like?:)

miercuri, 10 iunie 2015

Astenie de iunie

E vară și nivelul de energie mi-e scăzut, mintea-mi cere disperată vacanță, am senzația că nimic nu se prea leagă și calc de două ori în același loc. N-am chef de curățenie generală în casă, chiar dacă trebuie, n-am scos covoarele, n-am spălat geamurile, n-am. Şi nici n-am chef să.
Am uscat însă oregano şi mentă, am făcut sirop de roiniţă, o tură de dulceață și de sirop de trandafiri – notă către mine: nu mai cumpăra zahăr pe care nu l-ai probat anterior! -, restul să mai aştepte – sau nu, dar e problema restului, că oricum nu mă bate gândul curând să mai fac oareşce provizii.
În grădină lucrurile sunt aproximativ bine, roșiile sunt viguroase și cresc frumos, unele au deja flori, la fel tomatillos-urile și castraveții. Pe ardei îi dantelează cineva, unii cresc, dar majoritatea nu, chiar dacă îi drăgălesc cu ce presupun eu că le-ar trebui. Am mutat răsadurile de varză, fenicul, praz, mangold și tutun, am tuns din plantele aromatice și le-am pus pe post de mulci. În rest, munca se rezumă la udat vegetale, operațiune care înghite ceva timp zilnic (n-a mai plouat de-o eternitate, plantele strigă după apă), la drăglit câini şi pisici (cu pieptăn şi perie, în mârâieli, scuipături şi lătrături), la făcut limonade cu ghimbir.
R. a strâns din beci o colecţie de limacşi mutanţi (şi i-a dus găinilor), se ceartă cu motocoasa cea nouă care se turează când are ea chef, a cosit iarba din livadă, iar eu m-am hărnicit la o curăţenie cu rearanjare, plus inventar la sticle şi borcane, în magazie (acolo au fost cazate doamnele cloşti).
Sâmbătă a fost ziua comunei; domnul meu a fost, eu nu – e modul prin care îmi manifest indignarea. E al treilea an în care am fost ignoraţi, la noi nu urcă lumea să ne aducă ziarul distribuit gratuit locuitorilor comunei (dar găsim regulat în cutia poştală reclame de la Kaufland), nici nu ştiu ce cupoane, uneori nici să ridice gunoiul plătit anticipat în martie. Am vorbit, am înţeles în primul an, am tolerat în al doilea (când ni s-au făcut promisiuni mirobolante), acum însă nu. În ăst ritm, singura mea implicare în viaţa comunei va rămâne plata taxelor şi impozitelor, asezonată cu „nimic n-a făcut primăria”. Pentru că merită.
Azi e ziua sor'mii, să-mi trăiască. La mulți ani, M.!

7 comentarii:

cristina spunea...

Sa-ti traiasca sorela!
Primariile s-au obraznicit, asa e. Anul asta ne-au taxat si noua gunoiul obligatoriu, odata cu impozitul. Pana acum era facultativ, pe baza de contract incheiat cu o firma. Am sentimentul ca toata lumea a platit numai pe juma'de an, pentru ca ieri n-a mai venit nici o masina de gunoi, desi era ziua. Cred ca e un fel de avertisment ...

Mihaela T. spunea...

Si eu m-am apucat de curatenie generala, dar n-am finalizat-o (inca) tot din lipsa de chef. Mi se pare prea cald pentru iunie. :) Rosiile mele sunt cum le-am pus acum o luna, au ceva flori si cateva gogonele. M-am linistit, pamantul nu-i bun (e lutos.
Daca am timp in toamna o sa-mi fac niste straturi inaltate in care sa pun ce trebuie si apoi sa vad ce se va intampla la anul cand voi planta rasadurile.
Si nu in ultimul rand, ii urez si eu surorii tale: "La multi ani si multa sanatate!

Italianshops spunea...

Nici eu nu mai am chef de curatenie, o fac doar e grav ;). Simt ca pierd atat de multe alte lucruri utile sau distractive!

Anonim spunea...

Sa-ti traiasca sora! (urare invidioasa din partea uneia care n-are)
In cu totul alta ordine de idei: cum zici ca incerci zaharul?

simf spunea...

@cristina - nu stiu daca in cazul nostru e obraznicie, mai repede cred ca e sfanta las-o ma ca merge-asa, delasare, dezinteres. taxarea obligatorie a gunoiului mi se pare fireasca -producem gunoi cu totii, si cand punem in oras o hartie intr-un cos. chiar daca in pubela pun frecvent doar reciclabile (colectate selectiv), vad banii dati ca pe o taxa de solidaritate.

@Mihaela - si la noi e pamantul lutos si zau nu e rau, doar ca va trebui sa te adaptezi la ce vei cultiva: la morcovi etc. trebuie ameliorat pamantul - nisip, cenusa, rumegus -, dar rosiile, ardeii cresc bine daca sunt mulcite, iar aromaticele se simt minunat.

@Italianshops - toata lumea se plange de lipsa banilor, eu n-as vrea mai multi bani, ci mai mult timp, tocmai ca sa fac ce-mi doresc, sa nu pierd lucruri utile sau distractive.

@balaura - am chiar doua surori, amandoua mai mari ca mine, care ma protejeaza :) zaharul il incerc prin constatari empirice in urma utilizarii succesive. acum am luat o frumoasa plasa cu un zahar margaritar care nici n-a indulcit bine, nici n-a legat siropul cum trebuia. (uzual am folosit coronita.)

Multumesc frumos de urari, nu i le transmit sor'mii, o las sa citeasca ea singura. :)

vic spunea...

ba pe-a ma-sii, daca ei nu te vor, tu sa-i vrei, sa le faci zile fripte.
bagă-i primarului o hârtie la posta prin care te arati indignata. cite una pe luna, ca sa te țină minte.

simf spunea...

@vic - cu hartii si telefoane am reusit sa-i convingem sa ne ridice gunoiul, sa puna oaresce piatra pe drumul facut varza dupa introducerea apei si a canalizarii.

:-D