Like?:)

miercuri, 1 iulie 2015

Raport de activitate la început de iulie

În grădină, castraveţii se avântă spre cer şi deja sunt generoşi, gogonicile cresc, ardeii iuţi rodesc, ceapa e destul de mare şi pare sănătoasă, usturoiul e sublim, dar curând va dispărea de tot; merele văratice încep să se ruşineze, feniculul face frunze stuf, bobul mai e urme fine, fasolea e subnutrită, iar sparanghelul şi anghinarea sunt într-o nemişcare de plastic.
Curtea e haotic-verde şi aşteaptă o cosire responsabilă, sunt înflorite crăiţe şi echinaceea, cârciumărese şi regina nopţii, limba mielului şi albăstrele, nigela şi nişte floricele mov, gălbenele şi o floare perenă roşie al cărei nume l-am uitat, iar ciulinii se fac bleu delicat. În zona de lângă casă sunt înfloriţi trandafirii, crinii de-o zi, garofiţele chinezeşti; astilbele şi cimbrişorul rezistă şi ele, încep să se deschidă în roz şi galben achilleele – cam colorat-dezordine, cam cottage garden, da-mi place.
Fac seminţe heuchera şi căldăruşe, albăstrele şi călţunaşi, pătrunjel şi creson, coriandru şi muştar, numai limba mielului nu vrea (sau nu vrea să i le culeg eu şi le ascunde), iar floarea de colţ face ce vrea ea, că seminţe n-am văzut până acum.
Dăunători. Grădina e plină de păduchi de toate nuanţele şi dimensiunile, în funcţie de preferinţele privitorului, melcii albi şi mici sunt nişte creaturi vorace, chiar dacă sunt drăguţi, şi mă enervează că se servesc de preferinţă cu ardeii iuţi mai exotici, cei autohtoni le stau uşor în gât. (Notă pentru mine: anul viitor pune şi tu număr dublu de răsaduri, să aibă şi ei, să-ţi rămână şi ţie.)
Conex. Strângem câte un castronel de zmeură cam la două zile, vişinele uitate prin pomi sunt incredibil de dulci, castraveţii mâncaţi la locul faptei au un gust special. Făcutul proviziilor de iarnă e o operaţiune tare cronofagă, am pus generos leuştean la oţet, că iarna trecută ne-a cam lipsit, am conservat cireşe şi vişine, am pus la congelator ierburi diverse şi operaţiunea uscat plante medicinale e în desfăşurare continuă, dar amploarea ei e mult diminuată faţă de anii precedenţi.

11 comentarii:

cristina spunea...

poti tu sa pui si numar triplu de rasaduri, melcii papa tot.
eu am cules ieri sanziene si sunatoare, m-am trezit tarziu pentru trandafirii de dulceata (cica ceaiul e ceva deosebit), galbenelele le-am cules o tura, dar alte medicinale nu mai prestez, ca nu beau. a, ba da, as mai vrea o coada soricelului aparuta masiv - nu stiu cum - la mine in gradina, dar tre s-o identific cu precizie mai intai.
heuchera mea nici n-a inflorit anul asta, nici nu-mi pun problema de seminte. de la limba mielului de ce-ti trebuie seminte, nu ai zis ca e invaziva?

Carmen Nataşa spunea...

cum pui leuşteanul? cu oţet diluat sau nediluat?
mulţam.

simf spunea...

@cristina - ceaiul de petale de trandafiri e delicios, plus ca-i minunat ca apa de fata. si eu culeg cam degeaba plante si le usuc, ca ceai bem fie verde, fie chestii exotice, fie facem compot din fructe congelate (sau incalzim compot de la sticle, din beci). incerc sa strang seminte de limba mielului pentru altii, care vor si n-au de unde sa ia.

Anonim spunea...

buna ziua. Ieri faceam si eu bilantul - multe flori, identificate mai putin de jumatate. Daca socotesc pietrele, nalba de gredina ( cred ca asa se numeste) si fructele...am o recolta minunata. Daca numar ce-a iesit din ce-am semanat si ma mai si uit cum arata...trag concluzia ca e bine sa stie omul ce face, cum si cand. Toata lumea are rosii inspre copate...ale mele acum infloresc si sint miciiiiiiiiii si groase ( un fel de gnomi amuzanti daca nu ar fi cateodata frustranti)...plante medicinale nici nu am avut timp sa caut, darmite sa recoltez...e, noi sa fim sanatosi, ca invatam. La ce e buna limba mielului?

Monica

simf spunea...

@Monica - si la noi rosiile sunt la fel si mi se pare firesc :) cu pusul semintelor - perseverenta e baza obtinerii de rezultate (si cititul instructiunilor de pe plicuri). limba mielului e planta companion (in principal, pentru mine), dar se si mananca in diverse forme si stadii de dezvoltare.

Anonim spunea...

perseveram, perseveram...doar ca daca ma uit in dreapta ( la gradina vecinului) ma ia cu ameteala. Ma suspectez de minim 2 greseli...pe care le corectez la anul. Citesc instructiunile, doar ca momentan am un munte de plicuri ( am avut ochii cat bufnita in iarna), puse evident cam un sfert...si la fel de evident, daca nu ma plimb cu plicul dupa mine, pana ajung la obiectul studiului...uit. Uneori nici nu mai ajung, ca ma opresc palita de curiozitati de genul : aici am pus acum 3 saptamani morcovi ( la cati imi ies, sint deja la al treilea experiment de cum se pot picura, scutura, amesteca seminte in scop necunoscut)- ia sa smulg eu toate buruienile aparute (si care au un ritm mirobolant)...sa vedem daca nu rasar.
Multumesc de informatie- o sa o caut si eu, ca in Arges nu ajungem anul asta.
o zi buna,

Monica

simf spunea...

@Monica - nu te mai uita, vecinii uzual sapa de 1000 de ori, stropesc de 500, stau toata ziua in gradina - iti permiti tot acest timp? cu plicurile, dupa ani, am ajuns la o solutie: le pun in compartimente separate, pe luni de plantare. la inceput de luna, pun plicurile aferente intr-un cosulet si plec cu el prin gradina. (planificarea din iarna nu tine, niciodata n-o respect.) si ma mai ajuta faptul ca notez ce si unde am pus (in principiu), acum nu mai supra-plantez altele. si nu smulg din plantele cultivate prima data (pe care inca nu le cunosc) decat balariile deja cunoscute (gen patlagina, papadie, stir, loboda), ca sa nu omor plantele folositoare omului puse de mine; dupa ce cresc binisor, pe principiul cele majoritare sunt cele puse, smulg restul.

simf spunea...

@Carmen - nediluat, leusteanul tocat, frecat usor cu sare, lasat cu capac vreo 2 ore, pus in borcane si desupra turnat otet incalzit pana ies aburi. capac, termostatare in paturi pana se raceste, beci... (nu stiu de ce, dar comentariile tale imi apar in spam)

Carmen spunea...

Mersi pentru rețetă.

Acum mă înscriu cu Nume/Adresă URL, ca să vedem dacă tot Spam sunt. :)

cristina spunea...

cu uitatul la vecini am luat-o si eu in freza, mai ales cu unul care si-a pus abia anul asta rosii, pe terenul primariei dintre carosabil si gardul lui, unde cresc si doi corcodusi. e o jungla cu multe roade imense acolo. rosiile au fost plantate inghesuit, nu le-a stropit, nu le-a copilit, nu le-a legat decat prima oara, insa au rod cum n-am vazut la ale mele niciodata. o sa cumpar de la el :)))))

simf spunea...

@Carmen - n-a mai intrat la spam :)

@cristina - cumpara, stii ca-s eco. si pastrezi seminte de la ele. :)

:-D