Like?:)

luni, 24 august 2015

Ce-am mai făcut, ediţia de 24 august

* Suc de roşii, în concubinaj cu domnul meu, 10 l în total, etichetat, parcat deja în beci, tare mândră mi-s de el – e cea mai mare recoltă de roşii pe care am avut-o noi vreodată - şi câteva borcane - de probă - cu zarzavat de ciorbă şi felii de roşii.
* A plouat o săptămână, în reprize alternând cu soare, plantele au râs fericite, eu m-am bucurat la început de faza desculţ prin ploaie, ulterior de cea încălţată şi cu hanorac, că erau 15 grade afară.
* Înainte să mustească pământul de apă, am eliberat săracul praz din chinga bălăriilor – e cam târziu, ştiu, dar acum s-au aliniat astrele -, iar domnul meu a mai legat roşiile aspirând la cer, a asigurat iarăși castraveții care vor să evadeze şi a cules oareşce prune şi mere căzute.
* La capitolul recolte, din stratul de usturoi am scos cam 1 kg de cartofi crescuţi spontan acolo (dacă tot n-am avut usturoi, măcar cu ceva să ne alegem), am cules jumătate din recolta de pepeni galbeni – adică unul din cei doi -, fructele cresc și se coc, roșiile, ardei şi vinetele sunt cam frumoase, guliile sunt indecent de desfrunzite – cineva le mănâncă metodic -, tutunul nu vrea să crească nici udat, el ştie ce-i lipseşte, iar zmeura e încă în comă.
* După ce asfaltul s-a moleşit bine, am purces la curăţenie generală în locul de masă şi bucătărie, cu schimbările anuale necesare – cum nu pot muta mobila din loc, măcar schimb locurile chestiilor din dulapuri, spre bucuria neprecupeţită a domnului şi stăpânului meu – şi am atacat în acelaşi scop dormitorul, operaţiune în curs de executare încă.
* Scriam cu ceva vreme în urmă că a murit un liliac alb şi că Ochii Elenei şi căldăruşele n-o duc prea bine; mă tem că asta se întâmplă graţie mie, că le-am înconjurat de regina nopţii, de ţinut minte.
* În sat miroase a zacuscă şi a toamnă, prunii sunt mov şi aplecaţi spre pământ, drumul începe s-o ia iarăşi la vale şi se aud zilnic voci cântând lemne, lemne, hai la lemne. Ştiu ce va urma.

8 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Felicitari pentru munca. Sa aveti o saptamana frumoasa plina de spor si belsug.

nelucraciun spunea...

Frumos,
Din pacate au fost si conditii propice propagarii manei.
Daca vremea ramane umeda (si roua e umezeala) si cu temperaturi sub 25 grd. C, tomatele trebuie stropite.
Tutunul, daca e de provenienta Banca de gene Suceava, e un soi rustic, care nu creste, e bun pt ceaiuri gradinarit organic.
Spor!

simf spunea...

@nelucraciun - sunt urme fine de mana, curand chiar va fi nevoie de-o stropire. tutunul nu e de la banca de gene, dar mi s-a spus ca-i rustic, chiar pentru ceaiuri de gradinarit, multumesc de informatie, acum inteleg de ce-i asa mic.

ciumafaiul de toamna spunea...

Bulion?am un cosmar...prunele de vara-toamna ??? s-au copt ?s-au scuturat?sau acu' se fac?ca acusica tre' sa ma prinda harniceala si pe-acolo...

simf spunea...

@ciumafai... - suc de rosii, ca n-am avut rabdare sa scada :) prunele de vara da, s-au copt, restul inca nu. harniceala pe aici? vii in zona?

ciumafaiul de toamna spunea...

m'daa tre' sa vin la Valea Babei langa Runcu,....am intrebat pe varu-meu cum e?el zice ca inca vreo saptamana ,arendasul zice ca cele de vara-s facute...mai vad ...

Unknown spunea...

Ce frumos trebuie sa fie la tara in perioada asta! Spor la treaba!

simf spunea...

@Marc - sa stii ca-i fain! :)

:-D