Like?:)

marți, 15 septembrie 2015

Epistola ei, orășanca-n vizită la sat

Bun venit, draga mea, mă bucur să-mi treci pragul, dar mi-aș dori să nu-mi mai dai sfaturi și să nu mă mai judeci. Da, știu, îmi vrei bine și foarte binele, dar crede-mă că pentru mine bine nu-i ceea ce vezi tu a fi bine.
* Știu că tavanul de sus e afumat, da, avem și lavabilă deja cumpărată, dar crede-mă că n-avem timp; cum nici de dat cu ulei pe gard n-avem timp, o oră pe zi, cum spui tu, nu-i mult în teorie, dar în practică nu avem de unde s-o inventăm. Da, știu, crește durata de viață a gardului, dar dacă nu hrănim animalele le scade lor durata de viață.
* N-am mai făcut mare lucru prin casă sau curte, cum spui tu, alimentarea cu energie electrică și fibra optică ni s-au părut mai importante decât să tencuim magazia pe interior sau să închidem partea din spate a chioșcului.
* Nu costă mult un sac de ciment, știu, putem să ne facem singuri dale pentru alei, dar între un sac de ciment și foarfeci de grădină aleg foarfecile acum, că-s mai importante, și între a face alei și a culege/pregăti dulcețuri aleg fructele, aleile pot să mai aștepte.
* Crezi tu că acolo ar arăta foarte bine niște petunii? Eu nu cred, nu-mi plac petuniile, nici mușcatele, nici gladiolele, nici calele, nici hortensiile. Da, știu, nu-ți plac gălbenelele și cârciumăresele, iar coriandrul miroase urât, așa-i, muștarul e urâțel, dar nouă ne plac boabele lor; nu, nu prea mâncăm lobodă, dovlecei și teci, n-avem de ce să le cultivăm.
* Da, papucii de piață sunt foarte utili, numai că eu umblu fie în șlapi, fie în saboți de grădină, la mine papuci sunt cei de casă; și treningul e foarte bun, dar prefer blugii sau fleece-urile. Da, cumpărate special pentru curte, cum cumpăram înainte pentru mers la munte, nu, nu purtăm hainele „de oraș” uzate acasă, de ce-am face-o?
Nu spui nimic de mândrețea de pisici? De arțarul falnic? De mirosul de verde? De cerul fără nori? Mă bucur că ai trecut pe la mine, te-aș mai aștepta, dar mă tem că iar o să mă judeci...

13 comentarii:

EmaPirciu spunea...

Intr-o zi o sa vin si eu in vizita. Dar trebuie sa inventez niste sugestii intai. Poate ar trebui sa cresteti niste struti si niste pauni, daca tot aveti atata spatiu.

simf spunea...

@Ema - primele pe lista sunt ratele, ca-s simpatice foc. :)

Anonim spunea...

Buna,
Pentru unii, nu e bine ce faci in viata/ pielea ta, sub cerul tau, oriunde esti- si uneori, aproape imi vine sa...le indic :'ia poftim, ai o ora, o zi, un crampei, ia de dezvolta ideea productiv'. Din fericire, imi revin inainte sa deschid gura. Frumoase rosiile de mai la vale. Si piticii. Si florile. si merele, merele, merele :).
Simona, trecand peste micutul amanunt ca rosiile mele s-au copt dupa ce lumile trecusera de primele doua ture de bulion, acum le mananca niste chestii neidentificate- seamana cu ceva gargarite negre- stii ce sint si mai ales, cum 'nu mai sint'?
o zi frumoasa,
Monica

Anonim spunea...

Am observat si eu fenomenul...ciudat cum vizitele la tara includ automat tot soiul de judecati,sfaturi rasuflate si comentarii...la oras nu venea nimeni sa ti spuna cum sa ti asezi mobila, dar la tara tot musafirul trebuie sa te dojeneasca pt ceva...mi se intampla si mine des...culmea este ca nici nu prea sunt invitati, se cam autoinvita...mor de dorul aerului curat,apoi vin si se aseaza fix cu dosul la vazduh,peisaj,frumos si se concentreaza pe ce trebuia sa faci si nu ai facut

simf spunea...

@Monica - si la noi rosiile s-au copt mai tarziu - semanate in martie, nu in februarie, puse in camp la 15 mai, nu la 1, zona de deal inalt, nu de ses). chestiile neidentificate sunt... insecte, cer un insecticid, nuuu? :) (macerat de urzica, ceai de ardei iute, tutun, usturoi, alcool cu sapun - ce ai prin casa si crezi tu ca le-ar coafa mai bine)

Anonim spunea...

moarte de bete sa fie!
multumesc :)
Monica

Cristi Vitu (pe la mine!) spunea...

Ăăăă...toată valea asta e a ta?..nu toată!...Ce pomi ai aici? Zarzări. Ce?!Zar-zări!..Ce dracu' faci cu atâţia,câţi ai? 320. Câţi?!! Câţi ai auzit.Erau pruni altoiţi, da-ntr-un an n-au avut sătenii lemn de foc...Şi ţi i-au tăiat pe toţi...Nu, au păstrat şi pentru iarna următoare, aşa că acum am zarzări! De ce nu faci un gard?! Fă tu dacă ai bani, pentru 900 de metri! N-am! Nici io. Pune un paznic! Am pus!Nu mai taie nimeni zarzări..că-s mici încă! Îţi baţi joc...Nu mă, nu-mi bat, dar atât pot...Da pădurea o mai ai? Da, da' nu mai e pădure, doar un lăstăriş...De ce? Tot de-aia...ceilalţi săteni n-au lemn de foc şi nici din ce să facă araci...aşa că..lăstăriş! ...Ce frumos e aicea la tine...Da, potop înapoi şi-nainte!..

simf spunea...

@Cristi - da, potop inapoi si-nainte :))))

Claudia spunea...

Ha, ha, ha, ha...cam aia care nu fac nimic is buni la sfaturi :)
Las' ca le stim noi pe ale noastre...sa le faca ei pe ale lor!

simf spunea...

@Claudia - mai ales acum, cand sunt atat de multe de facut...

ciumafaiul de toamna spunea...

Mika me'!!!cine si cu ce te-o suparat???or asta e preventiv?Suflete!! viata o ai ca sa-ti bucuri tu sufletul si inima, nu sa le-o bucuri pe-a altora...Mika me'!!!vrei sa batem pe careva???sa astupam nescai guri slabe???doar o vorba sa zici ....

simf spunea...

@ciumafai... - mersic de oferta, dar ma descurc :)) (nu-s suparata, doar dezamagita)

simf spunea...

@Anonim - sau stau cu ochii in ecranul telefonului.

:-D