Like?:)

miercuri, 16 septembrie 2015

Epistola lui, orășanul în vizită la sat

Ce surpriză, mă bucur că treci pe la noi, o cafea? O limonadă? O dulceaţă de trandafiri?
* Nu, încă n-am făcut izolarea exterioară a casei, ştiu că ne-ar crește și confortul, ne-ar scădea și cheltuielile, așa-i, dar pentru noi au fost prioritare canalizarea și alimentarea cu apă și ne-au decavat, crede-mă, sunt vreo 60 de metri, iar săpăturile au ajuns și la 2,5 m adâncime. Nu, nu schimbăm mașina curând, mi-aș dori s-o putem vopsi, dar între vopsitul ei și pus instalație de GPL crede-mă că n-am avut ezitări; revizia tehnică și reparațiile aferente se fac fără rabat și exact la timp, de ele depinde viața noastră, nu de culoarea mătuită a caroseriei.
* Tot la sobe stăm, centrală pe lemne nu cred că vom pune vreodată, nu vrem să renunțăm la sobele din teracotă (adică vrem ca în timp să facem altele), acum centrala nu ne-ar ajuta prea mult, iar când vom sta acasă vom putea face la fel de bine focul în sobe; mai repede m-ar ispiti o centrală pe gaz, dar să ajungă întâi gazul la noi. Nici termopane nu vrem, da, știu, izolează, mi-ar plăcea însă obloane din lemn la ferestre și uși.
* Nu te mira, chiar atât mănâncă la o masă câinii – o găleată -, da, știu c-am putea crește un porc cu mâncarea asta, dar n-o s-o facem; nu cred c-aș putea să mănânc animalul pe care l-am îngrijit, mângâiat, alintat și nici nu mă vad făcându-i curățenie – așa sunt eu, mai mimoză. Vacă la pensie?, nu, garantat nu, nu-mi asum un animal pe care să nu fiu în stare să-l îngrijesc.
* Da, e uşor de întreţinut cimentul, nu trebuie nici cosit, nici greblat, dar nu-i locul lui în curtea noastră, chiar dacă am verde din belşug peste tot. Nu, nu vând trandafiri, de ce aş face-o? Sunt puşi pentru bucuria noastră, nu-i cultivăm în alte scopuri.
* Nu, nu fac calculul cât îmi aduce metrul pătrat de grădină, pentru că nu vindem nimic, sigur n-o să pun pe picioare o mică afacere cu dulcețuri și conserve vândute pe net, supraproducția noastră nu-i așa mare, nu-s fan bucătăreală și nici nu-mi doresc să-mi schimb ocupația.Ştiu, tu ne vrei mai binele financiar, dacă tot muncim grădina măcar să scoatem un leu acolo, dar te-ai gândit vreodată că nu asta ne dorim? Îți pasă de noi, știu, vezi că n-am apucat să facem nici aia, nici aia, dar mă mir că nu vezi cât de multe am făcut de când n-ai mai venit la noi. Cum n-ai văzut bucătăria de vară, nici steagul... Mai vino, dar sună te rog înainte, nu când ajungi deja la poartă. Că altfel poate nu vom fi acasă.

5 comentarii:

cristina spunea...

bai nene, daca personajele sunt fictive, pot spune ca ai imaginatie. daca nu-s, pot spune ca au oleaca de rupere de realitate. cum sa dai tu sfaturi pe banii si pe munca altora, in casa lor???
uite cam de aia ma gandesc eu ca am devenit atat de salbatica, de frica de astfel de remarci, carora n-as sti sa le fac fata fara violenta.

ciumafaiul de toamna spunea...

da' poate vrea orasanul sa va faca el vro trebsoara ,..sa rupa o buru', sa dea o mistrie,sa puna un strat, sa transpire o coada de lopata ,..asaaa pentru o conditie fizica-sa mai urneasca colisterinu' de pe artera...si nu stie cum s-o zica ...ca mai sti?bunavointa si elan e!!da' nu gaseste cuvantul,esprimarea....
organizeaza o dare da sama c-o gingilica da pruna sa se dezlege dorintele,...sa vezi efectul Coanda la munca patriotica..daca ferbe atomu-n vena si nu stie cum s-o dea ,dezlantuie fiara din Orasan!!! vi acasa si gasesti Disniland..

ciumafaiul de toamna spunea...

nu mai pune la suflet ca naucesti neuronu' nu-i pacat...gura lumii cu...t..

simf spunea...

@cristina - el este un personaj colectiv, inusumeaza mai multi ei cu idei harnice si vizionare, toti dorindu-si sa ne fie bine din punctul lor de vedere. nu-s violenta in replici, ci doar usor - cred eu - toxica.

@ciumafai... - ooo, el vrea, dar asa multe prostii face incat trebuie eforturi sa-l tinem departe de unelte.

vic spunea...

sunt de acord, fiți eco si independenti, naturali si in nebunia cotidiană, acest environment va salvează viața.
si ne-o bucura si pe a noastră, care va urmărim isprăvile.
cum sa vinzi trandafirii?
sunt rațiunea mea de-a fi,
e roza mea si-a muma-si
grădinii - a grădinii muma...

:-D