Like?:)

miercuri, 20 ianuarie 2016

Ianuarie, ger

Frig, dom'ne, frig, dincolo era mai cald!
Ies pe terasă să verific apa câinilor – nu că i-ar interesa cumva dacă e sau nu înghețată, că ei oricum mănâncă zăpadă, nu le trebuie apa mea, dar măcar să fiu cu conștiința împăcată. Mâna mi se lipește de clanță cu mânuși cu tot, vântul mă ia prompt în primire și o adiere de fum de sobă îmi gâdilă nările.
O mâță zgrepțănă la ușă – Jinx. Teoretic vrea afară; practic, când vede cât de rece e, se răzgândește. Frida apare de pe gard zbârlită toată de frig, mirosind a rufe prinse de ger, și intră precipitat, sărind peste Jinx. Scuipături, apostrofări, două labe scurte, iar scuipături. Nu pot să trec de ele să intru în casă – schimbul de amabilități se desfășoară fix în pragul bucătăriei.
Ho, nebunelor, că vă dau afară!
Agale, se îndreaptă amândouă spre bibliotecă, Frida cuminte, Jinx ușor sfidător; îl las, chiar dacă știu că vrea să mă provoace.
Ies iarăși, știu că nu pot să stau mult. Mătur zăpada viscolită de pe terasă, ridic ochii – nu ninge, mai arunc o privire pe acoperișul magaziei – hm, s-a mai tasat zăpada -, duc diverse la reciclabile, mai pregătesc două lăzi cu lemne pentru dormitor.
E o liniște vie – un lătrat spre sat, un fâlfâit de coțofană la castronul lui Hades – și ochii simt plenar atâta alb. Livada de-alături e ca o carte poștală de iarnă, pinii se pleacă a rugăciune, pe scaunele leagănului vântul a construit castele de zăpadă.
Apocalipsa albă... localități înzăpezite... o ambulanță... pene de curent... un copil... copaci căzuți... o gravidă... Așa o fi în alte părți, aici e feerie pură.
Am două perechi de mânuși, iar mâinile îmi sunt bocnă deja, palmele ușor alburii-uscate și monturile roșiatice; nasul mi-e roșu și curge, fața mă ține, picioarele tind să capete flexibilitate de beton, vântul îmi insinuează zăpada sub glugă. 10 minute. -13 grade, a doua zi din săptămâna cu temperaturi negative ziua și -10/-18 grade noaptea. Apoi vreau să ningă!

2 comentarii:

cristina spunea...

Eu mi-am dorit zapada asta din episodul 2 si imi e pe suflet, ca sa zic asa, dar nu pot sa nu constat ca e o mare diferenta intre ce simt eu si ce dau astia la televizor. In ultimii ani iarna a devenit motiv de disperare din cauza stirilor. Oare chiar sa nu mai aiba nici un farmec, iar eu s-o simt "la locul ei" pentru ca m-oi fi defectat intre timp?
Ai grija cu degeraturile, cica nu e bine sa-ti freci mainile sau zonele degerate, ca distrugi nu stiu ce pe sub epiderma ... Incalzeste-le static :)
Pe caini ii lasati afara non stop, nu? Eu pe Max il bag noaptea in casa, iar ziua mor de mila lui ca-l las afara. Cat despre mate, astea n-au mai vazut curtea de cand a dat zapada decat cate un minut, doua pe zi. Refuza frigul, desi ar vrea sa zburde si ne fataie pe noi seara incontinuu cu deschis/inchis usile. Ies afara, apoi vor inauntru, apoi iar afara si tot asa.

simf spunea...

@cristina - sunt oameni si oamenii, unii se bucura de fiecare anotimp, unii se plang de fiecare anotimp... la degeraturi sunt maestra de cand ma stiu, am crema cu uree mereu, manusi destepte si... tot o mai patesc.
cainii stau numai afara, pisicile dorm toate noaptea in casa cand e frig (dar frecvent trebuie sa le vanez,sa le cointeresez sa intre, doar jinx ce vine singur cand se intuneca), dar ziua stau mai mult pe afara chiar si cand e ger. si sa vezi spectacole cu pisici in zapada, cum foreaza, isi fac tuneluri, se vaneaza reciproc.

:-D