Like?:)

miercuri, 3 februarie 2016

Avem pământ, ce facem cu el? VII

Constatări empirice

Roșiile le punem în cuiburi mai înalte, mușuroite, mulcite; dacă sunt ploi multe, apa curge lejer printre ele, dacă e secetă închidem șanțurile cu brazde de pământ și le inundăm la 7-10 zile. Încercăm să cultivăm plante din zone mai reci decât la noi, roșiilor rusești le merge tare bine în grădină, și sunt și timpurii (nu punem niciun hibrid).
Pe potecile dintre straturi avem bucăţi de carton presat – împiedică parţial şi dezvoltarea buruienilor, ne scapă şi de noroi; e relativ utilă și coaja de copac pusă pe poteci largi, dar eu prefer s-o folosesc la acoperit iarba de mulcire de la trandafiri. Maldărul de crenguţe rămase de la tăierile de primăvară la pomi îi asigură doamnei arici loc bun pentru a-şi întemeia familia (crenguţe care, în toamnă, pot deveni combustibil eficient pentru bulion, ţuică etc.).
Am plantat majoritatea pomilor primăvara - a murit un singur măr, dar nu din vina lui, ci din a noastră; din cei câțiva plantați toamna, au murit inexplicabil doi pomi. Să fie o întâmplare, nu știu, mai ales că majoritatea recomandărilor de pe net sunt ca plantarile să se facă toamna.
Schițele grădinii sunt obligatorii; inițial lăsam pe tutorele pomilor eticheta în ideea că așa voi ști ce și cum; n-a fost o idee bună, etichetele n-au trecut iarna și trebuie să identific, în vară, când vor rodi, care cireș e Katalin, care Van, care Stella. Acum notez pe schițe ce și când am plantat, așa știu și când să mă aștept să intre pe rod un pom, și ce culoare are trandafirul, să nu pun lângă el unul eventual identic; sau să pun cocăzii doi câte doi, dar unul roșu, unul negru.
În zona de grădină, către exterior, am făcut bariere care limitează pătrunderea florei spontane din exterior – zmeură, roiniţă, pelinariţă, nuci -, între parcele punem facelia sau muștar, crăițe sau gălbenele, coriandru sau creson – bariere pentru dăunători.
Urmează experiențe personale.

7 comentarii:

EmaPirciu spunea...

Merilor le trebuie pamant sau ingrasamant special ori e bun orice tip de sol?

simf spunea...

@Ema - merii cresc de la malul marii pana la munte, trebuie gasite soiurile care cresc bine in zona respectiva.

EmaPirciu spunea...

Minunat. Multumesc

Unknown spunea...

Pe pamant rece si umed/lutos este mai buna plantarea de primavara.Daca totusi plantati toamna este bine sa acoperiti pc de altoire/musuroit si descoperit primavara.Verificati si radacinile,taiati din aproape in aproape sa nu le fi cumparat uscate si sa plantati degeaba.Multumesc pentru blog:)

simf spunea...

@Suzanne - bun venit! nu stiam de ce e bine sa plantam primavara, doar am constatat. la plantarile de toamna mereu mulcim, musuroim, ca... vin gerurile.

Unknown spunea...

Uff,de 3 ori am scris comentariul asta:) stiu asa,ca pe pamant rece si umed e mai buna plantarea de primavara,daca plantati toamna ,pc de altoire trebuie musuroit si descoperit primavara.Verificati si radacinile ,taindu-le din aproape in aproape sa verificati daca pomul este viu si se va prinde.Unele carti spun ca ramifica mai bine asa radacina dar parerile sunt impartite.Multumesc pt blog :)Aa si daca s-a uscat un pom verificati sa ju fie galme pe radacina ,caz in care aveti o problema cu nematozii,asa e la legume revin cu info daca asa e si la pomi.

simf spunea...

@Suzanne - (comentariile sunt moderate, apar dupa aprobare, din acest motiv nu se posteaza instantaneu) nu stiam de galme, dar voi verifica daca mai moare vreun pom. mersic.

:-D