Like?:)

marți, 16 februarie 2016

Cum ne îngrijim animăluţele II

Medicamente și alte cele

La noi în casă, farmacia veterinară ocupă mai mult spațiu decât cea umană. Conţine albastru de metil, Parakill pentru deparazitările externe (la 1-3 luni) şi Prazitel pentru cele interne (la 3 luni) la câini şi pisici şi Endectocid pentru găini (după caz, aplicat preventiv). Apoi Synulox şi Asocilin – antibiotice, unul intern, unul extern -, o soluţie otică, un unguent otic şi ceva picături cu ivermectină – pisicile sunt maestre să aducă râie auriculară, Zăvod – să mai facă un pui de otită.
Ocazional, mai apare câte un unguent oftalmic, ceva vitamine, seleniu sau calciu, vreun antiinflamator nesteroidian, ceva oxitetraciclină pentru pui .
Complementar, mai avem un insecticid pentru purici/căpușe cu care stropim locurile de somn ale câinilor și un alt insecticid pentru arealul păsărilor. Stropim cam de 2-3 ori pe an, purici am văzut o singură dată, păduchi la găini – an de an, până am descoperit Endectocidul. Vara trecută găinile n-au mai avut căpușe/păduchi, au făcut însă râie deplumantă, spre nedumerirea medicilor veterinari care știau numai din cărți că așa ceva există. Suplimentar, în curtea păsărilor este mereu o tavă mare plină cu cenușă în care le foarte place doamnelor găini să facă baie.
Când avem o problemă nouă de sănătate cu vreo dihanie, mergem cu ea la medic; când dihania recidivează, reluăm tratamentul odată recomandat; când nu mai funcționează, mergem iarăși la medic (așa a fost cu Castor și Polux, cărora antiinflamatoarele le rămâneau constant mici, așa am trecut de la Rimadyl la Metacam și apoi la Alflutop).
Pisicile au locuri de somn peste tot, de la căsuță specială și cuib/coșuleț, la coș de răchită, perne îmbrăcate în shetland... în magazie, pod, atelier, chioșc, pe terasă, pe lada de cereale... (în casă nu se pune, că acolo dorm fix unde și când au chef). Câinilor le așternem din toamnă paie/lucernă în căsuțe, iar la locul lor de la lemne – chestii textile. Pentru perioada rece, pe voliera găinilor pune domnul meu bucăți de rafie, să le protejeze de vânt.
Nu le facem baie nici câinilor, nici pisicilor (Zăvod face singur scuba diving în lac, Hades urăște apa, pisicile se scaldă în praf sau cenușă și apoi vin și se șterg pe huse, în casă), dar le facem baie găinilor când vetul le-o recomandă (cufundări de găină în găleata cu apă+insecticid). Periem câinii responsabil primăvara și toamna, când năpârlesc (uneori îi și tundem), și mai rar, ca un fel de răsfăț, vara și iarna. Pisicile le periem constant (primăvara și la 2-3 zile, iarna, și la o lună), în funcție de cantitatea de păr pe care nu ne-o dorim în casă. Și nu, nu le place, dar n-au de ales.

9 comentarii:

Promotia 2023 spunea...

De vreo doi ani ma chinui sa scap de capusele rosii din poiata gainilor.
La farmacia veterinara mi-au recomandat mereu byemite, insa functioneaza doar temporar, luna de luna trebuie reluat procesul. Uite ca o sa incerc cu Endectocid.
Si la noi stocul de medicamente vet e mult mai mare decat cel pentru noi, mai ales de cand avem animalele mari.
Ce-i drept noi ne mai si doftoricim babeste,mai ales iarna: un ceai, o lamaie un vin fiert, ca vara nu-i voie sa fim bolnavi :)

simf spunea...

@oana - de cand le punem picaturi pe ceafa, n-au mai avut nici paduchi, nici capuse - dar au facut raie deplumanta. e esentiala si dezinfectia spatiului unde traiesc.
(cumpar 10 pastile de paracetamol pe an. si din ele expira unele.)

vax albina spunea...

Adaug și eu un medicament util: Mibazon - un unguent din patru antibiotice, dacă țin bine minte. Chiar dacă e de uz veterinar, știu situații când a fost folosit de umani. Dar cum eu nu iau niciun medicament, încerc să nu le mai dau nici animalelor, care nu se pot exprima. Sănătate. Fără fixuri ca ale mele.

simf spunea...

@vax albina - am mai luat mibazon, ori mibazon, ori asocilin - asa a spus vet-ul.

Corina spunea...

Va cer ajutorul... Cum se dozeaza Alflutopul pentru o pisica si cum se injecteaza, intramuscular, subcutanat?! Am nevoie urgentă de sfat! Multumesc!!

Corina spunea...

Va rog, din suflet, sa imi spuneti cum administrație Alflutop la animaluțe?!

simf spunea...

@Corina - imi depaseste competentele, medicul veterinar poate revomanda/doza.

Corina spunea...

Multumesc, macar stiu ca m-ați "ascultat"! Sănătate blănoaselor din dotare!

simf spunea...

@Corina - sanatate pisicutei!

:-D