Like?:)

vineri, 25 martie 2016

Martie, mai spre final

A trecut echinocțiul și am intrat în primăvară, astronomic vorbind, cu temperaturi negative, brumă, geamuri înghețate la mașină, primule pudrate și narcise în plecăciune. E clar primăvară, verdele se intensifică de la zi la zi, au înflorit zambilele şi toporaşii de la Constantin, brânduşele şi lăcrămioarele au apărut şi ele, forsiţia se conturează-n galben, iar iasomia de iarnă s-a scuturat - acum înfrunzeşte şi mă cam bate gândul să-i împletesc crengile.
În unica zi în care pământul n-a fost în stadiul de lut de olărit, am purces la amenajarea lui în vederea plantărilor - sapă, sapă minune, greblă, plante duse la găini, febră musculară -, am găsit larve de coropişniţă - pentru prima dată - şi nenumăraţi limacşi de dimensiuni felurite la 3 cm adâncime (mi-e groază de ce va fi anul acesta). Am pregătit răsadniţa rece, ghivecele şi suportul de flori (e îmbrăcat în folie), am pus ceva seminţe, mai mult experimente decât plante dovedit folositoare, vedem ce vom putea face în week-end (dacă nu plouă...).
În sat se tund pomi cu elan, ard focuri purificatoare, găinile se laudă în cor, sunt nenumărate nunţi pisiceşti; încă nu s-a deschis sezonul la căpuşe, în merii noştri înfloresc pisici negre, zarzărul din livada alăturată e complet alb, cresc spontan urzici în cele mai neaşteptate locuri din curte şi grădină, iar faptul că le place solul mă bucură.
Domnul meu continuă coafarea prunilor şi dresează gardul din est când îl lasă vremea, Zăvod face otită, eu merg constant la dentist şi zău nu mai vreau; am primit cadó un trandafir de dulceaţă de la Famous Roses, şi un ranunculus galben; avem iarăşi râşniţă de cafea, după vreo 10 ani, iar dimineaţa miroase divin în casă.
În rest – plouă, plouă, plouă. Marţi, ora 19,00 - plouă şi-i vânt, fumul se întoarce în casă. Miercuri, 17,00 - plouă şi-i rece, nu putem pune ceapă şi usturoi în grădină. Joi, 17.00- plouă-n perdele dese, nu putem deparazita extern pisicile.
Vineri, 25.03, 6.30 am. Gata, nu mai plouă. Ninge.

2 comentarii:

Vasile Rosciuc spunea...

Ca sa sintetizez cred ca se potrivesc versurile lui Toparceanu" Primavara asta totusi,
Nu-i decat o copie. Weekend minunat, va dorim, cu soare si caldura ca ne-am saturat de ploi, ninsori si frig.

cristina spunea...

Slava Domnului ca nu mai ploua! :)))
(si mie mi s-a parut dimineata ca ningea, dar am zis ca o fi de la somniferul luat cam tarziu ...)

:-D