Like?:)

marți, 15 noiembrie 2016

Cum se gestionează gunoiul la sat - lapidar

La cererea cititorilor
  1. Resturile alimentare ajung în ordine la: pisici, câini, găini, compost. Tot ce e biodegradabil, iarbă, frunze, crenguțe, resturi vegetale, cenuşă, zaț de cafea, rumeguş ajung direct la compost.
  2. În magazie am un coş împletit în care punem materialele reciclabile la grămadă; când se umple, le sortez pe categorii: carton şi hârtie, sticlă şi metal, aluminiu, plastic, polietilenă şi pet, cauciuc, textile. Reciclabilele le pun uzual în sacii rămași de la mâncarea câinilor.
  3. Avem o cutie pentru baterii, becuri şi aparatură electronică de mici dimensiuni (plus încărcătoare etc.). Când se strânge o cantitate rezonabilă, le ducem la cutiile de colectare din hipermarketuri.
  4. Reziduurile provenite de la demolări – ciment, faianţă, gresie = urbanit - le folosim la aleile din curtea păsărilor, ca barieră împotriva şobolanilor (nu le place deloc faianța spartă).
  5. Lemnul îl folosim la focuri, la fel și resturile de OSB, carton presat etc.
  6. Paharele de la smântână devin ghivece pentru răsaduri, cutiile de la înghețată – spații de depozitare, conservele mari, de la hrana câinilor, vase pentru vopsea (se șterge bine pensula pe marginea conservei), sacii de la pâinea câinilor se refolosesc la depozitat cartofi și ceapă, sticlele de vin se transformă în borduri de ronduri. Și orice obiect încă funcțional capătă o utilizare alternativă, ca pe-o a doua șansă.
  7. Gunoiul propriu-zis e alcătuit din ambalaje incerte, pungi/textile murdare şi mucuri de ţigară – strângem un sac de 35 l cam în două săptămâni.
(Avem pubele date de primărie și gunoiul se ridică de la poartă săptămânal, joia.)

6 comentarii:

silavaracald spunea...

Nu0-s atat de organizata ca tine, dar gunoiul nereciclabil il aduc de la tara la oras fiindca masina gunoirilor n-a urcat niciodata in locul unde ne avem casa.

roxana.c spunea...

Sau se arunca in capatul campului si i se da uneori foc, lasandu-ma cu spaima ca odata se va intinde si palalaia imi papa casuta... "Ador" doza asta de "civilizatie" rurala romaneasca!

simf spunea...

@roxana - se poarta si pe aici arsul gunoaielor, dar fiecare o face in gradina proprie, in vatra amenajata.

roxana.c spunea...

Arsul pe la noi e optional. Toate marginile de camp sunt gropi de gunoi. Trist.

silavaracald spunea...

Ioi, ce aiurea am scris în comentariul de mai sus! Rușine să-mi fie! :D

simf spunea...

@slvc - vezi partea buna, claritatea mesajului :)

:-D