Like?:)

joi, 19 ianuarie 2017

Ce-și face omul cu mâna lui. Muştar

Ca să nu mai răspund individual, pun pe blog rețeta de muștar făcut în casă. Atenție, crează dependență. După două ture de muștar personal, niciunul din comerț nu mai are gust.

- 8 linguri mari cu boabe de muştar alb
- 2 foi de dafin
- 3 cuişoare
- o steluţă de anason
- o linguriţă de chimen
- 80 ml de vin alb - de preferinţă sec
- 80 ml oţet - eu folosesc de Topoloveni
- 50 ml apă
- o linguriţă rasă de sare
- o linguriţă de miere - de rapiţă merge cel mai bine
- un vârf de cuţit de scortişoară rasă
- un vârf de cuţit de nucşoară măcinată

Muştarul, foile de dafin, cuişoarele, anasonul şi chimenul se pun în apă rece cam un sfert de oră, se spală, se schimbă iarăşi apa, se scurg în strecurătoare, apoi se pun într-un recipient, de preferinţă din sticlă. Se adaugă restul de ingrediente, se amestecă, apoi se lasă o zi - două în vasul acoperit.
Se scot foile de dafin, cuişoarele, anasonul și se amestecă/toacă bine cu blenderul, până obţinem consistenţa dorită (putem adăuga apă sau ulei, dacă vrem să fie mai moale sau mai cremos). În funcţie de preferinţe, se mai pot adăuga: miere, cardamom, hrean, ardei iute, curry, boabe de muştar hidratate etc.
Ies două borcănele de 250 gr. Nu vă speriaţi că pare prea iute, în câteva zile se domoleşte. Ţinut la frigider, muştarul rezistă peste trei luni.

4 comentarii:

Dani P. spunea...

Am notat reteta. Eu am praf de mustar, boabe imi aduc din Romania la vara. O sa incerc sa adaptez cantitatile. Merci, Simona !

Carmen Nataşa spunea...

Cu atâtea condimente mişto, reţeta e (şi) pe gustul meu. Am notat, mulţumesc, Simona.

simf spunea...

@Carmen - cu drag, astept impresii.

Claudia Mihaela spunea...

Trebuie încercat.Îmi mai trebuie vinul alb. 😉

:-D