Like?:)

marți, 9 mai 2017

Despre câini și iubitori de câini

Avem patru câini.
Hades, șapte ani, mic, negru, ceva infuzie de pinscher, adoptat de la adăpostul de câini de la Smeura. E sterilizat, poartă zgardă, dar nu suportă nici măcar ideea de lesă. La plimbare merge liber pe lângă noi, nu se îndepărtează, vine când îl chemăm. (Când vrea, îşi ia singur raţia de libertate săpând pe sub gard în cele mai improbabile locuri.)
Zăvod. Mare, alb, metis de ciobănesc de Bucovina, trei ani și jumătate, luat de la cineva care nu voia să-l țină exclusiv în lanț (avea cinci luni atunci). Sterilizat, microcipat. Merge bine în lesă, dar a trebuit să înălțăm niște garduri ca să nu le mai sară.
Pepsi. Neagră, talie medie spre mare, maidanez imperial, doi ani, luată tot de la adăpost când avea 9-10 luni. Sterilizată, microcipată, nu suportă nimic (zgardă, ham, lesă), intră în panică dacă vrem să o scoatem din curte. Nu iese nici dacă sunt porțile larg deschise. Nici gând de plimbare.
Urma. Albă, mare, metis de ciobănesc, poate mioritic, doi ani, luată de domnul meu de la serviciu (se temea să nu o ucidă cineva) când avea tipa tot 9-10 luni (ea și Pepsi sunt de-o seamă). Poartă zgardă, trage ca disperata în lesă când ieșim la plimbare, nu e sterilizată (sau nu știm noi să fie, cert e ca de mai bine de-un an, de când e la noi, nu a intrat deloc în călduri).
(Am mai avut doi câini adoptați de la adăpost, Castor și Polux, s-au dus săracii, era bătrâni, în locul lor au apărut Zăvod și Pepsi.)
Pe Zăvod și pe Urma îi legăm uneori; au pe post de lanț cordeline albastre de 1,5-2 m prinse cu carabine și chișăr pe un inel care culisează pe sârmă - adică fier beton de 6, cu lungime de 8-12 m. Îi legăm la masă - Zăvod o bate rău pe Urma -, când scoatem mașina din curte (sunt tentați să iasă la plimbare și nu vreau să-i văd loviți de vreo mașină), când vine cineva la noi - fiind patru, acționează ca o haită și durează până se obișnuiesc cu intrușii -, când ne vin lemnele, când sunt și copii în vizită (deşi Urma şi Zăvod sunt foarte bucuroşi, sunt mari şi copiii se sperie). Pe poartă scrie: "Atenţie, câini liberi! Intraţi pe proprie răspundere".
Dar, vaaaai, se poate, legăm câinii? Mai bine liber pe maidan decât legat! 
Sau călcați de mașină; sau bătându-se; sau să nu mai vină nimeni în vizită; eventual să fim captivi în casă. 
Vaaai, câinii nu dorm iarna în casă? Nu, dorm fiecare în căsuţa lui, utilată cu paie, sau unde au chef, la acareturi. Nu, nu se poate, ei nu suportă temperaturile negative! (Aham, de-aia doarme Zăvod în zăpadă, în fața terasei, pe ciment, să audă ce vorbim.)
Specia iubitor de animale de facebook, subspecia urbană, varietatea dau 2 euro pe lună, like, share, semnez o petiție online și mamă ce tare-s io că iubesc animalele. Și-s vocali, dețin adevărul absolut, acuză, jignesc, împroaşcă totul în preajmă. O nouă specie trendy, după religioşi şi ecologişti
Câinii noștri sunt deparazitați intern la fiecare trei luni, extern - de câte ori e nevoie, uzual, în perioadele calde, lunar, în cele reci - cam la trei luni. Garantat mai mult de 2 euro/câine/lună.
O masă a lor înseamnă mâncare pregătită într-o găleată de 20 l, că în 10 nu are loc. Nu știu - și nici nu vreau să știu - cât ne costă îngrijirea lunară a câinilor. Atâta vreme cât putem, financiar, suporta, nici nu fac calcule. Garantat mai mult de 2 euro/câine/lună. (Plus blasfemia majoră, am uitat - câinii noştri au şi pâine în alimentaţie!)
Când câinii noştri se îmbolnăvesc, îi ducem cu maşina la vet; stau pe bancheta din spate cu câinele în braţe, chiar dacă vomită pe mine, pe huse. Şi numai drumul costă mai mult de 2 euro.
Dacă-i întrebi pe respectivii iubitori câte animale au acasă - nu salvate musai -, păi n-au unde, că locuiesc cu părinții/socri în apartament și n-au spațiu. (Noi am avut câine în casă şi când erau fetele mici, de fapt, s-au născut cu câine în casă.) Dar voluntariat la un adăpost de câini ai făcut vreodată? Nu, că n-am timp, lucrez 9-18 și chiar nu am vreme, că aş vrea. 
Ai dus vreodată un câine lovit de mașină la un veterinar? Dar ce legătură are, ce treabă ai tu dacă am dus? Ai dus la sterilizat, pe banii tăi, câinele din fața blocului? I-ai plătit vreodată tratamentul? Nu, că noi n-avem maidanezi la bloc. 
(Cu răutate, i-am întrebat pe unii dacă sunt vegani; culmea e că majoritatea au spus că da, din dragoste de animale, să nu le mai ucidă.)
Nu știu ce-nseamnă un câine, dar știu mai bine ca oricine cum trebuie să mă port eu cu câinii mei. Câinele trebuie să fie un membru al familiei cu drepturi egale - nu, nu trebuie, cum nu trebuie ca părinte să fiu prietenul copilului meu până nu depăşeşte 20 de ani, rolul meu e să-l ocrotesc, îngrijesc, îndrum, protejez, nu suntem egali. 
Îmi iubesc câinii; iar iubirea, pentru mine, înseamnă să ţi-i asumi pentru întreaga lor viaţă, să îi hrăneşti, să îi îngrijeşti, să-i plimbi. Să te joci cu ei, să-i tunzi, să îi perii, chiar dacă te enervează când distrug, când te murdăresc fix înainte să pleci la serviciu, când te dărâmă, la propriu, în joaca lor, când trebuie să faci slalom ca să nu calci într-un câine, că trebuie să inventezi bani când se îmbolnăvesc. 
Ştiu, sunt defectă, dar nu te lua de câinii mei că zău sar la beregată; fără politeţuri şi fineţuri, direct, ca un câine ciobănesc. 
(Iar o să fie unii care să-mi spună că nu toţi iubitorii de animale sunt aşa, că nu toţi veganii fac prozelitism, că. Pe blogul/wall-ul meu. Hai cu hatereala!)

15 comentarii:

Mihaela T. spunea...

Imi pare tare rau ca treceti prin asta, chiar nu meritati.
Sunt sigura ca va descurcati sa tineti piept tuturor celor care dau din gura pur si simplu gratuit.Dar, nu-i mai bagati in seama. Au nevoie de "atentie". De aceea fac ce fac. Pentru ca nu le-o acorda nimeni. Uneori, mi-e tare mila de ei.

Mie mi se intampla altceva - mi se spune ca nu m-am saturat sa iau atatea animale de pe strada? Nu, nu m-am saturat, este raspunsul meu. Si le inchid gura.

Mihaela T. spunea...

Ah, am uitat sa-ti multumesc ca mi-ai adus aminte ca trebuie sa fac comanda pentru mancarea animalutelor. Noroc ca ma setez cu doua saptamani inainte de a se termina, altfel as fi acuzata ca le las sa moara de foame. :)

Multumesc !

simf spunea...

@Mihaela - de unde, cum faci comanda? cat costa? iti aduce mancarea acasa? (noi luam de la magazine specializate, crantanelele - la saci de 10 kg pentru caini, la kg pentru pisici.

Mihaela T. spunea...

Eu le command de pe www.pentruanimale.ro si imi aduce acasa comanda. In ultimul timp chiar in aceeasi zi. Nu stiu sa-ti spun daca livreaza si in zona voastra sau daca au prezenta si in Pitesti, dar ma pot interesa.

Preturile sunt mai mici in comparatie cu cabinetele veterinare de unde as putea cumpara ceea ce am nevoie pentru hrana lor. Pisicilor le dau Royal Canin Sterilized si iau cate un sac de 10 kg la 212.32 lei, iar lui Miri pentru ca este foarte batrana si nu mai poate manaca crontonele, ii fac orez cu morcov in care ii adaug carne din conserva Petkult Adult Dog Vita 800 g la 8.90 lei conserva. Cand era si Jim (ciobanesc german) cumparam Royal Canin Maxi Adult 15kg la 170-200 lei sacul. Preturile au mai scazut intre timp. Nu stiu cum ti se par, dar in Bucuresti nu am alta varianta. Se poate ca la voi in zona sa fie ceva mai ieftin. Inainte, pana sa imbatraneasca, ani de zile am gatit saptamanal cate o oala imensa. Fierbeam carne de vita pe care o achizitionam de la piata Obor, combinata cu orez si morcovi facut separate. Sper sa te ajute informatiile mele.

Mihaela T. spunea...

Simona, am gasit. Uite aici: http://pentruanimale.ro/livrare
Livreaza si in alte localitati, iar transportul este gratuit peste suma de 150 de lei.

Anonim spunea...

Sunt si ecologista, si iubitot de animale, si salvator de animale, si luator de animale acasa...si te admir pentru ceea ce faci si ceea ce scrii! Cainii vostri sunt cu adevarat in Rai, ma bucur mult pentru voi, toti!! Flavia Fei (nu sunt acasa, scriu de pe un alt calculator si nu stiu cum m-ai putea identifica...:):))

simf spunea...

@Mihaela - mersic, chiar o sa iau legatura cu ei. preturile sunt cam ca pe-aici, dar ideea de adus acasa m-ar incanta.

@Flavia - tu esti iubitor de animale adevarat, nu facatura de fb :) nu stiu daca sunt in rai cainii nostri, dar sunt ingrijiti, iubiti, tratati sigur, asa cum mi-as dori sa fie toate animalele.

roxana.c spunea...

Conform omentariului de mai devreme, disparut undeva in Universul netului, te iubesc. Si pentru ca normalitatea (fie ea si mai zarghita daca vrei) e din ce in ce mai rara. Deci normalul de candva devine ciudatul de azi, nu?

simf spunea...

@roxana - draga-draga :)

cristina spunea...

Poate ca ma repet, daaaar ... vezi daca ai FB? :)))
Glumesc. Eu am renuntat la FB inainte sa ma invat cu el, caci am constatat ca mi-a introdus un stres suplimentar in viata, asa ca nu ma pot duce acolo sa vad cine si ce ti-a zis, dar pricep de aici ca-s niste atoatecunoscatori din aia de care am mai intalnit si eu pe forumuri, cu ani in urma. Desi ratiunea iti spune sa-i ignori, nu stiu de ce dar n-o poti face si simti nevoia sa le dai un raspuns pe masura. Bravo tie, dar ce-ai scris nu e o lectie pentru ei, ci una pentru noi, iubitorii CU animale, ca sa mai invatam si noi cate ceva :)))
Oricum, multumesc.

simf spunea...

@cristina - iubitorii CU animale stiu ce-am scris eu aici, ei dau, eventual, sfaturi; nu acuza neargumentat, lor le pasa in mod realde fiecare animalut care sufera (fb-ul nu e la alegere pentru mine, chiar imi trebuie)

mikaela spunea...

Facebook -ul ....of,uneori e bun,alteori dezvaluie adevaratul chip al lumii in care traim.
Cu iubitorii de animale e la fel ca si cu credinta,cu binele..totul e sa stii sa faci deosebirea.Bineinteles ca sunt iubitori si "iubitori".
A iubi animalele inseamna a te implica sufleteste,financiar,a oferi adapost, a mai renunta la confortul propriu.Si a avea intelegere fata de toate animalele,nu doar cele de acasa. Altfel nu-i decat teribilism.Si nu trebuie sa ne fie jena sa o spunem,atunci cand e cazul.

simf spunea...

@mikaela - de ceva vreme le-o spun fara pic de jena, crede-ma :)

Anonim spunea...

iubitorii astia de animale sunt iritanti. cateodata iti vine sa cam dai cu ei de pamant. fac partea din categoria, muuult mai larga, a celor care vorbesc despre chestii despre care habar n-au.
dar mi se par mult mai benigni decat utilizatorii de caini. cei care isi iau caini de paza (de multe ori scumpi, de rasa) pe care-i neglijeaza ingrozitor, uitandu-i legati cu lunile, in spatii improprii, mult prea mici, prea betonate, prea fara umbra si prea fara orice urma de afectiune din partea cuiva. prin mahalaua nostra mi se-ntampla sa trec uneori pe langa un gard in spatele caruia e aproape imobizat de niste ziduri de beton un rottweiler. in urma cu ceva vreme ura tot ce se misca in apropierea lui. acum latra din reflex, e obez si tot mai decrepit.
de mioriticul de pe strada mea nu mai zic nimic ca mi se intuneca uzul ratiunii si, oricum, acum sper ca mana turme de oi pufoase pe undeva pe sus, dincolo de nori.

simf spunea...

@balaura - exista legea protectiei animalelor (http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_protectia_animalelor.php), pot lua masuri ong-urile, politia animalelor - care... nu stiu sa fie pe undeva - si politia politie.

:-D