Like?:)

miercuri, 21 iunie 2017

Despre dulceţuri, bijuterii, tablouri şi alte răutăcizme

Mvai, dar ce scumpă e dulceaţa asta de trandafiri, păi ce, sapi trandafirii, îi copileşti? (sau de nuci verzi)
Cuuuum? Pastă de măceşe aşa scumpă? Măceşele cresc singure, nu trebuie decât să le culegi! (de cireşe amare, de flori de salcâm, de soc)
Pe bune? Onor potenţial cumpărător, ia mişcă-ţi ilustrul dos şi culege trandafirii de dulceaţă cu zgârieturile implicite, curăţă-i, taie partea albă de la petale, fă tu cu mânuţele-alea două şi ia de vezi câtă muncă înglobează şi câte două borcănele îţi ies. 
Culege nuci, fă-ţi manichiură french-negru sub unghii de la curăţat, dezmiardă-le în n ape cu var, spre necondiţionata bucurie a mâinilor tale, şi vezi cum te descurci mai departe, mai ales la spălat aragazul. 
Culege măceşe - asta e partea soft -, alege-le, scote smocul, fierbe-le, apoi dă-le, tot cu mânuţele-alea două, prin sită; restul e uşor, doar amesteci continuu nişte ore. 
Culege cireşe amare în compania viespilor şi albinelor; bucată cu bucată, repetitiv, asta după ce te-ai căţărat spre ceruri; apoi, în decor în picăţele movulii şi stropi în ochi, cu răbdare de chinez bătrân, scoate sâmbure cu sâmbure; a, şi nu uita!, cireşele amare trebuie amestecate şi spumuite nonstop.
Contează materia primă, manopera nu se pune, timpul - nici atât, că ele nu costă. Ca la bijuterii - Aaaa, păi de ce e aşa scumpă, că nici măcar nu e de aur? - sau la tablouri - Cââât? Nişte pânză acolo, o ramă şi nişte vopsele cât să coste?
Nu te coafeză preţul, nu cumperi. Nu ştii câtă muncă sau/şi talent a implicat produsul finit, cât timp, câte chesti conexe (gen detergent, înălbitor, diluanţi), ai tu o idee acolo - fixă, ţine-o pentru tine. Taci! Ştii nişte preţuri, dar n-ai idee de valoarea lucrurilor pe care ţi le doreşti.

9 comentarii:

Anonim spunea...

ei ca sa vezi, de aia's io fara pret, ca-mi stiu valoarea :)

simf spunea...

@Anonim - nepretuito! :)

Aimée spunea...

Subscriu!

mikaela spunea...

Migala.
Dar, cine nu face, nici nu pretuieste,si crede ca-i un fleac.
Atunci ,ma-ntreb,ce mai consulta piata,si singuri nu isi fac?:))

cristina spunea...

Dar cui ii ies astfel de porumbei pe gura?

simf spunea...

@cristina - orasenilor atotstiutori care vor eco bio organic psiho-pupu, eventual la pret mai mic ca la metro, ca doar nu plateste tva micul producator!

Unknown spunea...

Opere de arta. Vizuale, tactile, gustative.....! Toate sunt nepretuite.

Anonim spunea...

uauuu...mai exista "oraseni atotstiutori"?! :)
eu traiam cu impresia ca aia s-au mutat de mult, prin vreun sat uitat(i)...
sa ma trezesc sau inca sa mai cred ca... "[...] veşnicia s-a născut la sat.Aici orice gând e mai încet,şi inima-ţi zvâcneşte mai rar, ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, ci adânc în pământ undeva."

simf spunea...

@Anonim - taranul, fie el si orasan mutat la sat, stie ce-nseamna munca si o respecta.

:-D