Like?:)

marți, 27 iunie 2017

Reţete de leneş. Dulcegării

                   Moto: Şi nu puteai să-mi spui asta săptămâna trecută?
                              Nu puteai să întrebi săptămâna trecută?

Sirop şi pastă de vişine (cireşe, cireşe amare). Se culeg aleg spală bla-bla şi se pun - cu sâmbure cu tot - la fiert în apă cât să acopere cu încă jumătate cantitatea de fructe. Se fierb la foc iute 20 de minute, apoi se lasă să se răcorească parţial color şi se uşor zdrobesc fructele. Se strecoară lichidul, se pune la fiert cu zahăr (1-1,5 kg de zahăr per litrul de lichid, după gust şi deprindere), se fierbe 10 minute la foc mare, timp în care prestăm câte un dans tematic - că sar bulbuci la greu -, operaţiune executată în timp ce spumuim cam continuu (atenţie la vas, să fie mare, că face la spumă...), se pune în sticle şi apoi la termostatat*. Nu se face probă cu picătura, că nu moare nimeni dacă e mai fluid, aşa. 
Pentru pastă, fructele rămase se dau printr-o sită/strecurătoare mai mare - cât să oprească sâmburii -, se adaugă apă şi zahăr după gust/inspiraţie şi se fierbe până se leagă (sub o oră). Borcan, termostatat şi gata.

Sirop de frunze/flori diverse la rece. Se culege roinţa/menta, se spală, se scurge/usucă de apă, se alege - se rup vârfurile crude şi frunzele (deci se scot tijele mari) şi apoi se mai mărunţesc un pic, de genul frunze rupte în 2 sau 3. Reţeta la origine zice că un buchet mare de frunze, eu pun cam 2-300 gr , că-s bogătană şi am, într-un borcan de 4,2 l. Se adaugă 2 kg de zahăr şi 2 l de apă fiartă şi răcită (adică apă moartă, să nu se mai dezvolte noi lumi şi civilizaţii în ea) şi o linguriţă de sare de lămâie (sau zeama de la două lămâi, am încercat, e ok, dar nu garantez că rezistă peste iarnă). Se lasă borcanul acoperit pe masă în bucătărie nişte zile (3-5),  se amestecă măcar o dată pe zi (adică întoarcem borcanul cu capul în jos) şi e gata când zahărul e topit complet şi lichidul are o consistenţă uniformă. Se strecoară, se pune în sticle şi la beci cu el. 
Cu florile se face tot aşa, dar altfel. :) Adică florile (soc, salcâm, lavandă, iasomie, salvie) se culeg aleg spală şi se lasă în apă moartă măcar o zi la macerat (apă cât să depăşească florile cam cu 20-30%; se simte la mână când s-a îngroşat lichidul). Se strecoară, se pune lichidul într-un borcan mare, se adaugă zahăr lămâie (ca proporţii, la 1 l de lichid se pun 1 kg de zahăr şi zeama de la o lămâie sau o jumătate de linguriţă de sare de lămâie) şi apoi se lasă la macerat până e gata (1-3 zile), vezi mai sus cum. Se pune în sticle şi la beci cu el.

Florate/fructate - răcoritoare pentru consum imediat. Borcan de 10 l, 8 l de apă vie, 1 kg de zahăr, 3 lămâi, flori cât ne lasă sufletul (soc, salcâm, petale de trandafiri, flori de lucernă, cam tot ce e floare aromată şi e comestibilă); sau fructe: zmeură, căpşune, cireşe etc. Se pun în borcan florile/fructele (fructele se parţial zdrobesc), apoi zahărul, se adaugă zeama de la toate lămâile (la vişine nu trebuie lămâie), plus coaja de lămâie rămasă (aşa cum e, netăiată), un strop de apă, se acoperă cu o farfuriuţă şi se lasă până a doua zi în loc cald (cum ar fi pe masă, în chioşc, în plin soare). Se completează cu restul de apă şi iar se lasă, măcar vreo 3-4 zile (dacă adăugăm şi drojdie, se acidulează mult mai repede). Se amestecă de două ori pe zi, cu lingura, şi seara şi dimineaţa, mândra mea!, se gustă şi, când e acid fix pe gustul gustătorului, e gata. Se strecoară, se pune în sticle şi se ţine la frigider.

* termostatat - în cazul dat, se pun recipientele între pături groase, ca răcirea preparatelor să se facă în timp, de obicei peste două zile

Niciun comentariu:

:-D